[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Kuchnia na poziomie - przepisy na skorupiaki

Kojarzone są z wykwintną kuchnią i stołami arystokracji. Nie ma jednak powodu, by nie mogły wylądować na talerzu w Twoim M3 z kredytu. Oto cztery przepisy na królewskie dania ze skorupiaków.

skorupiaki, homary, przepisy

Homar na zimno & majonez

4 porcje:

  • fenkuł, cebula, marchew, por, seler (po kilka sztuk)
  • natka pietruszki
  • 5 g tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 10 g ziaren pieprzu
  • 10 g nasion kopru włoskiego
  • gwiazdka anyżu
  • biały ocet winny
  • 4 homary

Sposób:

Najpierw bulion. Wrzuć wszystko - oprócz homarów- do garnka, wlej 5 l wody, posól i gotuj na dużym ogniu pół godziny. Następnie wrzuć homary do wrzątku i gotuj 8 minut, wyjmij i włóż do miski z wodą i lodem na godzinę. Pozbądź się szczypiec i przekrój homary wzdłuż na pół. Mięsem z głowy nakarm kota, a w to miejsce włóż mięso wyciągnięte ze szczypiec. Podawaj z majonezem i cytryną.

Rak w piwie & koperek

4 porcje:

  • 1 l pszenicznego piwa
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • sól morska
  • 2 kg raków
  • pęczek koperku, posiekany

Sposób:

Wlej piwo i wodę do garnka, dodaj pieprz, koper włoski, sól i doprowadź do wrzenia. Gotuj 10 minut i wrzucaj partiami raki - gotuj je 3 minuty. Wrzuć posiekany koperek i gotuj jeszcze 2 minuty. Odsącz i podawaj od razu z jakąś zieleniną skropioną winegretem i szklanką pszenicznego piwa obok. Nie lubisz pszenicznego? Zwykłe też obleci.

REKLAMA

Przeczytaj też: Skorupiaki - właściwości, przyrządzanie, sprzęt

Krewetki w głębokim tłuszczu

4 porcje:

  • 1 l oleju rzepakowego
  • 100 g pszennej mąki
  • sól, pieprz
  • pieprz cayenne
  • 1 kg krewetek
  • 100 ml mleka
  • czerwone chili, posiekane
  • dymka, posiekana
  • 1 cytryna
  • majonez do podania

Sposób:

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej do 170 ˚C. Na talerzu wymieszaj mąkę, sól, pieprz i pieprz cayenne. Umyj krewetki (obierz, jeżeli mają pancerze, ale zostaw ogonki) i osusz. Obtocz krewetki w mące, zanurz je potem w misce z mlekiem i znowu obtocz w mące. Wkładaj je ostrożnie do oleju i wyjmuj, gdy staną się złote - wykładaj na papierowy ręcznik. Posyp posiekanym chili, dymką i skrop cytryną.

Krab z ciepłą bagietką

4 porcje:

  • cały krab (1 kg)
  • bulion (patrz homar)
  • ½ ogórka, bez skóry i pestek, posiekany
  • pęczek koperku
  • 2 pomidory, bez pestek, posiekane
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z ½ cytryny
  • bagietka

Sposób:

Ugotuj kraba we wrzącym bulionie (12 minut). Kiedy ostygnie, oderwij odnóża, szczypce i zdejmij górną muszlę. Wyciągnij całe mięso z odrzuconych części i wymieszaj je z drobno posiekanymi pomidorami, ogórkiem i szczypiorkiem. Dodaj majonez i sok z cytryny, dopraw. Podawaj z podgrzaną bagietką.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij