Zrób sobie domowego Zingera
Własnoręcznie wykonana wersja sieciowej kanapki jest od niej o wiele smaczniejsza. No i - co w sumie przynajmniej równie ważne - zawiera o wiele więcej białka.
Składniki (4 porcje):
- 500 g ud kurczaka bez kości,
- pokrojonych na 8 kawałków,
- 250 ml maślanki,
- olej rzepakowy,
- 200 g mąki,
- szczypta czosnku i cebuli w proszku,
- sól i płatki chili,
- 200 ml mleka,
- 4 bułki brioszki,
- 1 łyżka miodu, musztardy i majonezu,
- liście sałaty,
- krążki czerwonej cebuli,
- plasterki pomidora.
Sprawdź również: 4 patenty na ryby i owoce morza
Przepis:
- Zacznij od patentu, który pozwoli Ci zachować jędrność i wilgotność mięsa podczas smażenia: osuszone ręcznikiem mięso wrzuć do miski i zalej maślanką. Wstaw miskę do lodówki na 4 godziny. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej szklankę oleju.
- Obtocz każdy kawałek mięsa w mące i następnie w przyprawach. Teraz zanurz je w misce z mlekiem i z powrotem obtocz w mące. Włóż ostrożnie mięso do mocno rozgrzanego oleju i smaż 6 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i połóż na papierowym ręczniku.
- Podpiecz bułki w piekarniku, przekrój je i wysmaruj mieszanką miodu, musztardy i majonezu. Włóż liście sałaty, po 2 kawałki kurczaka, plasterek pomidora, krążek cebuli i zamknij. Do tego coś, czego w KFC nie dostaniesz – szklanka jakiegoś lekkiego piwa – i gotowe.
Komentarze