[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Kurczak czy wołowina - co lepsze? [okiem nauki]

W narożniku czerwonym ociekający testosteronem stek ze swoim potężnym kreatynowym prawym sierpowym. Narożnik biały okupuje mniej otłuszczony i piekielnie szybki kurczak, w niektórych kręgach zwany „El Proteino”. Boks!

dieta kurczak wołowina fot. Shutterstock

Kurczak

30,5 - Tyle kilogramów drobiu skonsumował w 2017 roku przeciętny Polak. Ciekawe, ile wynosi średnia czytelników MH.

Od naukowców: Dzięki swoim przeciwzapalnym właściwościom bulion z kurczaka to skuteczny sposób na złagodzenie infekcji dróg oddechowych.

Od ziomów z siłki: 215 kcal, 48 g białka w porcji 200 g

Od celebrytów: „Jeśli w piekle istnieje specjalne miejsce przeznaczone dla zjadaczy kurczaków, ja mam zarezerwowany cały apartament”. Hugh Jackman

Od rzeźnika: Niższe ryzyko raka, Uniwersalne kulinarnie, Tanie, Łatwo dostępne

Od szefa kuchni: Jeśli pieczesz kurczaka w całości, zwiąż biedakowi nogi, zanim wyląduje w piekarniku. To zmniejszy dopływ powietrza do środka ptaka – mięso będzie bardziej wilgotne i kruche.

REKLAMA

REKLAMA

Paleo, przepisy fot. shutterstock

Wołowina (Stek)

15 200 - Tyle złotych trzeba zapłacić za najdroższy na świecie stek w paryskim sklepie Polmard Éleveur Boucher.

Od naukowców: Zapomnij o wegańskich pomówieniach. Jedzenie czerwonego mięsa częściej niż trzy razy w tygodniu wcale nie podnosi ciśnienia krwi ani poziomu cholesterolu.

Od ziomów z siłki: 349 kcal, 43 g białka w porcji 200 g

Od celebrytów: „Na co dzień nie jadam czerwonego mięsa, ale nie wyobrażam sobie, żeby nie zjeść od czasu do czasu krwistego steku”. Gwyneth Paltrow

Od rzeźnika: Moc kreatyny, Zdrowe tłuszcze, Różne części krowy, Wyższy testosteron

Od szefa kuchni: Smażenie mięsa od razu po wyciągnięciu z lodówki sprawi, że stek będzie zimny w środku, a zbyt przysmażony na zewnątrz. Niech osiągnie temperaturę pokojową.

Werdykt MH: Kurczak wygrywa na punkty

Stek ze swoją solidną dawką kreatyny i wybornym smakiem po prostu musi często gościć na Twoim talerzu, ale niższa zawartość tłuszczu i większa podaż protein czyni z kurczaka prawdziwego mistrza fitnessu.

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij