Lasagne - przepis na spalanie tłuszczu

Jeżeli myślisz, że lasagne obowiązkowo wiąże się z gigantyczną dawką kalorii i tłuszczu, to musisz pomyśleć jeszcze raz.

shutterstock.com

Lasagne – przepis na spalanie tłuszczu

W tej wersji będziesz mógł cieszyć się włoskim smakiem, nie martwiąc się o niepożądany efekt. Ponadto, mięso napakowane białkiem zapobiegnie wypryskom skórnym po treningu, a seler naciowy – za głupie 6 kcal – dodatkowo Cię nasyci. Pamiętaj też o dodatku chili – już jedna papryka (nie odrzucaj zbyt wielu pestek) przyspieszy metabolizm i podniesie temperaturę spalania tłuszczu. Dzięki temu nie przybierzesz na wadze, nawet gdy siedzisz na kanapie i gapisz się na Serie A.

ZOBACZ: Spalanie tłuszczu - 24 naukowe patenty

Składniki:

  • czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka ziół
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 20 g parmezanu

Dodatki:

  • papryka chili
  • łodyga selera
  • 4 płaty suchego lasagne

Sposób na 2 porcje:

1, Warzywa

Posiekaj cebulę, paprykę, seler naciowy, chili i czosnek. Rozgrzej trochę oliwy na patelni - na średnim ogniu - i podsmaż warzywa, regularnie mieszając.

2. Mięso

Dorzuć mięso na patelnię z warzywami i smaż, mieszając, aż zbązowieje. Wlej przecier pomidorowy, dodaj sól, pieprz i zioła (oregano, tymianek, rozmaryn) i gotuj wolno 20 minut.

3. Sos

W przypadku wersji „W dół” tym bardziej nie ma mowy o beszamelu, więc obstawiamy grecki jogurt. Po prostu wbij 2 jajka i rozmieszaj z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem.

4. Grande finale

W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami makaron lasagne, mięso z warzywami, sos i starty parmezan. Budowlę piecz w 180 °C ok. 20-30 minut. Posyp świeżą bazylią.

 

REKLAMA