1. Jajko sadzone z makaronem udon
W jednej porcji:
- kcal – 390
- tłuszcz – 20 g
- białko – 15,5 g
- węgle – 37 g
Składniki na 2 porcje
- 2-4 grzyby shiitake
- 4 plasterki wędzonego bekonu
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 jajka
- 200 g makaronu udon
- 1 saszetka dashi (5 g)
Sposób
Pokrojone w plasterki shiitake i bekon podsmaż na złoto na suchej patelni. Odsuń je na brzeg, dodaj masło, oliwę i wbij jajka. Przykryj i smaż, aż białko będzie ścięte, a żółtko nadal płynne. We wrzątku rozpuść saszetkę (lub łyżeczkę) dashi i ugotuj makaron udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz i rozdziel na porcje. Na każdej rozłóż sprawiedliwie jajka, grzyby i bekon, dopraw i gotowe.

2. Makrela z grilla z zupą miso
W jednej porcji:
- kcal – 1400
- tłuszcz – 31 g
- białko – 65 g
- węgle – 201 g
Składniki na 2 porcje
- 120 ml sosu sojowego
- 100 ml mirin
- 50 ml sake
- 1-2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 300 g krótkoziarnistego ryżu
- 1 l zupy miso
- 2 filety z makreli
- kiszona kalarepa
Sposób
Zagotuj sos sojowy, mirin, sake i cukier, ostudź i zalej płynem filety makreli. Wstaw do lodówki na 4-6 godzin, a następnie osusz, posyp sezamem i zostaw w lodówce na całą noc. Ryż zalej 400 ml wody i odstaw na godzinę. Gotuj 10-15 minut, zmniejsz ogień i gotuj kolejne 10-15 min. Zdejmij z ognia i po 10 minutach zamieszaj. Przygotuj zupę miso i zgrilluj ryby przez 15 min. Podawaj z kiszoną kalarepą.

3. Wędzona ryba z ryżem w curry
W jednej porcji:
- kcal – 650
- tłuszcz – 13,5 g
- białko – 41 g
- węgle – 89 g
Składniki na 2 porcje
- 120 g ryżu
- 2 jajka
- 90 g wędzonej makreli bez skóry
- 200 ml dashi
- 3 łyżki curry
- 1-2 dymki, posiekane
Sposób
Zagotuj 850 ml wody, wsyp ryż i zmniejsz ogień na bardzo mały. Zamieszaj, przykryj i gotuj 40 minut. Teraz jajka w japońskim stylu „onsen tamago”. Doprowadź do wrzenia 1 l wody i wyłącz. Dolej 200 ml zimnej wody, włóż jajka i przykryj na 12-13 minut. Wyjmij i przelej jajka zimną wodą. Gotuj kawałki ryby w dashi przez 1-3 minuty i dodaj je do ryżu wymieszanego z curry. Rozdziel do misek, wbij po jajku i posyp dymką oraz świeżo zmielonym pieprzem.

4. Wodorosty z makaronem udon
W jednej porcji:
- kcal – 210
- tłuszcz – 1,5 g
- białko – 12 g
- węgle – 37 g
Składniki na 2 porcje
- 5-7 czerwonych chili bez pestek
- 100 ml sosu sojowego
- 1 suszone czerwone chili
- 6 płatów wodorostów
- 200 g makaronu udon
- 2 dymki
- saszetka dashi (5 g)
Sposób
Za to danie trzeba się zabrać tydzień wcześniej. Zalej papryczki sosem sojowym i odstaw w temperaturze pokojowej. Umyte i pokruszone wodorosty i suszone chili wsyp do plastikowego woreczka, dodaj łyżeczkę soli morskiej i wstaw na tydzień do lodówki ( połóż na torebce coś cięższego i ugniataj ją raz dziennie). Ugotuj udon z dashi zgodnie z instrukcją i wystudź go. Podawaj z sojowymi chili, wodorostami i świeżą, posiekaną dymką.