Skład:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 cebula, 4 ząbki czosnku
- 400 g passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki garam masala, 2 łyżeczki kuminu, 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka płatków chili
Makroskładniki:
kcal 340, białko 40 g, tłuszcze 15 g, węgle 18 g, błonnik 3 g – 3 porcje
REKLAMA
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj pół szklanki jogurtu z 2 ząbkami czosnku i 1 cm imbiru (drobno startymi) oraz połową przypraw.
- Filety oczyść, osusz, pokrój w kostki i wrzuć do miski z marynatą. Wymieszaj, przykryj i odstaw na godzinę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Obsmaż kawałki kurczaka z obu stron około 5-7 minut. Przełóż na talerz.
- Dodaj łyżkę oleju i zeszklij pokrojoną w kostki cebulę. Po kilku minutach dodaj 2 zmiażdżone ząbki czosnku, resztę startego imbiru i wsyp resztę przypraw. Smaż dodatkową minutę.
- Wlej passatę i 1/2 szkl. wody. Dodaj mięso i gotuj 10-15 min. Zdejmij i wmieszaj resztę jogurtu. Podawaj z ryżem lub chlebkami naan.
SPRÓBUJ TEŻ: 4 przepisy na dania z makaronem