[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

Łosoś MOWI - 4 propozycje podania

Pływające w arktycznych wodach białko, witaminy, minerały, najwyższej jakości nienasycone kwasy tłuszczowe dopłynęły w końcu i do nas. Spróbuj smaku łososia MOWI i poznaj różnicę.

Łosoś MOWI

Specjalna odmiana łososia MOWI podbija rynki świata (i podniebienia) od 1964 roku. Ryby dostarczają dwie specjalne farmy, znajdujące się w arktycznych wodach Norwegii, a tajemnica jakości to bardzo selektywna hodowla bez użycia antybiotyków, rygorystycznie przestrzegane zasady procesu produkcji (po zeskanowaniu QR kodu z opakowania prześledzisz całą drogę łososia – od farmy po Twój talerz) i specjalistyczna karma z wysoką zawartością morskich składników. Finał jest doskonały: jędrne, delikatne mięso , głęboki kolor i marmurkowa tekstura wynikająca z dużej ilości kolagenu.

1. Szaszłyk z grilla

Sposób

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Pokrój łososia, dynię i cebulę w kawałki o podobnej wielkości i nadziej na patyczki do szaszłyków. Obierz ziemniaki i pokrój w łódeczki. Umieść je na blasze, polej odrobiną oliwy i sokiem z cytryny , a potem dopraw. Piecz w piekarniku, aż będą chrupiące z zewnątrz. Zmieszaj śmietanę z wasabi. Grilluj w wysokiej temperaturze, często obracając. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i dipem z wasabi na sałacie z sokiem z cytryny.

REKLAMA

Składniki

  • 1 polędwica łososia MOWI
  • ½ dyni piżmowej
  • 1 czerwona cebula
  • około 50 g ziemniaków
  • olej rzepakowy
  • świeżo wyciśnięty sok z ½ cytryny
  • sól i pieprz
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżeczki wasabi
  • cytryna, sałata i szczypiorek
  • patyczki do szaszłyków

2. Tagliatelle z wędzonym łososiem

Sposób

Podziel łososia na kawałki. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.W międzyczasie podgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj posiekany czosnek i chili. Delikatnie podsmaż na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając. Dodaj pokrojone pomidorki, oliwki i smaż, aż zmiękną. Dodaj oregano, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go i przełóż na patelnię . Zmieszaj z sosem, tak by smaki dobrze się połączyły. Dodaj łososia i parmezan. Podawaj przybrane świeżym, posiekanym oregano.

Składniki

  • około 400 g wędzonego łososia MOWI
  • makaron tagliatelle dla 4 osób
  • 100 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • około 500 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g czarnych oliwek bez pestek
  • garść świeżego oregano
  • ½ cytryny · 50 g tartego parmezanu

3. Zupa rybna

Jak zrobić?

Pokrój łososia w drobne kawałki. Pokrój cebulę w piórka i paprykę w paski. Posiekaj czosnek i papryczkę chili. Rozgrzej garnek z oliwą. Podsmaż warzywa, często mieszając. Dodaj przecier pomidorowy i pokrojone pomidory (sparz je wrzątkiem i zdejmij skórkę albo użyj tych z puszki). Dodaj nasiona kopru włoskiego i gwiazdki anyżu. Wlej bulion i białe wino, gotuj około 20 minut na małym ogniu. Na końcu dodaj sok z cytryny, szafran oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Gdy wywar będzie gotowy, zdejmij go z ognia i dodaj łososia. Pozwól, aby ryba leżała w gorącym wywarze około 5 minut przed podaniem. Podawaj z sosem aioli, chlebem oraz posiekaną, świeżą natką pietruszki. Aha – zanim podasz, wyłów z zupy gwiazdki anyżu, bo ich się nie jada.

Składniki

  • 2 zielone papryki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • ½ czerwonej papryczki chili
  • 4 pomidory
  • 300 ml białego, wytrawnego wina
  • 3 gwiazdki anyżu
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • ½ g szafranu · świeżo wyciskany sok z 1 cytryny
  • do serwowania: sos aioli, chleb i świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • 800 ml bulionu rybnego lub bulionu ze skorupiaków
  • około 500 g łososia MOWI

4. Steki z łososia z grilla

Sposób

Zacznij od dressingu: dokładnie zmieszaj w misce jogurt z kozim serem. Dopraw. Sałatę umyj i umieść na dużym półmisku. Pokrój buraki w cienkie plastry i połóż na sałacie. Posyp orzeszkami pinii lub nasionami słonecznika, następnie polej oliwą i sokiem z cytryny. Grilluj łososia w wysokiej temperaturze około 3-4 minut z każdej strony. Następnie zgrilluj dymkę. Zdjętego z grilla łososia i szczypior umieść na półmisku i polej dressingiem. Udekoruj tymiankiem.

Składniki

  • 4 kawałki łososia MOWI
  • 2 duże ugotowane buraki
  • 200 g sałaty (Twojego wyboru)
  • 1 garść orzeszków pinii lub nasion słonecznika
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo wyciśnięty sok z ½ cytryny
  • 1 pęczek dymki
  • 100 ml gęstego jogurtu
  • 100 g koziego sera
  • świeży tymianek

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij