[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Kuchnia tajska: kuchnia szczęśliwych ludzi

Okoliczności przyrody swoją drogą, klimat swoją. Nawet na narodową specyfikę biorę margines, ale coś jeszcze musi sprawiać, że otaczają mnie przyjaźni i życzliwi ludzie. Może dieta? Jedzenie jest wszędzie. I jest smaczne, bardzo smaczne.

tajska kuchnia fot. Ekkamai Chaikanta 2015/shutterstock
Jeżeli jest na świecie naród, który żyje, aby jeść, to są to Tajowie. Nie trzeba prowadzić badań etnograficznych, by się o tym przekonać – wystarczy spacer ulicami dowolnego tajskiego miasta. Jedzenie jest wszędzie, każdy metr chodnika zastawiony jest garkuchniami, z kotłów bucha para, na grillach dochodzi drób i wieprzowina, owoce morza skwierczą nad żarem, w garnkach bulgocą wielobarwne curry i zawiesiste zupy, stragany uginają się pod ciężarem owoców, których nazwy zna tylko lokalna ludność.

Nie martw się o higienę – tu o czystość nie dba sanepid, a wolny rynek. I robi to skutecznie – przez niemal dwa lata jedzenia na ulicach Bangkoku nie zatrułem się ani razu. Zaciągnij się aromatem trawy cytrynowej, mleka kokosowego i chili, rozsmakuj się w ryżowych kluskach, pikantnych sałatkach i słodyczy azjatyckich deserów, a zrozumiesz, dlaczego Tajowie uwielbiają jeść i robią to o każdej porze dnia i nocy.

REKLAMA

REKLAMA

tajska kuchnia fot. Agencja Free
1. Zupa kokosowa z krewetkami

Na radość życia

  • 3 puszki mleka kokosowego, 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki startego imbiru, 1 l bulionu drobiowego, 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, 2 łyżeczki czerwonej pasty curry, 1 łyżka cukru, 220 g grzybów shitake
  • 450 g średnich krewetek, szczypta soli, posiekana świeża kolendra, 2 łyżki świeżego soku z limonki 

W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj starty, świeży imbir, drobno posiekaną trawę cytrynową, pastę curry i podsmażaj przez minutę, ciągle mieszając. Wlej bulion drobiowy, dodaj sos rybny i cukier (najlepiej brązowy) i gotuj przez kwadrans na małym ogniu.

Dorzuć pokrojone w paski grzyby, wlej mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 min, aż grzyby zmiękną. Mieszaj od czasu do czasu. Wrzuć obrane i oczyszczone z przewodu pokarmowego krewetki i gotuj około 5 min, aż przestaną być przezroczyste. Wyciśnij limonkę, dopraw solą i posyp posiekaną kolendrą. 

REKLAMA

tajska kuchnia fot. Agencja Free
2. Kurczak w zielonym curry

Na pogodę ducha

  • 500 g piersi z kurczaka, 400 ml mleka kokosowego, 150 ml bulionu drobiowego, 3 łyżki zielonej pasty curry, 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, sok z połowy limonki, pokrojony szczypior
  • 2-3 ząbki czosnku w plasterkach, posiekana natka pietruszki 

W woku rozgrzej olej, wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, drobno posiekany szczypior i ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Smaż przez minutę, mieszając. Dodaj 3 łyżki zielonej pasty curry (uwaga – ostra), mieszaj i smaż przez 2 min. Wlej 150 ml bulionu, 400 ml mleka kokosowego, zamieszaj i doprowadź do wrzenia.

Wrzuć teraz pokrojone w większą kostkę filety z kurczaka i gotuj na mniejszym ogniu, aż mięso zmięknie. Pod koniec gotowania dodaj jasny sos sojowy i wyciśnij do środka pół limonki. Raz jeszcze zamieszaj. Podawaj z ryżem jaśminowym. 

REKLAMA

REKLAMA

tajska kuchnia fot. Agencja Free
3. Wieprzowe kulki z trawą cytrynową

Na lepszy humor

  • 1/2 kg mielonej wieprzowiny, 1 łodyga trawy cytrynowej (lub pasty ze słoiczka), 1 cebula, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki posiekanego czosnku, świeża kolendra
  • 3 łyżki oleju roślinnego, cukier, sól, biały pieprz, sok z 1 limonki, 1 posiekana papryczka chili 

Włóż mięso do zamrażalnika na 15 min. W tym czasie wrzuć do blendera pastę z trawy cytrynowej lub zmiażdżoną i drobno posiekaną łodygę, posiekane cebulę i czosnek, sos rybny, trochę posiekanej kolendry, cukier, sól, pieprz i zmiksuj do gładkości. Dodaj mięso i zmiksuj z pastą. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, ułóż je na talerzu, przykryj folią i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Przygotuj sos z trawy cytrynowej, soku z limonki, sosu rybnego, oleju, posiekanej papryczki chili i cukru – mieszaj, aż cukier się rozpuści. Usmaż kulki mięsne na patelni (ok. 15 min), pod koniec wlej przygotowany sos, zamieszaj. Na talerzu posyp świeżą kolendrą. 

REKLAMA

tajska kuchnia fot. Agencja Free
4. Karmelizowane banany w mleku kokosowym

Na wieczny uśmiech

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Obrane banany pokrój wzdłuż i przetnij na dwie części. Rozgrzej na patelni/woku olej na wysokim ogniu, wrzuć kawałki bananów i smaż pół minuty, mieszając. W tym samym czasie gotuj w garnku mleko kokosowe, dodaj cukier, sól i zamieszaj. Gorące mleko wlej na patelnię/ wok z bananami i gotuj przez 1-2 min. Na talerzu możesz zwieńczyć dzieło wiórkami kokosowymi. 

MH 10/2012

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij