Działanie: budowa mięśni, spalanie tłuszczu.
Tajna broń: białko, witaminy A i B12, cholina.
Walczy przeciwko: nadwadze.
Sojusznicy: białko serwatkowe.
1. Przekąski w skorupce
4 jajka ugotuj na twardo w garnku (włóż je do zimnej wody i od momentu zawrzenia gotuj w lekko bulgoczącej wodzie przez 7-8 minut) albo w jajowarze (według zaleceń producenta) – będziesz miał zapas wysoko proteinowych przekąsek na cały dzień. Nie obieraj ich od razu – zrób to przed zjedzeniem. Ugotowane jajka można jeść nawet przez tydzień.
2. Omlet na śniadanie
Wbij 2 jajka do naczynia, którego można używać w kuchenkach mikrofalowych. Dodaj pokrojone drobno warzywa i zioła, np. szczypiorek, paprykę, cebulę, pomidora (bez pestek), natkę pietruszki i świeżą bazylię, oraz przyprawy: odrobinę pieprzu lub papryki w proszku. Zamieszaj wszystko i włóż omlet do mikrofalówki na 2,5 minut – do momentu, aż jajka się dobrze zetną.
3. Dodatek do innych potraw
Jest wiele potraw, do których możesz dodać jajka: ugotowane na twardo i drobno posiekane pasują do sałatek jarzynowych, bardzo dobrze komponują się też z mięsem lub z rybami, pokrojone możesz po- łożyć na kanapki itd. Obok masz przepis na świetne danie obiadowe na szybko.
Tego potrzebujesz
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/3 kubka siekanej cebuli,
- 1/2 kubka drobno krojonej czerwonej papryki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- ostry sos do smaku,
- 1 pokrojona w kostkę pierś z kurczaka,
- 1 i 3/4 kubka ugotowanego brązowego ryżu,
- 2 posiekane cebulki dymki.
Tak to zrobisz
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wrzuć na nią pierś z kurczaka i podsma ż na wolnym ogniu, aż mięso zrobi się białe. Przełóż mięso na talerz, a pozostały sok wylej do zlewu. Rozgrzej drugą łyżkę oliwy na patelni, wrzuć na nią cebulę oraz paprykę i podsmażaj je przez 3-5 minut, aż cebula zrobi się miękka i przezroczysta.
Wbij na patelni ę jajko, roztrzep je i smaż z warzywami przez 2-4 minuty, aż się zetnie. Dodaj sos sojowy, ostry sos, kurczaka, ryż, cebulkę dymkę i gotuj całość przez 3 minuty, energicznie mieszając przez cały czas. Przełóż danie na 2 talerze.
Wartość odżywcza porcji:
- 413 kcal
- 33 g białka
- 49 g węglowodanów
- 9 g tłuszczu
- 5 g błonnika
- 1 g sodu