Kurczak z piekarnika [Domowe przepisy]

Króluje zasłużenie,  bo wymaga tylko przygotowania, a nie stałej asysty przy pieczeniu, no i trudno go schrzanić. Można za to jeszcze poprawić jego smak,  co niniejszym  w MH czynimy.  Czyń i Ty!

kurczak, przepisy shutterstock.com

Składniki:

  • kurczak 1,6 kg
  • 2 cebule, posiekane
  • 2 marchewki, posiekane
  • główka czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • rozmaryn, duża gałązka
  • 1 łyżka soli
  • 250 g masła
  • 1 pomarańcza, cząstki
  • 1 cytryna, ćwiartki

Sposób:

1. Włóż kuraka do garnka i zalej go 3 litrami letniej wody z cukrem i solą. Wstaw garnek do lodówki na 6-12 godzin.

REKLAMA

2. Na godzinę przed pieczeniem wyjmij ptaka z wody i osusz. Marchew i cebulę grubo posiekaj, czosnek rozdziel na ząbki, ale ich nie obieraj – wrzuć wszystko do formy do pieczenia i skrop olejem. Posiekany rozmaryn wymieszaj z masłem i natrzyj nim kurczaka. Owoce wsadź do środka ptaka.

3. Połóż kurczaka na warzywach, przykryj folią  i piecz w 180 °C przez  20 minut. Zdejmij folię i piecz jeszcze 35 min.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA