[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
  • Men's Health

  • Dieta

  • Kurczak już nigdy Ci się nie znudzi - 10 świetnych przepisów

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
3.3

Kurczak już nigdy Ci się nie znudzi - 10 świetnych przepisów

Kurczak, wiadomo, białka ma po sam dziób, mięso chude i białe, i czerwone, witaminy, minerały, no i tani jest, że codziennie go można wrzucać. Gdyby kurczak nie istniał w przyrodzie, należałoby go wymyślić – to pewne. Ponieważ jednak na szczęście istnieje, należy wymyślić sposoby, by nam się nie znudził. Men’s Health tym się zajął, a efekty przed wami.

Fot. Michael Hedge

 

Zrób sobie domowego Zingera

Własnoręcznie wykonana wersja sieciowej kanapki jest od niej o wiele smaczniejsza. No i - co w sumie przynajmniej równie ważne - zawiera o wiele więcej białka.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g ud kurczaka bez kości,
  • pokrojonych na 8 kawałków,
  • 250 ml maślanki,
  • olej rzepakowy,
  • 200 g mąki,
  • szczypta czosnku i cebuli w proszku,
  • sól i płatki chili,
  • 200 ml mleka,
  • 4 bułki brioszki,
  • 1 łyżka miodu, musztardy i majonezu,
  • liście sałaty,
  • krążki czerwonej cebuli,
  • plasterki pomidora.

Sprawdź również: 4 patenty na ryby i owoce morza

Przepis:

  1. Zacznij od patentu, który pozwoli Ci zachować jędrność i wilgotność mięsa podczas smażenia: osuszone ręcznikiem mięso wrzuć do miski i zalej maślanką. Wstaw miskę do lodówki na 4 godziny. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej szklankę oleju.
  2. Obtocz każdy kawałek mięsa w mące i następnie w przyprawach. Teraz zanurz je w misce z mlekiem i z powrotem obtocz w mące. Włóż ostrożnie mięso do mocno rozgrzanego oleju i smaż 6 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i połóż na papierowym ręczniku.
  3. Podpiecz bułki w piekarniku, przekrój je i wysmaruj mieszanką miodu, musztardy i majonezu. Włóż liście sałaty, po 2 kawałki kurczaka, plasterek pomidora, krążek cebuli i zamknij. Do tego coś, czego w KFC nie dostaniesz – szklanka jakiegoś lekkiego piwa – i gotowe.

 

REKLAMA

REKLAMA

Fot. Michael Hedge

Bulion drobiowy

Kupiłeś kurczaka z rożna lub sam go upiekłeś – nie wyrzucaj resztek. W kościach ukrywa się tona witamin, minerałów i smaku, które uwolnisz w bulionie.

Przepis:

Wrzuć kości i resztki do dużego garnka, zalej 3 litrami wody, dodaj cebulę, włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, posól, popieprz i gotuj na małym ogniu 2 godziny. (Jeżeli pokroisz włoszczyznę, szybciej się ugotuje). Możesz zjeść rosół z makaronem, możesz wypić czysty w kubku z roztrzepanym żółtkiem lub pokombinować jak poniżej.

Przygotuj również: Łatę wołową w bourbonie

Podrasuj bulion:

Podsmaż na patelni z masłem posiekaną cebulę. Dorzuć odsączoną kukurydzę z puszki, chwilę podsmażaj i przesyp wszystko do talerza z gorącą zupą. Posyp bazylią. 

Jako dodatek świetnie sprawdzają się też listki brukselki, szpinak, posiekane kasztany jadalne (są w supermarketach) i świeżo zmielony czarny pieprz.

 

REKLAMA

Fot. Michael Hedge

Skrzydełka na ostro

Znudzony mdławą piersią z kurczaka? To się dobrze składa, bo te skrzydła wycisną z Ciebie siódme poty, ale za to już zawsze będziesz za nimi tęsknił.

Składniki (6 porcji):

  • 2 l bulionu drobiowego,
  • 1,5 kg skrzydełek,
  • olej rzepakowy.

Sos:

  • 400 ml sosu BBQ,
  • 150 g papryki chipotle (z puszki),
  • 50 g brązowego cukru,
  • 20 g płatków chili,
  • 10 g wędzonej papryki w proszku.

Przygotuj także: Burgery z różnymi rodzajami mięsa

Przepis:

  1. Jeżeli masz bulion, to świetna okazja, by go wykorzystać. Zagotuj go ze skrzydełkami, doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Wyjmij i osusz na papierowym ręczniku.
  2. W tym czasie zajmij się sosem, bo to on jest gwiazdą tego dania. Zblenduj paprykę chipotle (to nic innego, jak jalapeño, tylko wędzone i suszone), wymieszaj z resztą składników. Przelej sos do miski.
  3. Rozgrzej olej na dużej patelni i partiami smaż skrzydła. Usmażone przekładaj do miski z sosem i mieszaj, by pokryły się nim z każdej strony. Gotowe. Do dzieła, twardzielu.

 

REKLAMA

REKLAMA

Fot. Michael Hedge

Kurczak pieczony

Króluje zasłużenie w czasie niedzielnych obiadów, bo wymaga tylko przygotowania, a nie stałej asysty przy pieczeniu, no i trudno go schrzanić. Można za to jeszcze poprawić jego smak, co niniejszym w MH czynimy. Czyń i Ty!  

Składniki:

  • kurczak 1,6 kg,
  • 2 cebule,
  • posiekane 2 marchewki,
  • posiekane główka czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • rozmaryn, duża gałązka
  • 1 łyżka soli
  • 250 g masła
  • 1 pomarańcza, cząstki
  • 1 cytryna, ćwiartki

Przepis:

  1. Włóż kuraka do garnka i zalej go 3 litrami letniej wody z cukrem i solą. Wstaw garnek do lodówki na 6-12 godzin.
  2. Na godzinę przed pieczeniem wyjmij ptaka z wody i osusz. Marchew i cebulę grubo posiekaj, czosnek rozdziel na ząbki, ale ich nie obieraj – wrzuć wszystko do formy do pieczenia i skrop olejem. Posiekany rozmaryn wymieszaj z masłem i natrzyj nim kurczaka. Owoce wsadź do środka ptaka.
  3. Połóż kurczaka na warzywach, przykryj folią i piecz w 180 °C przez 20 minut. Zdejmij folię i piecz jeszcze 35 min.

 

REKLAMA

Fot. Michael Hedge

Podroby z kurczaka

Podroby są powszechnie niedoceniane, ale już pora dorosnąć. Dobrze zrobione są bardzo smaczne i bardzo, bardzo zdrowe.

Składniki (4 porcje):

  • 400 g wątróbek drobiowych,
  • 500 ml mleka,
  • 150 g pieczarek, posiekanych,
  • masło,
  • bagietka, 12 kromek,
  • 120 g masła klarowanego,
  • 2 łyżki brandy,
  • 100 ml bulionu,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 150 g winogron bez pestek.

Przepis:

  1. Zacznij z grubej rury od pokrojenia wątróbek i zalania ich mlekiem w misce. Odstaw na godzinę. Usmaż pieczarki na maśle i odstaw.
  2. Pokrój bagietkę ukośnie na kromki i podsmaż je na złoto z obu stron na klarowanym maśle. Zdejmij kromki, dodaj odrobinę masła i podsmaż wątróbki, mieszając od czasu do czasu. Teraz wlej brandy i ostrożnie podpal (nie nachylaj się nad patelnią!). Wlej gorący bulion, dorzuć pieczarki i smaż, aż płyn odparuje.
  3. Na koniec wmieszaj śmietanę i wrzuć winogrona. Dopraw i podawaj na grzankach.  

 

REKLAMA

REKLAMA

Fot. Michael Hedge

Kurczak po chińsku

Składniki (2 porcje):

  • 250 g ugotowanych piersi z kurczaka
  • 4 arkusze papieru ryżowego,
  • 1 starta marchew,
  • 2 dymki,
  • posiekane kiełki fasoli,
  • garść kolendry i mięta, posiekane,

Sos:

  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 1 łyżeczka miodu.  

Przepis:

  1. Przygotowanie zabiera mniej czasu niż zjedzenie proteinowego batona, ale nasze sajgonki są lepsze. Przygotuj papier ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Zostaw po 2 cm wolnego miejsca od krawędzi i wyłóż drobno posiekane składniki. Zawiń pakunki.
  3. Składowe sosu dobrze wymieszaj i przelej do miseczki. Sajgonki bierz w łapę, maczaj w sosie i ruchem jednostajnie przyspieszonym wprowadzaj do otworu gębowego. Czujesz to? No.

 

REKLAMA

Fot. Michael Hedge

Kurczak po włosku

Składniki (4 porcje):

  • 400 g ugotowanej piersi z kurczaka,
  • bazylia, duża garść,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 25 g orzechów pinii,
  • 25 g parmezanu, startego,
  • 100 ml oliwy,
  • 400 g pomidorków cherry,
  • mozzarella, 2 kulki, poszarpane.

Przepis:

  1. Najpierw pesto. Zblenduj bazylię, czosnek, orzeszki i parmezan, dolewając oliwę, by powstała pasta. Dopraw i ewentualnie dosyp parmezanu.
  2. Podziel mięso na paski, wyłóż do żaroodpornego naczynia i posmaruj pesto. Na wierzch dołóż połówki pomidorów i poszarpaną mozzarellę.
  3. Piecz w 180 °C przez 10 minut, aż ser się roztopi. Rozdziel na porcje i dołóż rukolę z balsamicznym winegretem.  

 

REKLAMA

REKLAMA

Fot. Michael Hedge

Kurczak po marokańsku

Składniki (4 porcje):

  • 400 g ugotowanych piersi z kurczaka,
  • 1 cebula, posiekana,
  • 2 łyżki miodu,
  • czerwone chili,
  • ½ dyni, kostki,
  • 2 łyżki curry,
  • 1 łyżka sosu harissa,
  • 50 g suszonych moreli, posiekanych,
  • 50 g migdałów, płatki,
  • puszka pomidorów.

Przepis:

  1. Marokański tadżin będzie jak znalazł po ciężkim treningu. Podsmaż cebulę, aż zbrązowieje, i wrzuć do garnka z posiekanym chili, curry w proszku, kostkami dyni, harissą, pomidorami, morelami i migdałami.
  2. Zamieszaj, przykryj i gotuj 10-15 minut, aż dynia zmięknie.
  3. Teraz wrzuć poszarpanego kurczaka, miód i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj z kaszą bulgur i posiekaną kolendrą, by dostać idealną mieszankę węglowodanów, białka i witamin, która przywróci Cię do życia.

 

REKLAMA

Fot. Michael Hedge

Kurczak po indyjsku

Przepis (2 porcje):

  • 200 g ugotowanej piersi z kurczaka,
  • ½ cebuli, posiekanej,
  • ½ czerwonej papryki, posiekanej,
  • ząbek czosnku,
  • kawałek imbiru,
  • 1½ łyżki pasty curry,
  • 1 batat, pokrojony w kostki,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 2 łyżeczki masła orzechowego.

Przepis:

Na dużej patelni podsmaż posiekaną cebulę, paprykę, czosnek i starty imbir. Dodaj pastę curry i wymieszaj. 02 Dorzuć teraz kostki batata, wlej mleczko kokosowe i zmniejsz ogień. Gotuj 5-10 minut, aż bataty zmiękną. 03 Zakończ, dodając poszarpane mięso z kurczaka i masło orzechowe, i gotuj jeszcze chwilę. Podawaj z ryżem basmati. Ponieważ już prawie piątek, piwo się należy.

 

REKLAMA

REKLAMA

Fot. Michael Hedge

Kurczak po wietnamsku

Składniki (2 porcje):

  • 200 g ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 l bulionu drobiowego
  • ½ czerwonej cebuli
  • 120 g (suchej wagi) makaronu ryżowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 50 g kiełków fasoli

Przepis:

  1. Wietnamską zupę Pho robi się na pstryk. Doprowadź bulion do wrzenia, wrzuć plasterki cebuli i gotuj 6 minut.
  2. Wrzuć makaron i poszarpane mięso. Nie unikaj ciemnego mięsa – to mikroelementowa potęga. Kiedy makaron będzie miękki, wlej sosy: sojowy i rybny.
  3. Rozdziel zupę do misek, dodaj kiełki, kolendrę, plasterki chili i solidny chlust soku z limonki.

 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij