REKLAMA

Kości i szpik: jak je wykorzystać w kuchni?

Odrąbywane od mięsa i rzucane psom na pożarcie kości są bezcennym źródłem zdrowia i niepowtarzalnego smaku. Zrób raz domowy bulion, a już nigdy nie sięgniesz po sztuczne kostki.

kośći fot. Shutterstock
fot. Shutterstock
Potęga szpiku

Pierwsze, kamienne narzędzia, które wynaleźli nasi praprzodkowie, służyły do rozłupywania kości zwierząt, by wydobyć życiodajny szpik. Jest on prawdziwą energetyczno-mineralno-witaminową bombą.

By poczuć jego potęgę, wstaw posolone i popieprzone kawałki kości do piekarnika 220 st. C na 15 minut i wyjmij, gdy na szpiku pojawią się bąbelki. Nożem wyciągnij szpik i rozsmaruj go na chlebie. Drobno posiekany czosnek też pasuje.

REKLAMA

1 2 3
STRONA 3 z 3

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA