Kurczak tikka masala [Perły kuchni europejskiej]

Anglicy zawsze grali skrzydłem i wrzucali górą na pole karne. To historia, bo teraz potrafią grać już wszystko. I gotować też.

przepisy, dania, kuchnia europejska shutterstock.com

Skład:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 cebula, 4 ząbki czosnku
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki garam masala, 2 łyżeczki kuminu, 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka płatków chili

Makroskładniki:

kcal 340, białko 40 g, tłuszcze 15 g, węgle 18 g, błonnik 3 g – 3 porcje

REKLAMA

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj pół szklanki jogurtu z 2 ząbkami czosnku i 1 cm imbiru (drobno startymi) oraz połową przypraw.
  2. Filety oczyść, osusz, pokrój w kostki i wrzuć do miski z marynatą. Wymieszaj, przykryj i odstaw na godzinę.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Obsmaż kawałki kurczaka z obu stron około 5-7 minut. Przełóż  na talerz.
  4. Dodaj łyżkę oleju i zeszklij pokrojoną w kostki cebulę. Po kilku minutach dodaj 2 zmiażdżone ząbki czosnku, resztę startego imbiru i wsyp resztę przypraw. Smaż dodatkową minutę.
  5. Wlej passatę i 1/2 szkl. wody. Dodaj mięso i gotuj 10-15 min. Zdejmij i wmieszaj resztę jogurtu.  Podawaj z ryżem  lub chlebkami naan.

SPRÓBUJ TEŻ: 4 przepisy na dania z makaronem

 

  1.  
  2.  
  3.  
  4.  
  5.    
Zobacz również:
Pompka nie jest ważnym elementem  Twojego treningu? Zmień to. Ta 20-stopniowa piramida zrobi z Ciebie Hulka.  
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA