Lekkie sałatki i pyszne drinki - orzeźwienie latem [przepisy]

Żar leje się z nieba i nie rozpieszcza, chociaż zimą byłeś gotów oddać za to wszystko. Wrzuć na luz i wybierz lekkie zamienniki. Oto nasz przegląd letnich sałat i drinków. Voilà.

sałatka fot. Ted Cavanaugh
fot. Ted Cavanaugh

1. Kapusta na ostro (w brązowej miseczce)

Sałatka rodem z Salwadoru świetnie pasuje do skrzydełek kurczaka na ostro, wołowych burgerów czy grillowanej wieprzowiny.

Składniki:

  • 340 g włoskiej kapusty
  • ⅓ szklanki czerwonej cebuli
  • ⅓ szklanki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ marchewki 

Sposób: W szatkownicy posiekaj kapustę, paprykę, marchewkę i cebulę. Przełóż do miski. W innej wymieszaj ocet, chili, cukier, oregano i 3 łyżki wody. Wlej dressing do miski z warzywami, dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny (a najlepiej na noc). 6 porcji.

W porcji: 27 kcal, 1 g białko, 6 g węglowodany, 1 g błonnik, 0 g tłuszcze 

sałatka fot. Ted Cavanaugh
fot. Ted Cavanaugh

2. Grillowane owoce (na białym talerzu)

Z białkową wkładką w postaci świetnego, cypryjsko-greckiego sera halloumi.

Składniki:

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki tequili
  • sok i starta skórka z limonki
  • 1 śliwka, połówki
  • 1 brzoskwinia, połówki
  • 1 łódka arbuza
  • 4 krążki ananasa
  • truskawki
  • 225 g sera halloumi (może być pokruszona feta, wtedy nie grilluj)
  • 1 szklanka rukoli
  • ⅓ szklanki listków mięty
  • ¼ szklanki uprażonych, solonych pistacji

Sposób

1. W dużej misce wymieszaj cukier, tequilę, skórkę i sok z limonki.

2. Rozgrzej średnio grilla i wysmaruj ruszt olejem. Skrop olejem owoce i połóż razem z serem na ruszcie. Grilluj 3-5 minut z każdej strony. Zdejmij i pokrój na kawałki.

3. Wymieszaj w misce owoce, ser, rukolę i miętę. Polej dressingiem, jeszcze raz wymieszaj i posyp posiekanymi pistacjami. 4 porcje.

W porcji: 360 kcal, 16 g białko, 32 g węglowodany, 4 g błonnik, 19 g tłuszcze

 

sałatka fot. Ted Cavanaugh
fot. Ted Cavanaugh

3. Azjatycka sałatka z kurczakiem (w zielonej misce)

Świeża, chrupiąca, a bez dodatku makaronu możesz nią nadziać pitę lub zwinąć w tortilli. Uniwersalna.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • ¼ łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 szklanka usmażonej piersi z kurczaka
  • 1 szklanka posiekanej kapusty
  • ¼ szklanki groszku cukrowego
  • ¼ szklanki startej marchewki
  • 2 posiekane szalotki ziarna czarnego sezamu i makaron chow mein do przybrania

Sposób:

W misce wymieszaj 3 pierwsze składniki i dopraw. Dorzuć poszarpane mięso, posiekaną kapustę, marchew, groszek i szczypior. Wymieszaj. Na koniec dorzuć garść ugotowanego makaronu (zimnego lub gorącego, jak wolisz) i posyp sezamem. 1 porcja.

W porcji: 410 kcal, 46 g białko, 4 g węglowodany, 3 g błonnik, 20 g tłuszcze

 

sałatka fot. Ted Cavanaugh
fot. Ted Cavanaugh

4. Na wynos

Nie zawsze jest czas, by wyskoczyć z pracy na lunch, a wrzucić w siebie coś trzeba. Przygotuj tę sałatę rano lub dzień wcześniej wieczorem – razem z gotowaniem jajka zajmie Ci to 10 minut – a w robocie po prostu przesyp ją do miski. Prościzna.

Składniki:

  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • ¼ szkl. ciecierzycy z puszki
  • 2 rzodkiewki w plasterkach
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • 1 jajko na twardo, pokrojone
  • ¼ awokado
  • 2 szklanki miksu sałat
  • 2 łyżki pokruszonego, niebieskiego sera
  • 2 plasterki usmażonego boczku

Sposób: W słoiku – jak w szejkerze – wymieszaj ocet, oliwę, musztardę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Teraz włóż składniki sałaty w następującej kolejności: ciecierzyca (odsączona i opłukana), plasterki rzodkiewek, połówki pomidorów, kawałki jajka, awokado pokrojone w kostki, sałaty, pokruszony ser i pokrojony w kawałki, usmażony boczek. Przechowa się bez strat 24 h w lodówce. 1 porcja.

W porcji: 640 kcal, 31 g białko, 25 g węglowodany, 9 g błonnik, 48 g tłuszcze

 

sałatka fot. Ted Cavanaugh
fot. Ted Cavanaugh

5. 6 fasoli na szybki 6-pak

Tak, tak – sześć rodzajów fasoli w jednej misce. Badania z 2016 roku przeprowadzone w USA pokazują, że już ¾ szklanki fasoli dziennie pomaga zrzucać wagę, mieć na długo poczucie sytości i obniżyć poziom złego cholesterolu.

