[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Kuchnia hiszpańska: przepisy i właściwości zdrowotne

Poczuj atmosferę Andaluzji, która oprócz pięknych plaż ma również jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. W pakiecie ze świeżymi owocami morza oraz sezonowaną szynką dostaniesz kilka dodatkowych lat życia. Czego chcieć więcej? 

Kuchnia śródziemnomorska Dieta śródziemnomorska aż o 20% obniża ryzyko śmierci, a także zapobiega chorobom serca i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia udaru.
Chcesz żyć długo i szczęśliwie? Przenieś się do Hiszpanii. Tam szalone imprezy (fiestas locas) trwają do białego rana, wszystko robi się na jutro (mañana!) i ciągle jest ciepło (hace calor). Chcesz żyć długo i szczęśliwie, ale w Polsce? W takim razie musisz przenieść hiszpańską kuchnię na swój stół. Paella, czyli ryż z szafranem, do którego wrzuca się rozmaite owoce morza. Gazpacho - zupa z surowych warzyw, octu i oliwy.

Wreszcie słynne tapas, czyli przekąski podawane na małych talerzykach. Czy to wymyślne potrawy? Oczywiście, że nie. Ale to, co przez niektórych smakoszy może zostać uznane za wadę, wyjdzie Ci tylko na zdrowie. Sekret tkwi w nieprzetworzonych, świeżych produktach. Potrawach pozbawionych gęstych, zawiesistych sosów. Wreszcie, dużej różnorodności.

Podczas wizyty w hiszpańskim barze możesz skubnąć kilka oliwek, delektować się plastrami miejscowej, sezonowanej szynki albo przekąsić krewetkami. Oczywiście zwykłe chipsy czy orzeszki też się znajdą, ale dlaczego się do nich ograniczać, skoro masz taki wybór?

Te wszystkie czynniki powodują, że dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych na świecie, co oficjalnie potwierdziła Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Jak wynika z opracowań przygotowanych na Harvard Medical School, o 20% obniża ryzyko śmierci. Zapobiega chorobom serca i zmniejsza ryzyko udaru.

Minimalizuje prawdopodobieństwo rozwoju chorób związanych z wiekiem - Alzheimera i Parkinsona. A ponieważ dieta śródziemnomorska jest bogata w błonnik, normuje trawienie i skoki poziomu cukru, przez co notuje się mniej przypadków cukrzycy typu 2.

Ale powiedzmy sobie szczerze: w jedzeniu nie chodzi tylko o to, aby było zdrowo. Musi być smacznie. A Hiszpanie doskonale wiedzą, jak połączyć jedno z drugim. Przepis na polvorones, który prezentujemy niżej, jest tego doskonałym przykładem.

Składniki:

  • 230 g mąki
  • 110 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka startego cynamonu
  • 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kardamonu
  • 200 g roztopionego i ostudzonego smalcu
  • 110 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Jak to zrobić?

1.  Masa

Zmiksuj smalec z cukrem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon, kardamon i wodę. Zmiksuj, uformuj kulę i do lodówki na 2 godziny.

2. Ciasto

Rozwałkuj ciasto na obsypanej mąką stolnicy na placek grubości ok. 5 mm. Szklanką lub kieliszkiem wytnij ciasteczka.

3. Mniam

Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 min w 170 st. C. Ostudzone ciasteczka obsyp cukrem pudrem. 

Departament Diety MH raportuje:

Nie można mówić o diecie śródziemnomorskiej bez oliwy z oliwek. Sprawdź, jak wielkie bogactwo kryje się w tym specjale rodem z gorącego południa.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij