1. Pad Thai z krewetkami
- kcal: 953
- tłuszcz: 12,5 g
- białko: 36 g
- węgle: 140 g
Składniki na 2 porcje
- 300 g makaronu ryżowego
- 3 łyżki pasty tamaryndowej
- 3 szalotki
- 2 łyżki cukru palmowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 4 jajka
- 8-10 krewetek
- 2 garści kiełków fasoli
- chili w proszku
Sposób
Pastę tamaryndową wymieszaj z 6 łyżkami ciepłej wody. Posiekane szalotki podsmaż szybko w woku, dodaj rozpuszczoną pastę, cukier, sos rybny i podsmażaj minutę. Przełóż na talerz. Wbij jajka, wymieszaj, dodaj odsączony makaron i podsmażaj, mieszając. Wrzuć krewetki, podsmażone szalotki, kiełki i smaż 2 minuty, mieszając. Opcjonalnie możesz posypać danie posiekaną dymką i orzeszkami ziemnymi.

2. Zupa Tom Yum
- kcal: 288
- tłuszcz: 25 g
- białko: 10 g
- węgle: 8,5 g
Składniki na 2 porcje:
- 3 łyżki soku z limonki
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleczka kokosowego
- 3 plastry galangalu
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 2 małe papryczki chili
- garść kolendry
- 100 g pieczarek
- 120 g zwartego tofu
- 1 łyżka pasty chili
- 3 pomidorki cherry
Sposób
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją. W innym garnku zagotuj bulion z mleczkiem kokosowym. Dorzuć galangal, trawę cytrynową i chili w plasterkach – gotuj 10 min. Teraz dodaj plasterki grzybów, kostki tofu, pastę chili i sok z limonki – gotuj jeszcze minutę i wrzuć pomidory (wzmocnisz smak, dodając odrobinę sosu sojowego i szczyptę cukru). Odsączony makaron włóż do misek, zalej go wywarem i posyp posiekaną kolendrą.

3. Sałatka z zieloną papają
- kcal: 244
- tłuszcz: 8 g
- białko: 12 g
- węgle: 29 g
Składniki na 2 porcje:
- 1½ łyżki cukru palmowego
- 5 czerwonych papryczek chili
- 5 ząbków czosnku
- 4 pomidorki cherry
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu rybnego
- ½ zielonej papai
- 1 starta marchew
- 4 łyżki koktajlowych krewetek
- 2 łyżki orzeszków
Sposób
Zblenduj lub utłucz w moździerzu: chili, czosnek, cukier palmowy, 2 pomidorki cherry, sos rybny i sok z limonki. Wymieszaj dressing z pokrojoną w paski papają, marchewką i pokrojonymi na pół pomidorkami cherry. rozdziel sałatkę do misek, dodaj na wierzch ugotowane krewetki koktajlowe i posyp orzeszkami arachidowymi. Podawaj.

4. Zielone curry
- kcal: 1001
- tłuszcz: 82 g
- białko: 53,5 g
- węgle: 21,5 g
Składniki na 2 porcje:
- 130 g groszku cukrowego
- 2 łyżki zielonego curry
- 750 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru palmowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 3 liście kafiru
- 400 g piersi kurczaka
- 2 czerwone papryczki chili
Sposób
W rondlu rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż pastę curry przez 10 sekund. Zmniejsz ogień na średni i wlej połowę mleczka kokosowego – gotuj 2-3 minuty. Wlej pozostałe mleko i dodaj cukier, sos rybny i lekko posól. Teraz dodaj pokrojone w dość duże kostki mięso i liście limonki – gotuj 8-10 minut, a na minutę przed końcem wsyp groszek. Podawaj z ugotowanym wcześniej ryżem, posypane plasterkami chili i listkami bazylii.