Składniki: 

  • 1 posiekana szalotka
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • po 100 g pokrojonej zielonej i żółtej fasolki szparagowej
  • 1 szkl. mrożonego edamame
  • po 1 puszce fasoli: pinto, czerwonej i czarne oczko, opłukanych i odsączonych
  • 1 łyżeczka ziarnistej musztardy
  • ⅓ szkl. oliwy extra-virgin
  • ¼ szkl. posiekanych ziół (szczypiorek, natka, tymianek) 

Sposób

1. W małej misce wymieszaj plasterki szalotki z octem winnym.

2. Sito do gotowania na parze z fasolką szparagową i edamame wstaw do garnka z wrzącą wodą, przykryj i gotuj 3-4 min. Wrzuć fasolę do miski z wodą i lodem. Odsącz.

3. W dużej misce wymieszaj wszystkie fasole i dorzuć szalotkę, zachowując ocet.

4. Do octu dodaj musztardę, oliwę i dobrze wymieszaj. Dodaj posiekane zioła i dopraw solą z pieprzem. Przelej dressing do miski z fasolami i znów dobrze wymieszaj. 8 porcji.

W porcji: 200 kcal, 7 g białko , 21 g węglę, 6 g błonnik, 11 g tłuszcze  

MH Rada: Ta sałatka jest świetna obok stek z grilla.

 

drinki fot. Producenci
fot. Producenci

Gin z tonikiem

Co to za nowina? Po pierwsze, gin ginowi nierówny, a po drugie, ogórek zmienia wszystko. Spróbuj.

Składniki:

  • 40 ml ginu Hendrick’s
  • 150 ml toniku
  • plasterki ogórka (do przybrania)

Sposób: Szklankę typu highball, czyli średnio wysoką, wypełnij kostkami lodu, wlej gin i uzupełnij tonikiem. Zamieszaj i utop w szklance kilka plasterków świeżego ogórka.

Zasady gentlemana

Wymądrzanie się, co z czym i jak się pije, zostaw może znudzonemu barmanowi. Sam po prostu rób wszystko jak należy, bez zbędnych komentarzy. Pełna profeska.

drinki fot. Producenci
fot. Producenci

Apple highball

To szkocka odpowiedź na naszą Szarlotkę vel Tatankę, czyli swojską żubrówkę z jabłkiem. Trzeba przyznać, że odpowiedź w punkt.

Składniki:

  • 40 ml Glenfiddish 12 YO
  • 40 ml soku jabłkowego
  • woda gazowana (do uzupełnienia)

Sposób: Szklankę whiskówkę wypełnij kostkami lodu, wlej whisky, sok jabłkowy i uzupełnij gazowaną wodą. Do dekoracji wykorzystaj plasterki jabłka.

drinki fot. Producenci
fot. Producenci

Apple fresh

Nie bądź snobem, że niby whisky to albo czysta, albo tylko z lodem. Nie, whisky świetnie łączy się z sokami i innymi dodatkami , chociaż, fakt, że na lodzie też jest świetna.

Składniki:

  • 40 ml Grant’s Family Reserve
  • 40 ml soku jabłkowego
  • 40 ml Sprite’a

Sposób: Do szklanki z lodem wlej po kolei wszystkie składniki i zamieszaj. Dorzuć do środka plasterek limonki – doda aromatu.

drinki fot. Producenci
fot. Producenci

Polish mule

Żubrówka Czarna jest jak najbardziej biała, wręcz krystaliczna. Orzeźwienie gwarantowane.

Składniki:

  • 40 ml Żubrówki Czarnej
  • 20 ml soku z limonki
  • piwo imbirowe (do uzupełnienia)

Sposób: Wysoką szklankę wypełnij pokruszonym lodem. Wlej wszystkie składniki, dobrze wymieszaj i dorzuć na wierzch łódeczkę limonki.

Zasady gentlemana

Jedną z zalet dobrego alkoholu jest to, że pijesz go po prostu mniej, smakując każdy łyk osobno. A to oznacza również lepsze samopoczucie następnego dnia.

drinki fot. Producenci
fot. Producenci

Rześka mięta

To propozycja damsko-męska na duszne i upalne popołudnie.

Składniki:

  • 40 ml Żubrówki Białej z nutą mięty
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 10-15 ml soku z limonki
  • woda gazowana (do uzupełnienia)
  • plasterek ogórka, listki mięty (do dekoracji)

Sposób: Wysoką szklankę wypełnij lodem i wlej do niej po kolei wszystkie składniki. Zamieszaj i udekoruj.

Zasady gentlemana

W odróżnieniu od dekoracji na talerzu, te ozdabiające drinki można zjadać.

drinki fot. Producenci
fot. Producenci

Aperol Spritz

Ten włoski hicior rządzi i u nas, bo faktycznie na upały trudno wymyślić coś lepszego. Zresztą nie tylko na upały, bo jako aperitif sprawdza się cały rok.

Składniki:

  • 120 ml Gancia Prosecco
  • 80 ml aperolu
  • 40 ml wody gazowanej

Sposób: Do dużego kieliszka lub szklanki z kostkami lodu wlej po kolei wszystkie składniki i dorzuć plasterek pomarańczy.

drinki fot. Producenci
fot. Producenci

Old fashioned

Odrobina smakowej egzotyki zawsze jest fajna, a bourbon świetnie się łączy z ananasem.

Składniki:

  • 40 ml Wild Turkey
  • 80 ml soku ananasowego
  • 20 ml soku z cytryny
  • 20 ml syropu cukrowego

Sposób: Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj w wysokiej szklance z kostkami lodu. Udekoruj cząstką świeżego ananasa.

drinki fot. Producenci
fot. Producenci

Piękny i bestia

Tutaj cydr dodaje szlachetnej wytrawności, a Bison Grass niepowtarzalnego smaku.

Składniki: 

  • 40 ml Żubrówki Bison Grass
  • 120 ml cydru
  • 20 ml syropu cukrowego

Sposób: Szklankę z kostkami lodu wypełnij składnikami i zamieszaj. Na koniec wrzuć do szklanki cząstki jabłka.

Zobacz również:
REKLAMA