- Jarmuż baby z rzodkiewką i jabłkiem
- Liście botwinki z czosnkiem i pomidorami
- Bulgur ze szpinakiem i orzechami włoskimi
- Burrata z zielonym groszkiem
1. Lekkie sałatki – jarmuż baby z rzodkiewką i jabłkiem

W jednej porcji: 230 kcal, 14 g tłuszczu, 7 g białka, 13 g węgli
Składniki (1 porcja)
- 1 łyżeczka wasabi
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka startej skórki cytryny i limonki
- sól
- cukier (szczypta)
- 160 g jarmużu baby
- 6 rzodkiewek
- ¼ jabłka
- 1½ łyżki śmietany
- nasiona czarnuszki
- 2 marynowane chili
Przygotowanie
W misce połącz wasabi (ew. chrzan), ocet, oliwę, startą skórkę z cytrusów (możesz zetrzeć też skórkę grejpfruta), szczyptę soli i cukru. Dodaj liście jarmużu baby, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Rzodkiewki pokrój na plasterki, a ćwiartkę jabłka w małe kostki, i wmieszaj je do miski z jarmużem. Skrop całość śmietaną, wymieszaj i posyp nasionami czarnuszki i posiekanymi, marynowanymi papryczkami chili. Nawiasem mówiąc, to świetny dodatek do pieczonego kurczaka.
2. Lekkie sałatki – liście botwinki z czosnkiem i pomidorami

W jednej porcji: 380 kcal, 31 g tłuszczu, 6 g białka, 14 g węgli
Składniki (1 porcja)
- 150 g botwinki
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 3 łyżki oliwy
- 2 pomidory, posiekane
- sól
- czarny pieprz
- sok z ½ cytryny i starta skórka
Przygotowanie
Umyte i osuszone liście botwinki oddziel od łodyg – liście poszarp na mniejsze kawałki, a łodygi pokrój w cienkie paski. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż czosnek na złoto, potem dodaj pomidory i łodygi botwinki. Lekko dopraw i podsmażaj 10 minut. Po tym czasie dodaj liście botwinki i jeszcze 10 min gotowania. Odstaw, skrop sokiem z cytryny, posyp startą skórką i przełóż na talerz.
3. Lekkie sałatki – bulgur ze szpinakiem i orzechami włoskimi

W jednej porcji: 730 kcal, 30 g tłuszczu, 21 g białka, 78 g węgli
Składniki (1 porcja)
- 100 g kaszy bulgur
- sok z 1 pomarańczy i starta skórka
- 60 g liści szpinaku
- 30 g natki pietruszki
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie
Ugotuj bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsącz i odstaw do ostygnięcia. W małym rondelku zagotuj sok pomarańczowy ze skórką i odstaw. Odetnij grube łodygi od liści szpinaku i natki pietruszki i odrzuć; resztę grubo posiekaj. Upraż na suchej patelni orzechy włoskie i również grubo je posiekaj. Do kaszy dodaj zieleninę, wlej oliwę, sok pomarańczowy, wsyp orzechy, dopraw i dokładnie wszystko wymieszaj.
4. Lekkie sałatki – burrata z zielonym groszkiem

W jednej porcji: 670 kcal, 60 g tłuszczu, 17 g białka, 13 g węgli
Składniki (1 porcja)
- 150 ml soku z czarnego bzu
- sok z 5 limonek
- 1 łyżka octu z białego wina
- 50 g świeżego groszku
- 50 g strączków groszku cukrowego
- garść migdałów
- 1 burrata 125 g
- 10 g pędów groszku
- bazylia
- mięta
- płatki chili
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie
Wymieszaj sok z czarnego bzu, sok z limonki, ocet, 3 łyżki oliwy, szczyptę soli i odstaw. Zblanszuj groszek i strączki (wrzuć je do wrzątku na 1-2 min, odsącz i włóż do miski z zimną wodą i lodem). Płatki migdałów upraż na złoto na suchej patelni. Rozetnij burratę i dopraw. W misce wymieszaj groszek, strączki i pędy, dodaj poszarpane listki bazylii, mięty i polej dressingiem. Wyłóż całość na burratę, posyp migdałami i szczyptą płatków chili.