[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Kwasy omega-3: mózg do potęgi 3

Kwasy omega-3 są zbyt cenne, abyś mordował je wysoką temperaturą. Odpuść im, a Twój mózg urośnie – nie tylko z dumy. 

łosoś fot. Shutterstock
Naukowcy uważają, że wysoka temperatura może uszkadzać kwasy tłuszczowe omega-3, dlatego ryby lepiej przygotowywać na parze albo piec, niż je smażyć.

Długiej listy korzyści płynących z kwasów omega-3 nie wymieniamy tu tylko dlatego, że pojawia się praktycznie w każdym numerze MH. Bombardowany tymi faktami na pewno grzecznie pałaszujesz tłuste morskie ryby, które są ich najlepszym źródłem. Okazuje się jednak, że w kulinarnym pędzie możesz nieświadomie obniżać ich moc.

"American Journal of Preventice Medicine" informuje o odkryciach naukowców z University of Pittsburgh, z których wynika, że ryby lepiej przygotowywać w niższej temperaturze (poniżej 180ºC), ponieważ wysoka niszczy strukturę cennych kwasów.

Badacze odkryli, że osoby, które jadły ryby pieczone albo gotowane na parze, miały większe mózgi i obniżały tym samym ryzyko kłopotów z demencją na starość. Nagroda, owszem, nieco odłożona w czasie, ale za to zupełnie niewymagająca wysiłku, więc chyba warto zaryzykować.

REKLAMA
 

STRONA 1 z 2

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij