[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Kuchnia grecka - na zdrowe serce

W greckiej kuchni królują owoce morza oraz oliwa z oliwek. Te podstawowe składniki diety śródziemnomorskiej pozwolą Ci skutecznie zadbać o serce.

kuchnia grecka

Dla kogo?

Dla każdego, komu zależy, by jego serce i wszystko, co pompuje krew, było w dobrej formie przez lata.

To musisz wiedzieć

Zdrowe gotowanie

Pieczenie i grillowanie to w Grecji ulubione metody przyrządzania potraw. Ulubione i najzdrowsze – bo powodują, że wytapia się tłuszcz i jednocześnie potrawy zachowują swoje wartości odżywcze.

REKLAMA

Mięso

Jeśli kontrolujesz zawartość tłuszczu w swojej diecie, wybierz cielęcinę lub wołowinę zamiast baraniny, która zawiera dwa razy więcej tłuszczu.

Oliwa

Kuchnia grecka opiera się na stosowaniu oliwy – używana jest między innymi do sałatek i owoców morza. Niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz bardzo wysoka zawartość kwasów jednonienasyconych czyni z oliwy najzdrowszy z tłuszczy.

PRZECZYTAJ TEŻ: Co powinieneś wiedzieć o winie?

Ochronna witamina

Średnia ilość witaminy E w jednej łyżce oliwy wynosi 15-16 mg, co stanowi 20% dziennego zapotrzebowania całego organizmu. A witamina E ochroni Cię przed starością. Więc jeśli chcesz, by Twoja skóra zachowała elastyczność na długie lata, wybieraj potrawy przyrządzane na oliwie z oliwek. Jednocześnie wzmocnisz swój organizm przed ryzykiem wystąpienia miażdżycy i nowotworów.

Bez beszamelu

Czyli sosu zrobionego z mąki, mleka i masła. Niektóre klasyczne greckie potrawy, jak na przykład musaka, są zapiekane z beszamelem. Nie musisz ich sobie odmawiać. Wystarczy, że poprosisz kelnera o musakę bez beszamelu.

Co do picia?

Pij Retsinę – to najpopularniejsze wino, pędzone według specjalnej receptury z dodatkiem żywicy sosnowej. Polecamy także ouzo, rozcieńczone wodą lub kilkoma kostkami lodu. To napój raczej dla koneserów ze względu na to, że jest to alkohol robiony z anyżu – rośliny o charakterystycznym, intensywnym, słodkawym zapachu.

W restauracji

Zamów

kalmary w sosie lemoniadowym. Jak na owoce morza przystało, zaliczane są do grona naturalnych afrodyzjaków. Zawierają oprócz cynku – pierwiastka odpowiedzialnego za wzrost popędu seksualnego – witamin ę B, białko, selen, fluor i jod. W dodatku są lekkostrawne. Natomiast sos lemoniadowy dodatkowo uzupełni Ci braki witaminy C w organizmie. Pamiętaj, by zamawiając owoce morza, upewnić się, że wybrałeś te, które nie są smażone w panierce, tylko grillowane. Kalmary świetnie komponują się ze szpinakiem i zielonymi oliwkami.

Nie zamawiaj

Gyrosowi mówimy nie, ponieważ klasyczny grecki gyros robi się z baraniny, a to najtłustsze z mięs. Poza tym często sam proces opiekania mięsa pozostawia dużo do życzenia – mięso bywa bowiem wielokrotnie podgrzewane, tracąc swój właściwy aromat oraz właściwości odżywcze. Jakby tego było mało, gyros serwowany z sałatką grecką, tzatzikami, ryżem lub frytkami i pitą to żywieniowa katastrofa. A wszystko najczęściej ląduje na jednym talerzu. Trudno o ład i porządek, a takie pomieszanie składników odżywczych jest bardzo niezdrowe.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij