[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Kurczak czy wołowina - co lepsze? [okiem nauki]

W narożniku czerwonym ociekający testosteronem stek ze swoim potężnym kreatynowym prawym sierpowym. Narożnik biały okupuje mniej otłuszczony i piekielnie szybki kurczak, w niektórych kręgach zwany „El Proteino”. Boks!

dieta kurczak wołowina fot. Shutterstock

Kurczak

30,5 - Tyle kilogramów drobiu skonsumował w 2017 roku przeciętny Polak. Ciekawe, ile wynosi średnia czytelników MH.

Od naukowców: Dzięki swoim przeciwzapalnym właściwościom bulion z kurczaka to skuteczny sposób na złagodzenie infekcji dróg oddechowych.

Od ziomów z siłki: 215 kcal, 48 g białka w porcji 200 g

Od celebrytów: „Jeśli w piekle istnieje specjalne miejsce przeznaczone dla zjadaczy kurczaków, ja mam zarezerwowany cały apartament”. Hugh Jackman

Od rzeźnika: Niższe ryzyko raka, Uniwersalne kulinarnie, Tanie, Łatwo dostępne

Od szefa kuchni: Jeśli pieczesz kurczaka w całości, zwiąż biedakowi nogi, zanim wyląduje w piekarniku. To zmniejszy dopływ powietrza do środka ptaka – mięso będzie bardziej wilgotne i kruche.

Paleo, przepisy Mięcho, warzywa i żadnych przetworzonych produktów. Brzmi dobrze, prawda?

Wołowina (Stek)

15 200 - Tyle złotych trzeba zapłacić za najdroższy na świecie stek w paryskim sklepie Polmard Éleveur Boucher.

Od naukowców: Zapomnij o wegańskich pomówieniach. Jedzenie czerwonego mięsa częściej niż trzy razy w tygodniu wcale nie podnosi ciśnienia krwi ani poziomu cholesterolu.

Od ziomów z siłki: 349 kcal, 43 g białka w porcji 200 g

Od celebrytów: „Na co dzień nie jadam czerwonego mięsa, ale nie wyobrażam sobie, żeby nie zjeść od czasu do czasu krwistego steku”. Gwyneth Paltrow

Od rzeźnika: Moc kreatyny, Zdrowe tłuszcze, Różne części krowy, Wyższy testosteron

Od szefa kuchni: Smażenie mięsa od razu po wyciągnięciu z lodówki sprawi, że stek będzie zimny w środku, a zbyt przysmażony na zewnątrz. Niech osiągnie temperaturę pokojową.

Werdykt MH: Kurczak wygrywa na punkty

Stek ze swoją solidną dawką kreatyny i wybornym smakiem po prostu musi często gościć na Twoim talerzu, ale niższa zawartość tłuszczu i większa podaż protein czyni z kurczaka prawdziwego mistrza fitnessu.

Komentarze

 (5)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij