Kuchnia japońska – 4 przepisy na oryginalny obiad

WHO co roku przyznaje Japonii pierwsze miejsce w kategorii „długość życia”. Zamiast zazdrościć trzeba naśladować. Przed Tobą 4 przepisy na obiad rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni. 

kuchnia japońska FOT. MICHAEL HEDGE

1. Jajko sadzone z makaronem udon

W jednej porcji:

  • kcal – 390
  • tłuszcz – 20 g
  • białko – 15,5 g
  • węgle – 37 g

Składniki na 2 porcje

  • 2-4 grzyby shiitake
  • 4 plasterki wędzonego bekonu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • 200 g makaronu udon
  • 1 saszetka dashi (5 g)

Sposób

Pokrojone w plasterki shiitake i bekon podsmaż na złoto na suchej patelni. Odsuń je na brzeg, dodaj masło, oliwę i wbij jajka. Przykryj i smaż, aż białko będzie ścięte, a żółtko nadal płynne. We wrzątku rozpuść saszetkę (lub łyżeczkę) dashi i ugotuj makaron udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz i rozdziel na porcje. Na każdej rozłóż sprawiedliwie jajka, grzyby i bekon, dopraw i gotowe.

kuchnia japońskaFOT. MICHAEL HEDGE

2. Makrela z grilla z zupą miso

W jednej porcji:

  • kcal – 1400
  • tłuszcz – 31 g
  • białko – 65 g
  • węgle – 201 g

Składniki na 2 porcje

  • 120 ml sosu sojowego
  • 100 ml mirin
  • 50 ml sake
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 300 g krótkoziarnistego ryżu
  • 1 l zupy miso
  • 2 filety z makreli
  • kiszona kalarepa

Sposób

Zagotuj sos sojowy, mirin, sake i cukier, ostudź i zalej płynem filety makreli. Wstaw do lodówki na 4-6 godzin, a następnie osusz, posyp sezamem i zostaw w lodówce na całą noc. Ryż zalej 400 ml wody i odstaw na godzinę. Gotuj 10-15 minut, zmniejsz ogień i gotuj kolejne 10-15 min. Zdejmij z ognia i po 10 minutach zamieszaj. Przygotuj zupę miso i zgrilluj ryby przez 15 min. Podawaj z kiszoną kalarepą.

kuchnia japońskaFOT. MICHAEL HEDGE

3. Wędzona ryba z ryżem w curry

W jednej porcji:

  • kcal – 650
  • tłuszcz – 13,5 g
  • białko – 41 g
  • węgle – 89 g

Składniki na 2 porcje

  • 120 g ryżu
  • 2 jajka
  • 90 g wędzonej makreli bez skóry
  • 200 ml dashi
  • 3 łyżki curry
  • 1-2 dymki, posiekane

Sposób

Zagotuj 850 ml wody, wsyp ryż i zmniejsz ogień na bardzo mały. Zamieszaj, przykryj i gotuj 40 minut. Teraz jajka w japońskim stylu „onsen tamago”. Doprowadź do wrzenia 1 l wody i wyłącz. Dolej 200 ml zimnej wody, włóż jajka i przykryj na 12-13 minut. Wyjmij i przelej jajka zimną wodą. Gotuj kawałki ryby w dashi przez 1-3 minuty i dodaj je do ryżu wymieszanego z curry. Rozdziel do misek, wbij po jajku i posyp dymką oraz świeżo zmielonym pieprzem.

kuchnia japońskaFOT. MICHAEL HEDGE

4. Wodorosty z makaronem udon

W jednej porcji:

  • kcal – 210
  • tłuszcz – 1,5 g
  • białko – 12 g
  • węgle – 37 g

Składniki na 2 porcje

  • 5-7 czerwonych chili bez pestek
  • 100 ml sosu sojowego
  • 1 suszone czerwone chili
  • 6 płatów wodorostów
  • 200 g makaronu udon
  • 2 dymki
  • saszetka dashi (5 g)

Sposób

Za to danie trzeba się zabrać tydzień wcześniej. Zalej papryczki sosem sojowym i odstaw w temperaturze pokojowej. Umyte i pokruszone wodorosty i suszone chili wsyp do plastikowego woreczka, dodaj łyżeczkę soli morskiej i wstaw na tydzień do lodówki ( połóż na torebce coś cięższego i ugniataj ją raz dziennie). Ugotuj udon z dashi zgodnie z instrukcją i wystudź go. Podawaj z sojowymi chili, wodorostami i świeżą, posiekaną dymką.

Zobacz również:
REKLAMA