1. Kapusta na ostro (w brązowej miseczce)
Sałatka rodem z Salwadoru świetnie pasuje do skrzydełek kurczaka na ostro, wołowych burgerów czy grillowanej wieprzowiny.
Składniki:
- 340 g włoskiej kapusty
- ⅓ szklanki czerwonej cebuli
- ⅓ szklanki octu jabłkowego
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki płatków chili
- ½ czerwonej papryki
- ½ marchewki
Sposób: W szatkownicy posiekaj kapustę, paprykę, marchewkę i cebulę. Przełóż do miski. W innej wymieszaj ocet, chili, cukier, oregano i 3 łyżki wody. Wlej dressing do miski z warzywami, dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny (a najlepiej na noc). 6 porcji.
W porcji: 27 kcal, 1 g białko, 6 g węglowodany, 1 g błonnik, 0 g tłuszcze