Kuchnia tajska - 4 łatwe przepisy [pad thai, Tom Yum, sałatka z zieloną papają, zielone curry]

Masz ochotę na fast food? Wybierz ten najzdrowszy i najlepszy – domowa kuchnia tajska pełna jest pikantnych smaków, zdrowych białek i pachnących ziół. Szał!

Kuchnia tajska fot. LOUISA PARRY

1. Pad Thai z krewetkami

  • kcal: 953
  • tłuszcz: 12,5 g
  • białko: 36 g
  • węgle: 140 g

Składniki na 2 porcje

  • 300 g makaronu ryżowego
  • 3 łyżki pasty tamaryndowej
  • 3 szalotki
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 4 jajka
  • 8-10 krewetek
  • 2 garści kiełków fasoli
  • chili w proszku

Sposób

Pastę tamaryndową wymieszaj z 6 łyżkami ciepłej wody. Posiekane szalotki podsmaż szybko w woku, dodaj rozpuszczoną pastę, cukier, sos rybny i podsmażaj minutę. Przełóż na talerz. Wbij jajka, wymieszaj, dodaj odsączony makaron i podsmażaj, mieszając. Wrzuć krewetki, podsmażone szalotki, kiełki i smaż 2 minuty, mieszając. Opcjonalnie możesz posypać danie posiekaną dymką i orzeszkami ziemnymi.

REKLAMA

Kuchnia tajskafot. LOUISA PARRY

2. Zupa Tom Yum

  • kcal: 288
  • tłuszcz: 25 g
  • białko: 10 g
  • węgle: 8,5 g

Składniki na 2 porcje:

  • 3 łyżki soku z limonki
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 3 plastry galangalu
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 2 małe papryczki chili
  • garść kolendry
  • 100 g pieczarek
  • 120 g zwartego tofu
  • 1 łyżka pasty chili
  • 3 pomidorki cherry

Sposób

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją. W innym garnku zagotuj bulion z mleczkiem kokosowym. Dorzuć galangal, trawę cytrynową i chili w plasterkach – gotuj 10 min. Teraz dodaj plasterki grzybów, kostki tofu, pastę chili i sok z limonki – gotuj jeszcze minutę i wrzuć pomidory (wzmocnisz smak, dodając odrobinę sosu sojowego i szczyptę cukru). Odsączony makaron włóż do misek, zalej go wywarem i posyp posiekaną kolendrą.

Kuchnia tajskafot. LOUISA PARRY

3. Sałatka z zieloną papają

  • kcal: 244
  • tłuszcz: 8 g
  • białko: 12 g
  • węgle: 29 g

Składniki na 2 porcje:

  • 1½ łyżki cukru palmowego
  • 5 czerwonych papryczek chili
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 pomidorki cherry
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • ½ zielonej papai 
  • 1 starta marchew
  • 4 łyżki koktajlowych krewetek
  • 2 łyżki orzeszków

Sposób

Zblenduj lub utłucz w moździerzu: chili, czosnek, cukier palmowy, 2 pomidorki cherry, sos rybny i sok z limonki. Wymieszaj dressing z pokrojoną w paski papają, marchewką i pokrojonymi na pół pomidorkami cherry. rozdziel sałatkę do misek, dodaj na wierzch ugotowane krewetki koktajlowe i posyp orzeszkami arachidowymi. Podawaj.

Kuchnia tajskafot. LOUISA PARRY

4. Zielone curry

  • kcal: 1001
  • tłuszcz: 82 g
  • białko: 53,5 g
  • węgle: 21,5 g

Składniki na 2 porcje:

  • 130 g groszku cukrowego
  • 2 łyżki zielonego curry
  • 750 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 liście kafiru
  • 400 g piersi kurczaka
  • 2 czerwone papryczki chili

Sposób

W rondlu rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż pastę curry przez 10 sekund. Zmniejsz ogień na średni i wlej połowę mleczka kokosowego – gotuj 2-3 minuty. Wlej pozostałe mleko i dodaj cukier, sos rybny i lekko posól. Teraz dodaj pokrojone w dość duże kostki mięso i liście limonki – gotuj 8-10 minut, a na minutę przed końcem wsyp groszek. Podawaj z ugotowanym wcześniej ryżem, posypane plasterkami chili i listkami bazylii.

Zobacz również:
Możesz do końca roku dźwigać ciężary, ale Twoje ciało nie potrzebuje tego tak bardzo, jak myślisz. Trenuj mądrzej, nie ciężej, a efekty tego programu  z obciążeniem tylko własnego ciała zobaczysz jeszcze przed wakacjami.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA