1. Burger z kurczakiem barbecue
Rozdrobnij widelcem pół piersi z kurczaka. W garnku na średnim ogniu wymieszaj ją z ulubionym sosem barbecue. Podgrzewaj przez minutę lub dwie, mieszając. Mięso przełóż na spód pełnoziarnistej bułki, a na wierzch wrzuć trochę sałatki coleslaw i cienko pokrojone plasterki czerwonej cebuli. Lubisz na ostro? Kto nie lubi! Dodaj garść krojonych papryczek jalapeño, aby podkręcić temperaturę.
Czas: 9 minut
Na porcję: 364 kcal, 31 g białka, 35 g węglowodanów (3 g błonnika), 11 g tłuszczu
2. Szybka sałatka Cezar
Liście sałaty rzymskiej porwij na niewielkie kawałki. Wrzuć trochę pełnoziarnistych grzanek i filiżankę uprzednio przygotowanego kurczaka. Teraz zblenduj garść tartego parmezanu z ⅓ filiżanki oliwy z oliwek, sokiem z jednej cytryny, 2 ząbkami czosnku i odrobiną sosu Worcestershire. Polej sałatkę sosem (wedle uznania) i wymieszaj całość. Na wierzch zetrzyj jeszcze trochę parmezanu. Ave, Cezar!
Czas: 13 minut
Na porcję: 547 kcal, 30 g białka, 6 g węglowodanów (1g błonnika), 46 g tłuszczu
(Sprawdź też: Obawiasz się mięsa z kurczaka? Oto cała prawda o słynnych już antybiotykach i drobiu.)