Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Kości i szpik: jak je wykorzystać w kuchni?

Odrąbywane od mięsa i rzucane psom na pożarcie kości są bezcennym źródłem zdrowia i niepowtarzalnego smaku. Zrób raz domowy bulion, a już nigdy nie sięgniesz po sztuczne kostki.

kośći fot. Shutterstock
1. Naturalna selekcja

Gotowanie bulionu przypomina powolne (nawet bardzo powolne) wyciskanie soku z warzyw lub owoców. Wydobywamy z kości sam ekstrakt, esencję smaku w skondensowanej i łatwiejszej do strawienia formie. Trzeba tylko umieć wybrać.

Wołowina

Budowanie mięśni zmusza stawy do dźwigania coraz większych ciężarów. W kościach wołowych znajdziesz glukozaminę i chondroitynę, które zwiększają siłę i ruchomość stawów.

Wieprzowina

Aminokwasy w golonce i nóżkach będą doskonale chronić Twoją wątrobę przed potencjalnymi toksynami (nietrudno zgadnąć jakimi) i pomogą lepiej wchłaniać inne składniki odżywcze.

Drób

Wszyscy wiedzą, że bulion z kury jest odżywczy i działa jak aspiryna, ale nie wszyscy wiedzą, dlaczego. To głównie za sprawą karnozyny – przeciwzapalnego dipeptydu złożonego z aminokwasów, który podnosi odporność i wzmacnia.

Ryby

Naładowane świetnymi dla mózgu kwasami DHA i EPA, dają bulion o potężnej sile odżywczej. By wydobyć z nich wszystko, w przypadku soli lub flądry wystarczy 40 minut gotowania, ale już dorsz i okoń morski potrzebują 5 godzin. Jednak cierpliwość popłaca.

1 2 3
STRONA 1 z 3

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij