Żeby przygotować świetne dania, naprawdę nie trzeba inteligentnego sprzętu kuchennego stworzonego na potrzeby przemysłu kosmicznego. Większość szefów kuchni nie ma japońskich noży (pomijamy tych z telewizji, ale im ten sprzęt fundują sponsorzy). Ich dania wyglądają i smakują wyjątkowo, ponieważ improwizują, używając sprzętów i składników dostępnych również w naszych kuchniach. Dzięki tym patentom i trikom będziesz jadł szybciej, smaczniej i zdrowiej.
Nie oddawaj fartucha
Nawet jeśli nie stoi nad Tobą szef kuchni i nie drze się, że za wolno pracujesz, i tak pewnie chciałbyś zaoszczędzić trochę czasu w kuchni. Te strategie pomogą Ci szybciej ogarniać robotę i podawać jedzenie na stół.
Używaj oliwek jako przyprawy
Możesz wzmocnić atramentowy kolor i smak czarnych oliwek bez pestek, susząc je w przyspieszonym tempie w mikrofalówce. Połóż kilka oliwek na talerzu i podgrzewaj je na najwyższym programie przez 2 minuty. Powtarzaj cykl podgrzewania do czasu, aż oliwki da się skruszyć między palcami. Możesz używać tej podrasowanej przyprawy zamiast soli do takich potraw, jak steki, pieczone warzywa lub ryby.
Czystymi kombinerkami świetnie wyciąga się ości. Oddziel kręgosłup palcami od mięsa ryby, chwyć kombinerkami i odciągnij w kierunku głowy.
Ułatw sobie obieranie jajek
Im jajka świeższe, tym trudniej zdjąć z nich skorupkę po ugotowaniu na twardo. Możesz uniknąć takiej sytuacji, dodając do jeszcze zimnej wody odrobinę sody. Przenika ona przez skorupkę jajka, zapobiegając przyklejeniu się do skorupek albuminy – substancji znajdującej się w białku jajka. Tak czy owak, zawsze przekładaj po ugotowaniu jajka z wrzątku do zimnej wody (nawet bez sody), bo to ułatwia ich obieranie.
Przyspieszaj rozmrażanie
Nie kładź zamrożonego mięsa na blacie, czekając godzinami, aż się rozmrozi – ten sposób pozwala bakteriom się rozmnażać. Zamiast tego włóż je do torebki strunowej i włóż do miski z zimną wodą, umieszczonej w zlewie. Zmieniaj wodę co pół godziny, aż mięso zupełnie się rozmrozi, czyli około 2 godzin w przypadku porcji 1,5-2-kilogramowej.
Wykorzystaj potencjał
Metalowy durszlak z powodzeniem może pełnić rolę przykrywki patelni. Tłuszcz nie będzie pryskał podczas smażenia, a jednocześnie smażenie nie zamieni się w duszenie.
Blender lub wiertarka
Bezprzewodową wiertarkę warto mieć pod ręką, bo nie tylko po to, by dokonać szybkiej domowej naprawy - może też awaryjnie zastąpić mikser lub blender w kuchni. Z niektórymi zadaniami radzi sobie nawet szybciej: włóż do niej końcówkę do miksowania i spróbuj zrobić sorbet lub pianę z białka jajek. To działa!
Zamieszaj w przyprawach
Gotowe mieszanki przypraw często zawierają glutaminian sodu i inne polepszacze, by równoważyć brak smaku. Nie kupuj ich w sklepie, tylko przygotuj w domu własną, kompletną linię mieszanek na każdą okazję. Praktyczniej, zdrowiej i taniej. Mieszanki przechowuj w szczelnych pojemnikach.
Zmiksuj A |
Zmiksuj B |
Zmiksuj C |
Zmiksuj D |
Zmiksuj E |
|
Kumin |
* |
* |
* |
* | |
Kolendra |
* |
* |
* |
* | |
Kurkuma |
* |
* |
|||
Cynamon |
|
* |
|||
Pieprz Cayenne |
* |
* |
|||
Papryka |
* |
* | |||
Używaj do: kuchni azjatyckiej, krewetek szybko smażonych oraz ryb. |
Używaj do: pieczonego kurczaka i wieprzowych kotletów. |
Używaj do: chilli con carne, smażenia cebuli, kuchni meksykańskiej. |
Używaj do: jagnięciny, wieprzowiny, ryżu i kuskus. |
Używaj do: żeberek z rusztu i grillowanych lub pieczonych warzyw. |
Nie bój się soli - wykorzystaj ją
Nie należy z nią przesadzać w kuchni i i sypać bez opamiętania, ale dobra sól swój smak ma i całą kupę zdrowych minerałów. I jeszcze inne zalety.
Sól jako... wywabiacz
Gdy zachlapiesz koszulę czerwonym winem (lub czerwonym sosem), nie martw się, że nie masz pod ręką odplamiacza. Zdejmij koszulę, rozłóż na płaskiej powierzchni i posyp plamę solą. Odczekaj 2-3 minuty, aby sól miała czas wchłonąć plamę. Następnie usuń sól i wrzuć koszulę do pojemnika na brudne rzeczy. Natomiast gdy wysypiesz sól na obrus, nie polewaj jej czerwonym winem – w tej kolejności to nie działa.