Homar na zimno & majonez
4 porcje:
- fenkuł, cebula, marchew, por, seler (po kilka sztuk)
- natka pietruszki
- 5 g tymianku
- 2 liście laurowe
- 10 g ziaren pieprzu
- 10 g nasion kopru włoskiego
- gwiazdka anyżu
- biały ocet winny
- 4 homary
Sposób:
Najpierw bulion. Wrzuć wszystko - oprócz homarów- do garnka, wlej 5 l wody, posól i gotuj na dużym ogniu pół godziny. Następnie wrzuć homary do wrzątku i gotuj 8 minut, wyjmij i włóż do miski z wodą i lodem na godzinę. Pozbądź się szczypiec i przekrój homary wzdłuż na pół. Mięsem z głowy nakarm kota, a w to miejsce włóż mięso wyciągnięte ze szczypiec. Podawaj z majonezem i cytryną.

Rak w piwie & koperek
4 porcje:
- 1 l pszenicznego piwa
- 500 ml wody
- 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- sól morska
- 2 kg raków
- pęczek koperku, posiekany
Sposób:
Wlej piwo i wodę do garnka, dodaj pieprz, koper włoski, sól i doprowadź do wrzenia. Gotuj 10 minut i wrzucaj partiami raki - gotuj je 3 minuty. Wrzuć posiekany koperek i gotuj jeszcze 2 minuty. Odsącz i podawaj od razu z jakąś zieleniną skropioną winegretem i szklanką pszenicznego piwa obok. Nie lubisz pszenicznego? Zwykłe też obleci.

Przeczytaj też: Skorupiaki - właściwości, przyrządzanie, sprzęt
Krewetki w głębokim tłuszczu
4 porcje:
- 1 l oleju rzepakowego
- 100 g pszennej mąki
- sól, pieprz
- pieprz cayenne
- 1 kg krewetek
- 100 ml mleka
- czerwone chili, posiekane
- dymka, posiekana
- 1 cytryna
- majonez do podania
Sposób:
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej do 170 ˚C. Na talerzu wymieszaj mąkę, sól, pieprz i pieprz cayenne. Umyj krewetki (obierz, jeżeli mają pancerze, ale zostaw ogonki) i osusz. Obtocz krewetki w mące, zanurz je potem w misce z mlekiem i znowu obtocz w mące. Wkładaj je ostrożnie do oleju i wyjmuj, gdy staną się złote - wykładaj na papierowy ręcznik. Posyp posiekanym chili, dymką i skrop cytryną.

Krab z ciepłą bagietką
4 porcje:
- cały krab (1 kg)
- bulion (patrz homar)
- ½ ogórka, bez skóry i pestek, posiekany
- pęczek koperku
- 2 pomidory, bez pestek, posiekane
- 2 łyżki majonezu
- sok z ½ cytryny
- bagietka
Sposób:
Ugotuj kraba we wrzącym bulionie (12 minut). Kiedy ostygnie, oderwij odnóża, szczypce i zdejmij górną muszlę. Wyciągnij całe mięso z odrzuconych części i wymieszaj je z drobno posiekanymi pomidorami, ogórkiem i szczypiorkiem. Dodaj majonez i sok z cytryny, dopraw. Podawaj z podgrzaną bagietką.

Komentarze