[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Kuchnia tajska: kuchnia szczęśliwych ludzi

Okoliczności przyrody swoją drogą, klimat swoją. Nawet na narodową specyfikę biorę margines, ale coś jeszcze musi sprawiać, że otaczają mnie przyjaźni i życzliwi ludzie. Może dieta? Jedzenie jest wszędzie. I jest smaczne, bardzo smaczne.

tajska kuchnia fot. Ekkamai Chaikanta 2015/shutterstock
Jeżeli jest na świecie naród, który żyje, aby jeść, to są to Tajowie. Nie trzeba prowadzić badań etnograficznych, by się o tym przekonać – wystarczy spacer ulicami dowolnego tajskiego miasta. Jedzenie jest wszędzie, każdy metr chodnika zastawiony jest garkuchniami, z kotłów bucha para, na grillach dochodzi drób i wieprzowina, owoce morza skwierczą nad żarem, w garnkach bulgocą wielobarwne curry i zawiesiste zupy, stragany uginają się pod ciężarem owoców, których nazwy zna tylko lokalna ludność.

Nie martw się o higienę – tu o czystość nie dba sanepid, a wolny rynek. I robi to skutecznie – przez niemal dwa lata jedzenia na ulicach Bangkoku nie zatrułem się ani razu. Zaciągnij się aromatem trawy cytrynowej, mleka kokosowego i chili, rozsmakuj się w ryżowych kluskach, pikantnych sałatkach i słodyczy azjatyckich deserów, a zrozumiesz, dlaczego Tajowie uwielbiają jeść i robią to o każdej porze dnia i nocy.

tajska kuchnia fot. Agencja Free
1. Zupa kokosowa z krewetkami

Na radość życia

  • 3 puszki mleka kokosowego, 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki startego imbiru, 1 l bulionu drobiowego, 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, 2 łyżeczki czerwonej pasty curry, 1 łyżka cukru, 220 g grzybów shitake
  • 450 g średnich krewetek, szczypta soli, posiekana świeża kolendra, 2 łyżki świeżego soku z limonki 

W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj starty, świeży imbir, drobno posiekaną trawę cytrynową, pastę curry i podsmażaj przez minutę, ciągle mieszając. Wlej bulion drobiowy, dodaj sos rybny i cukier (najlepiej brązowy) i gotuj przez kwadrans na małym ogniu.

Dorzuć pokrojone w paski grzyby, wlej mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 min, aż grzyby zmiękną. Mieszaj od czasu do czasu. Wrzuć obrane i oczyszczone z przewodu pokarmowego krewetki i gotuj około 5 min, aż przestaną być przezroczyste. Wyciśnij limonkę, dopraw solą i posyp posiekaną kolendrą. 

tajska kuchnia fot. Agencja Free
2. Kurczak w zielonym curry

Na pogodę ducha

  • 500 g piersi z kurczaka, 400 ml mleka kokosowego, 150 ml bulionu drobiowego, 3 łyżki zielonej pasty curry, 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, sok z połowy limonki, pokrojony szczypior
  • 2-3 ząbki czosnku w plasterkach, posiekana natka pietruszki 

W woku rozgrzej olej, wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, drobno posiekany szczypior i ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Smaż przez minutę, mieszając. Dodaj 3 łyżki zielonej pasty curry (uwaga – ostra), mieszaj i smaż przez 2 min. Wlej 150 ml bulionu, 400 ml mleka kokosowego, zamieszaj i doprowadź do wrzenia.

Wrzuć teraz pokrojone w większą kostkę filety z kurczaka i gotuj na mniejszym ogniu, aż mięso zmięknie. Pod koniec gotowania dodaj jasny sos sojowy i wyciśnij do środka pół limonki. Raz jeszcze zamieszaj. Podawaj z ryżem jaśminowym. 

tajska kuchnia fot. Agencja Free
3. Wieprzowe kulki z trawą cytrynową

Na lepszy humor

  • 1/2 kg mielonej wieprzowiny, 1 łodyga trawy cytrynowej (lub pasty ze słoiczka), 1 cebula, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki posiekanego czosnku, świeża kolendra
  • 3 łyżki oleju roślinnego, cukier, sól, biały pieprz, sok z 1 limonki, 1 posiekana papryczka chili 

Włóż mięso do zamrażalnika na 15 min. W tym czasie wrzuć do blendera pastę z trawy cytrynowej lub zmiażdżoną i drobno posiekaną łodygę, posiekane cebulę i czosnek, sos rybny, trochę posiekanej kolendry, cukier, sól, pieprz i zmiksuj do gładkości. Dodaj mięso i zmiksuj z pastą. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, ułóż je na talerzu, przykryj folią i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Przygotuj sos z trawy cytrynowej, soku z limonki, sosu rybnego, oleju, posiekanej papryczki chili i cukru – mieszaj, aż cukier się rozpuści. Usmaż kulki mięsne na patelni (ok. 15 min), pod koniec wlej przygotowany sos, zamieszaj. Na talerzu posyp świeżą kolendrą. 

tajska kuchnia fot. Agencja Free
4. Karmelizowane banany w mleku kokosowym

Na wieczny uśmiech

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Obrane banany pokrój wzdłuż i przetnij na dwie części. Rozgrzej na patelni/woku olej na wysokim ogniu, wrzuć kawałki bananów i smaż pół minuty, mieszając. W tym samym czasie gotuj w garnku mleko kokosowe, dodaj cukier, sól i zamieszaj. Gorące mleko wlej na patelnię/ wok z bananami i gotuj przez 1-2 min. Na talerzu możesz zwieńczyć dzieło wiórkami kokosowymi. 

MH 10/2012

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij