[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Kości i szpik: jak je wykorzystać w kuchni?

Odrąbywane od mięsa i rzucane psom na pożarcie kości są bezcennym źródłem zdrowia i niepowtarzalnego smaku. Zrób raz domowy bulion, a już nigdy nie sięgniesz po sztuczne kostki.

kośći fot. Shutterstock
1. Naturalna selekcja

Gotowanie bulionu przypomina powolne (nawet bardzo powolne) wyciskanie soku z warzyw lub owoców. Wydobywamy z kości sam ekstrakt, esencję smaku w skondensowanej i łatwiejszej do strawienia formie. Trzeba tylko umieć wybrać.

Wołowina

Budowanie mięśni zmusza stawy do dźwigania coraz większych ciężarów. W kościach wołowych znajdziesz glukozaminę i chondroitynę, które zwiększają siłę i ruchomość stawów.

Wieprzowina

Aminokwasy w golonce i nóżkach będą doskonale chronić Twoją wątrobę przed potencjalnymi toksynami (nietrudno zgadnąć jakimi) i pomogą lepiej wchłaniać inne składniki odżywcze.

Drób

Wszyscy wiedzą, że bulion z kury jest odżywczy i działa jak aspiryna, ale nie wszyscy wiedzą, dlaczego. To głównie za sprawą karnozyny – przeciwzapalnego dipeptydu złożonego z aminokwasów, który podnosi odporność i wzmacnia.

Ryby

Naładowane świetnymi dla mózgu kwasami DHA i EPA, dają bulion o potężnej sile odżywczej. By wydobyć z nich wszystko, w przypadku soli lub flądry wystarczy 40 minut gotowania, ale już dorsz i okoń morski potrzebują 5 godzin. Jednak cierpliwość popłaca.

1 2 3
STRONA 1 z 3

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij