Kurczak w 4 odsłonach: burger, sałatka, zupa i quesadilla

Zrób ze zwykłego kuraka niezwykły użytek i zaskocz tych, którzy zwątpili w białkową moc drobiu.

kurczak Shutterstock.com
Shutterstock.com

1. Burger z kurczakiem barbecue

Rozdrobnij widelcem pół piersi z kurczaka. W garnku na średnim ogniu wymieszaj ją z ulubionym sosem barbecue. Podgrzewaj przez minutę lub dwie, mieszając. Mięso przełóż na spód pełnoziarnistej bułki, a na wierzch wrzuć trochę sałatki coleslaw i cienko pokrojone plasterki czerwonej cebuli. Lubisz na ostro? Kto nie lubi! Dodaj garść krojonych papryczek jalapeño, aby podkręcić temperaturę.

Czas: 9 minut

Na porcję: 364 kcal, 31 g białka, 35 g węglowodanów (3 g błonnika), 11 g tłuszczu

2. Szybka sałatka Cezar

Liście sałaty rzymskiej porwij na niewielkie kawałki. Wrzuć trochę pełnoziarnistych grzanek i filiżankę uprzednio przygotowanego kurczaka. Teraz zblenduj garść tartego parmezanu z ⅓ filiżanki oliwy z oliwek, sokiem z jednej cytryny, 2 ząbkami czosnku i odrobiną sosu Worcestershire. Polej sałatkę sosem (wedle uznania) i wymieszaj całość. Na wierzch zetrzyj jeszcze trochę parmezanu. Ave, Cezar!

Czas: 13 minut

Na porcję: 547 kcal, 30 g białka, 6 g węglowodanów (1g błonnika), 46 g tłuszczu

(Sprawdź też: Obawiasz się mięsa z kurczaka? Oto cała prawda o słynnych już antybiotykach i drobiu.)

kurczak Shutterstock.com
Shutterstock.com

3. Tajska zupa curry

W dużym rondlu wymieszaj dużą łyżkę tajskiej czerwonej pasty curry z 2 filiżankami bulionu z kurczaka, odrobiną sosu rybnego, mleka kokosowego i sokiem z jednej limonki. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie pozwól jej gotować się na małym ogniu. Dodaj dużą garść kurczaka, dopraw ulubionymi przyprawami i zdejmij z kuchenki. Serwuj z posiekanymi papryczkami serrano, miętą i sosem sriracha.

Dorzuciłbyś ryż? Tu znajdziesz najlepszy przepis na klasyczne tajskie żółte curry.

Czas: 11 minut

Na porcję: 341 kcal, 42 g białka, 9 g węglowodanów (0 g błonnika), 15 g tłuszczu

4. Zielona quesadilla

Kawałki kurczaka podsmaż na dużym ogniu z posiekanymi pomidorami śliwkowymi w salsa verde. Podgrzaną mieszankę przełóż na dużą, pełnoziarnistą tortillę z postrzępionym serem Monterey Jack. Przykryj ją kolejnym plackiem i umieść gotową quesadillę na rozgrzanej, suchej patelni. Niech ser się roztopi. Pokrój ją na trójkątne kawałki, a na wierzch dodaj kwaśnej śmietany, kostki awokado, kolendrę i pikantny sos.

Czas: 8 minut

Na porcję: 380 kcal, 33 g białka, 39 g węglowodanów (7 g błonnika), 12 g tłuszczu

Zobacz również:
REKLAMA