[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Kuchnia włoska - przepis na chandrę

To druga z basenu Morza Śródziemnego kuchnia, której potrawy zaliczane są do najzdrowszych na świecie. Chcesz żyć na luzie, nie myśląc za dużo o problemach – tak jak robią to Włosi? Kuchnia włoska może Ci w tym pomóc.  

pizza, kuchnia włoska

Dla kogo?

Dla marudy i ponuraka, na lepszy humor. Pomaga też walczyć z zimową depresją.

To musisz wiedzieć

Pizza

Ta włoska to cienkie ciasto, świeże pomidory i mozarella. Pizza na grubym cieście to wymysł domorosłych kucharzy, którzy myślą, że liczy się ilość, a nie jakość. Jeśli więc zamawiasz pizzę, to tylko taką, której baza nie ma więcej niż 5 mm grubości – rodem z Włoch.

REKLAMA

PRZECZYTAJ TEŻ: Jak zrobić domową pizzę?

Jak zamawiać

Włosi kochają jedzenie ponad wszystko, ale sekret tkwi w tym, że ich kuchnia to małe porcje, a wiele dań. Aperitif, przystawka, danie główne, sałatka i deser oczywiście. We włoskiej restauracji nie powinieneś pominąć żadnego z wymienionych, bo to po prostu nie wypada.

Zioła

Zarówno oregano, jak i bazylia są podstawowymi i najpopularniejszymi ziołami w Italii dzięki swym antybakteryjnym właściwościom. Mają one także zastosowanie we współczesnej medycynie – w leczeniu chorób dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli i zaburzeń trawienia.

W restauracji:

Zamów

Makaron spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Samo zdrowie w prostym wydaniu. Po pierwsze, makaron jest produktem średnio kalorycznym: 100 g makaronu ma 350-380 kcal. Jest bogaty w węglowodany, zwłaszcza w skrobi ę. Dostarcza też składników mineralnych i witamin z grupy B. Makaron zwiększa ilość serotoniny w mózgu, czyli hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój, apetyt i popęd seksualny.

To jak ecstasy – tylko że legalnie do kupienia w każdym sklepie spożywczym. Po drugie, szpinak to pokłady kwasu foliowego i witaminy B, żelaza, cynku oraz potasu. Minerały stanowią budulec tkanek. Składniki mineralne są ważniejsze niż witaminy, gdyż organizm człowieka nie ma możliwości samodzielnego ich wytwarzania i przyjmujemy je prawie wyłącznie z pożywieniem. Składniki mineralne oraz witaminę A i C zawierają także suszone pomidory.

Nie zamawiaj

Carbonary, bo mimo że znajdziesz tam też makaron, jest to bomba kaloryczna. A do tego kopalnia cholesterolu. Boczek, śmietana, ser owczy, parmezan... Chyba wystarczy, żeby Cię przestraszyć. Odpuść to sobie. Szkoda zdrowia.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA