Lasagne – przepis na spalanie tłuszczu
W tej wersji będziesz mógł cieszyć się włoskim smakiem, nie martwiąc się o niepożądany efekt. Ponadto, mięso napakowane białkiem zapobiegnie wypryskom skórnym po treningu, a seler naciowy – za głupie 6 kcal – dodatkowo Cię nasyci. Pamiętaj też o dodatku chili – już jedna papryka (nie odrzucaj zbyt wielu pestek) przyspieszy metabolizm i podniesie temperaturę spalania tłuszczu. Dzięki temu nie przybierzesz na wadze, nawet gdy siedzisz na kanapie i gapisz się na Serie A.
ZOBACZ: Spalanie tłuszczu - 24 naukowe patenty
Składniki:
- czerwona cebula
- czerwona papryka
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 400 g mielonej wołowiny
- 300 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka ziół
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 20 g parmezanu
Dodatki:
- papryka chili
- łodyga selera
- 4 płaty suchego lasagne
Sposób na 2 porcje:
1, Warzywa
Posiekaj cebulę, paprykę, seler naciowy, chili i czosnek. Rozgrzej trochę oliwy na patelni - na średnim ogniu - i podsmaż warzywa, regularnie mieszając.
2. Mięso
Dorzuć mięso na patelnię z warzywami i smaż, mieszając, aż zbązowieje. Wlej przecier pomidorowy, dodaj sól, pieprz i zioła (oregano, tymianek, rozmaryn) i gotuj wolno 20 minut.
3. Sos
W przypadku wersji „W dół” tym bardziej nie ma mowy o beszamelu, więc obstawiamy grecki jogurt. Po prostu wbij 2 jajka i rozmieszaj z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem.
4. Grande finale
W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami makaron lasagne, mięso z warzywami, sos i starty parmezan. Budowlę piecz w 180 °C ok. 20-30 minut. Posyp świeżą bazylią.