REKLAMA

Lody dla ochłody

Gdy upał wyciska z Ciebie już nie siódme, a siedemnaste poty, trudno odmówić sobie lodów. I wcale nie trzeba tego robić, bo w gruncie rzeczy nie są takie groźne dla zdrowia i sylwetki. Sprawdziliśmy, co znajdziesz w porcji słodkiej ochłody.
Oliver Hoffmann 2012/shutterstock.com
fot. Oliver Hoffmann 2012/shutterstock.com
Lubisz lody czekoladowe? To dobrze, bo czekolada dzięki zawartym w kakao flawonoidom wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni przed zawałem.

Polewy

Jeśli masz wrażliwą skórę, raczej odpuść sobie czerwone polewy. Często zawdzięczają one czerwony kolor barwnikowi spożywczemu o wdzięcznej nazwie Annatto (oznaczenie E160B). Badania opublikowane w "Archives of Toxicology" wykazały, że u 26% pacjentów barwnik ten powoduje podrażnienia skóry i wysypkę.

Masło kakaowe

Masło kakaowe, które znaleźć można w droższych lodach (w tańszych zastępowane jest emulgatorami), zawiera 45% kwasu stearynowego. Według "American Journal of Clinical Nutrition" ten nasycony kwas tłuszczowy obniża poziom złego cholestrolu i niweluje niekorzystny wpływ innych tłuszczów.

Wafle

Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej, zwracaj uwagę na wafelki, w których sprzedaje się lody. Czasami nawet te lody, które podawane są w pucharkach, mogą zawierać kawałki wafli dekoracyjnych, rozmokniętych i ukrytych w masie lodowej. Dlatego bezglutenowcy zawsze powinni pytać sprzedawcę, czy w lodzie nie ma kawałków wafla.

REKLAMA

Magiczne substancje

Jak niemal we wszystkich produktach, dziś tak i w lodach znajduje się dużo tajemniczych dodatków, których kryptonimy zaczynają się na literę E. Są to różnego rodzaju substancje zagęszczające, stabilizujące i emulgujące. Uff! Jedna z nich to E407, czyli karagenina - substancja żelująca otrzymywana z krasnorostów. Według pracy opublikowanej w czasopiśmie "Gastrointestinal And Liver Physiology" nadmiar karageniny może powodować stany zapalne żołądka.

Na szczęście możesz podratować swoje wnętrze odpowiednimi suplementami. Naukowcy z University of Florida odkryli, że L-glutamina odbudowuje wyściółkę jelit. Jeśli masz problemy żołądkowe, zażywaj dwie tabletki glutaminy dziennie. Ale nie rób tego zaraz po posiłku bogatym w białko, np. kurczaku. Odczekaj kilka godzin, inaczej wchłanianie glutaminy będzie utrudnione.

Nie ryzykuj zdrowia prostaty

Sądzisz, że lody są zdrowe, bo ich głównym składnikiem jest bogate w wapń i białko mleko? Niestety, produkty mleczne mają związek ze wzrostem ryzyka zachorowania na raka prostaty. Powodem jest duża zawartość somatomedyny, czyli insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (IGF-1) w krowim mleku. Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie "Science" pokazują, że u mężczyzn z najniższymi poziomami IGF-1 rak prostaty występował cztery razy rzadziej.

Jeśli Twój ojciec albo dziadek mieli problemy z prostatą, zanim zjesz lody, zamów margeritę z podwójnym sosem pomidorowym, który zawiera chroniący przed rakiem likopen. Uczeni z Harvardu twierdzą, że mężczyźni, którzy zjadali dwie lub więcej porcji pomidorów tygodniowo, obniżali ryzyko raka prostaty o 23 %.

Doładowanie

Lody mogą Ci pomóc poprawić wynik na pływalni. Uczeni z Loughborough University odkryli, że pływacy, którzy przyjęli przed próbą czasową dwuwęglan sodu, czyli tzw. sodę oczyszczoną, poprawili wynik na 200 metrów o 1,5 sekundy. A lody bardzo często zawierają niewielkie ilości tej substancji spulchniającej.

 

Tuning lodów
Garść patentów MH, które pozwolą Ci w upały ochłodzić się bez obaw, że zaszkodzisz swojemu zdrowiu i swojej sylwetce.
ZagrożenieTuning
4,5 grama - tyle tłuszczów nasyconych zawiera przeciętna gałka lodów śmietankowychPosyp sobie lody pokruszonym orzechem, żeby zrównoważyć poziom cholesterolu.
23 gramy - tyle cukru znajdziesz w jednej porcji lodów. Taka dawka zwiększa ryzyko wystąpienia kamicy pęcherzyka żółciowego i zapalenia woreczka żółciowego.Jeśli czujesz, że musisz się schłodzić, spróbuj sorbetu z soku pomarańczowego. Witamina C chroni przed kamieniami żółciowymi.
165 kcal - tyle kilokalorii zawierają przeciętnie dwugałkowe lody. To nie aż tak dużo, jak mogłoby się wydawać.Żeby spalić taką ilość kalorii, wystarczy popływać 10 minut lub na 15 minut zniknąć z dziewczyną na wydmach.
Mleko i śmietanka - mogą zwiększać ryzyko raka prostaty. Jeśli nie jesteś obciążony genetycznie, nie musisz tym się przejmować.Jeśli miałeś w rodzinie problemy z tym nowotworem, zmniejsz ryzyko, zjadając wcześniej kawałek pizzy z podwójnym sosem pomidorowym. Likopen z pomidorów chroni prostatę.

 

MH 07/2011

STRONA 2 z 2

Komentarze

 (6)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA