Przez całe wieki komosa ryżowa była podstawą diety Inków i Azteków, potem hiszpańscy konkwistadorzy wpędzili ją w zapomnienie, a XX wiek to jej wielki powrót i przywrócona cześć. Jest białkową potęgą, wielką skarbnicą niezbędnych minerałów, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne.
Jest także, w porównaniu z ryżem czy pszenicą, bardziej sycąca, co powinno cieszyć wszystkich walczących z oponą, i daje się łatwo przetwarzać. Mamy z niej mąkę, makarony, płatki i oczywiście samo dobro – czyste ziarna.
Przed gotowaniem ziarna komosy należy dokładnie wypłukać, by usunąć z nich osad. W wodzie pojawią się związki przypominające mydliny – to saponina, która w ojczyźnie komosy, Ameryce Południowej, używana jest do prania odzieży i pielęgnacji gojących się ran na skórze.
Wady i zalety komosy ryżowej:
Możesz prażyć ziarna na patelni przed ugotowaniem. Nabiorą jeszcze lepszego smaku.
Trzeba pilnować gotowania, bo inaczej zrobi się papka. Nie wlewać za dużo wody i nie przekraczać 15 minut.
1. Komosa po karaibsku
Cena porcji: ok. 1,5 zł
Wartości odżywcze: energia 190 kcal, białko 5 g, tłuszcze 4 g w tym nasycone 0 g, węglowodany 36 g
Składniki na 4 porcje:
• 1 szklanka ziaren komosy
• 2 szklanki wody
• 2 posiekane cebule
• 2 owoce mango (mogą być z puszki)
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
• sok z 1 limonki
• 1/2 szklanki suszonej żurawiny
• 1/2 szklanki rodzynek
• świeża kolendra
• 1 szklanka białego octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
1. Umyj ziarna komosy i odsącz na sicie. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i praż, mieszając od czasu do czasu, około 5 minut. Wlej 2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Przykryj, zmniejsz gaz i duś około 15 minut, aż ziarna wchłoną całą wodę.
2. Przesyp ziarna do salaterki i ostudź. Świeże owoce mango obierz i pokrój w kostkę; mango z puszki odsącz z zalewy. Do ostudzonych ziaren wrzuć wszystkie składniki, wlej ocet, wyciśnij limonkę, dopraw solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj. Odstaw, niech się przegryzie, albo do lodówki, albo w temperaturze pokojowej.
2. Pomidory z komosą
Cena porcji: ok. 2 zł
Wartości odżywcze: energia 200 kcal, białko 7,5 g, tłuszcze 7 g w tym nasycone 1 g, węglowodany 38 g
Składniki na 4 porcje:
• 1 szklanka komosy
• 8 łyżek kukurydzy z puszki
• 8 dużych pomidorów
• 10 czarnych oliwek bez pestek
• 1 mała czerwona cebula
• bazylia
• natka pietruszk
• 100 g tofu
• 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny
• sól, czarny pieprz, szczypta ostrej papryki
• 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
1. Ziarna komosy dokładnie wypłucz, zalej w garnku szklanką wody, lekko posól i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Pomidory umyj, odetnij „kapelusze” z góry i delikatnie wydrąż środek łyżeczką, pozbywając się miąższu i pestek. Uważaj, by nie uszkodzić skóry. Tofu pokrój w niewielkie kostki, posiekaj oliwki, świeżą bazylię i natkę pietruszki.
2. Przesyp komosę do salaterki i ostudź. Przygotuj sos: posiekaj drobno czosnek, oliwę utrzyj z sokiem z cytryny, dosyp przyprawy. Delikatnie wymieszaj składniki z komosą, wlej sos, zamieszaj i nadziej sałatką pomidory.
3. Komosa śródziemnomorska
Cena porcji: ok. 2,5 zł
Wartości odżywcze: energia 276 kcal, białko 8,1 g, tłuszcze 9,8 g w tym nasycone 1,4 g, węglowodany 40,8 g
Składniki na 4 porcje:
• 3/4 szklanki komosy
• 4 szklanki bulionu warzywnego
• 1 zielona papryka, 1 czerwona, 1 żółta
• 2 ząbki czosnku
• 2 cebule
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 3 pomidory
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz, przyprawa włoska
Sposób przygotowania:
1. Usuń z papryk pestki i białe części, posiekaj je w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni z wysokimi brzegami rozgrzej olej na średnim ogniu, dodaj paprykę z cebulą i podsmażaj 5 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj zmiażdżony czosnek i podsmażaj jeszcze 2 minuty. Wsyp komosę, wlej bulion warzywny, koncentrat pomidorowy i doprowadź do wrzenia.
2. Przykryj i gotuj 20 minut, aż ziarna komosy będą miękkie. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory (bez pestek i skórek), posyp włoską przyprawą i jeszcze chwilę gotuj.
MH 08/12