Kuchnia chińska - przepisy, składniki, narzędzia

Pora zmierzyć się z potęgą Wschodu. Na szczęście Dalekiego Wschodu i tylko  w kuchni. Witajcie w Chinach – raju  dla rozumiejących, że dobra kuchnia  to coś więcej niż białko i węglowodany.

kuchnia chińska, chińszczyzna, dania chińskie Men's Health

Smakosze i amatorzy dobrego jedzenia są podzieleni odpowiedzią na pytanie, która kuchnia jest najlepsza na świecie: francuska czy chińska. Obie mają swoich fanatycznych zwolenników i faktycznie obie mają solidne argumenty za sobą. O ile jednak kuchnia francuska ma ustaloną opinię gastronomii haute couture, to chińską prześladuje pudełko „na wynos”.

REKLAMA

Co ciekawe, ani jedno, ani drugie nie jest do końca prawdą: francuska ma również swoją siermiężną, chłopską twarz, a chińska nie kończy się na sajgonkach, pierożkach wonton i ciasteczkach z wróżbą. Trudno mówić o jednej  kuchni chińskiej, bo ta, ze względu na ogrom kraju, różni się w zależności od regionu. Tym, co je wszystkie łączy, jest harmonia smaków i aromatów, połączenie słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, słonego i ostrego, które znajdziemy w prawie każdym daniu.

W Europie i USA najbardziej rozpowszechniona jest kuchnia kantońska z jej dość łagodnymi przyprawami, jak imbir, sos sojowy czy wino ryżowe, oraz mnogością wykorzystywanych składników. Zupełnie inaczej smakuje kuchnia syczuańska, hojnie szafująca cukrem i chili, a zupełnie inaczej ta z Szanghaju, Pekinu czy Hongkongu. Poniżej znajdziesz przepisy pochodzące z różnych regionów na przyrządzenie w domu chińskiej uczty i gwarantujemy, że wszystko będzie do siebie pasować.

Kuchnia chińska – podstawowe składniki

Sos sojowy, jasny lub ciemny, każdy zna, ale do świetnej chińskiej kuchni będziesz jeszcze potrzebował tego.

  1. Sos śliwkowy

Zbudowany na śliwkach, soli,  chili i czosnku jest słodko-kwaśny w smaku i wraz z sosem Hoisin tworzy niezrównany duet do kaczki po pekińsku. Poza tym używa się go jako dip, np. do sajgonek. 

  1. Pasta z bobu Pixian

To pikantna, sfermentowana pasta z bobu z dodatkiem chili, mąki i soli. Smakosze twierdzą, że najlepsza jest ta pochodząca z Pixian (słodkokwasny.com) – ze względu na wyjątkowo intensywny smak umami. 

  1. Wino Shaoxing

Wino ryżowe do gotowania, wyrabiane od ponad 2000 lat w Shaoxing, jest podstawowym składnikiem chińskiej kuchni. Idealne do doprawiania i marynat.  04 Pieprz syczuański Jeden ze składników słynnej  przyprawy 5 smaków ma niepowtarzalny, lekko cytrynowy smak. Uprażony w suchym woku lub na patelni jest świetną przyprawą do kaczek, kurczaków i wieprzowiny. 

  1. Olej sezamowy

Dodawany zazwyczaj pod koniec gotowania, zapewnia potrawom lekko orzechowy smak. Zdziwisz się natomiast, jak fantastycznie smakuje z lodami waniliowymi  – koniecznie wypróbuj! 

  1. Sos Hoisin

Słodko-ostry sos z soi, sezamu, tofu, chili i czerwonego ryżu. Niezastąpiony w marynacie do kaczki po pekińsku, ale też idealnie pasuje do dań z makaronem, ryżem, do mięs i owoców morza. 

Kuchnia chińska – podstawowe narzędzia

Sprytny kucharz poradzi sobie z jednym garnkiem i scyzorykiem,  ale z niektórymi narzędziami świat jest łatwiejszy.

Wok

Służy do szybkiego przygotowywania potraw na ogniu, zwłaszcza do techniki stir-fry, czyli smażenia ze stałym mieszaniem. Ma lekko spłaszczone dno i nadaje się  do kuchenek elektrycznych.

Tasak

We wprawnych dłoniach czyni cuda, a azjatyccy kucharze używają go do wszystkiego: od krojenia mięsa, przez sprawianie ryb, po siekanie ząbków czosnku. Trochę praktyki się przyda,  ale sprawdza się niesamowicie.

Parowar bambusowy

Nadaje się praktycznie  do wszystkich potraw. Odporny na wilgoć, nie  butwieje i szybko wysycha.

Ryżowar

Wbrew pozorom przygotowanie dobrego ryżu wcale nie jest banalnie proste. Modeli do wyboru jest na rynku zatrzęsienie, ale warto, bo z taką maszyną Twój ryż już zawsze będzie perfekcyjny.

Łopatka

Pozwoli Ci zeskrobywać wszystko, co przywarło do dna i ścianek woka podczas smażenia. I łatwiej się myje niż te drewniane.

Syndrom chińskiej restauracji

Ból głowy, pocenie się, kołatanie serca i jeszcze kilka objawów po zjedzeniu chińskich dań zostały opisane w 1968 roku i wiąże się je z obecnością glutaminianu sodu. Nauka nie potwierdza jednoznacznie tego związku, jednak zawsze możesz czytać etykiety i szukać E621.

Przepisy kuchni chińskiej

Wieprzowina char siu [Hongkong]

Jajka z ryżem i pomidorami [Hongkong]

Ostra wołowina z kiełkami po seczuańsku [Seczuan]

REKLAMA