REKLAMA

Kurczak piri-piri - przepis na szybszą regenerację

Tu znajdziesz 32 g białka, które postawi Cię na nogi, gdybyś zdecydował się na szybki trening przed lunchem, i szybko przyswajalne węglowodany.

peri-peri, przepisy Motor Presse Polska

Składniki na 2 porcje:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • Starta skórka z 1 cytryny
  • ½ ząbka czosnku
  • 60 g chorizo
  • ½ cebuli
  • ½ czerwonej papryki
  • 300 g ryżu
  • Sos Worcestershire
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 60 g groszku
  • Garść natki pietruszki

Sposób:

O rany, znowu kurczak z ryżem? Spokojnie, tutaj smak decyduje – będzie pan zadowolony. Wymieszaj ze sobą chili w proszku, startą skórkę z cytryny, zmiażdżony czosnek i trochę oliwy i wetrzyj domową mieszankę piri-piri w mięso (wybieraj kurczaki z wolnego wybiegu, bo mają lepszy stosunek kwasów omega, wspierających regenerację mięśni).

Wrzuć na patelnię grillową i usmaż z każdej strony. Na innej patelni podsmaż pokrojone w kostki chorizo, posiekaną cebulę i paski papryki. Dodaj ugotowany ryż, sos Worcestershire i gorący bulion. Odparuj na wysokim ogniu, dorzuć groszek z puszki i natkę pietruszki. Rozdziel na 2 porcje, skrop sokiem z cytryny i dołóż plastry kurczaka.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA