Kurczaki z wolnego wybiegu - dlaczego warto je wybierać?

Kurczaki z wolnego wybiegu już smakowo rządzą, ale wielcy producenci trzymają się mocno. Zobaczymy, kto wygra wyścig o klienta.

kurczak, przepisy shutterstock.com
Na rynku hodowli i przetwórstwa drobiu, tak jak na każdym innym, gdzie są miliony do zarobienia, trwa zaciekła wojna. Jesteśmy jednym z czołowych eksporterów mięsa do krajów Unii i pierwszym do krajów trzecich, więc, jak widać, stawka jest dla naprawdę poważnych graczy. Jednak pojawiają się mniejsi (którym kibicujemy) ze swoimi kurczakami z wolnego wybiegu i powoli wydziobują swoje z tego wielkiego tortu.

REKLAMA

ZOBACZ: Dania z kurczaka - 4 przepisy pełne białka

Na tyle dużo, że nawet ci wielcy wprowadzili do swojej oferty różne eko, bio i oczywiście wolny wybieg, gdzie radosne kuraki rozprostowują skrzydła i jedzą to, na co mają ochotę: tu ziarenko, tu robaczek, tu koniczynka. Niech im będzie: my obstawiamy małe ekogospodarstwa, gdzie to się dzieje naprawdę.

Pieczony kurczak prosto z jogurtu

Tutaj marynata zmienia wszystko. Sprawdź.

Mięso dobrego kurczaka z prawdziwego wolnego wybiegu ma lekko  ziołowy posmak.  Ta marynata jeszcze go wzmacnia.

Składniki:

  • 1 ¾ szkl. jogurtu greckiego
  • ½ szkl. oliwy + 1 łyżka
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka z 1 cytryny + 1 łyżeczka soku
  • ¼ łyżeczki pietruszki
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1,5 kg kurczaka z wolnego wybiegu
  • 1 cebula, grubo posiekana
  • 3 łodygi selera, grubo posiekane
  • 1 marchew, posiekana

Składniki:

1. W dużej misce wymieszaj jogurt, oliwę, zmiażdżony czosnek, skórkę i sok z cytryny, natkę pietruszki, rozmaryn, 2 łyżeczki soli i ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Zanurz w misce kurczaka, przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Opłucz i osusz kurczaka ręcznikiem. Grubo posiekane warzywa wsyp na dno brytfanny, posól i włóż kurczaka piersiami do góry. Natrzyj kurczka 1 łyżką oliwy i posól.

3. Piecz, aż termometr wbity w najgrubszą część piersi pokaże 74 °C (ok. 90 minut). Wyjmij i odstaw na 15 minut, zanim zaczniesz kroić.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA