Kiszona kapusta – jak zrobić?

Kiszona kapusta jest super smaczna, super zdrowa i super łatwa do zrobienia. A po co ją robić, skoro wszędzie można ją kupić? To proste – bo twoja kiszona kapusta będzie lepsza i twoja.

Kiszona kapusta Shutterstock.com

  1. Czy kiszona kapusta jest zdrowa?
  2. Czy kiszona kapusta może szkodzić?
  3. Jak kisić kapustę w słoikach?
  4. Jak długo można przechowywać kiszoną kapustę?
  5. Jakie dodatki do kiszenia kapusty?

Czy kiszona kapusta jest zdrowa?

Kiszona kapusta i jej sok działają zbawiennie na całego człowieka. Wiedzą to na pewno wszyscy ci, którym kiedyś piątunio nadwyrężył siły, że sok z kapusty stawia na nogi na kacu. Poprawia pracę udręczonego żołądka, zmęczonej wątroby oraz  śledziony i jest prawdziwą bombą witamin i minerałów. To jednak efekt uboczny kiszonej kapusty, bo nauka zwraca uwagę na inne rzeczy. Oto krótka lista.

Kapusta kiszona wzmacnia odporność

Bakterie mlekowe z rodzaju Lactobacillus, biorące udział w fermentacji warzyw, są naturalnym antybiotykiem regulującym pracę mikroflory jelitowej, tworząc ochronną tarczę przeciw szkodliwym mikroorganizmom. A przy okazji oczyszczają nasz układ pokarmowy z bakterii gnilnych i resztek.

Kiszona kapusta poprawia krążenie

Niska zawartość cholesterolu i tłuszczu w kiszonej kapuście, reguluje przemiany tłuszczowe w organizmie, co nasze serce bardzo lubi, a witamina C, z której kiszona kapusta słynie, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych.

Kapusta kiszona pomaga w odchudzaniu

Kapusta kiszona i jej sok są niskokaloryczne, więc idealnie wpisują się w menu osób walczących z nadwagą lub otyłością. Dodatkowo kiszona kapusta jest bogatym źródłem błonnika, który reguluje perystaltykę jelit, zwiększa uczucie sytości i zapobiega napadom głodu.

Kiszona kapusta ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne

Kapusta kiszona a zwłaszcza sok z kiszonej kapusty działają przeciwzapalnie w chorobach reumatologicznych i zmniejszają obrzęki. Dzięki wysokiej zawartości kwasu mlekowego, mają działanie przeciwbólowe i są polecane osobom ciężko pracującym fizycznie i oczywiście intensywnie trenującym.

Kapusta kiszona zmniejsza ryzyko raka

Dzięki obecności naturalnych przeciwutleniaczy (witamin C, A i E), karotenoidów oraz polifenoli, kiszona kapusta zmniejsza ryzyko zachorowalności na nowotwór układu pokarmowego oraz raka szyjki macicy, piersi, jajników i prostaty.

Kapusta kiszona chroni wzrok

Zawarta w kiszonej kapuście zeoksantyna i luteina są zbawienne dla naszych oczu i nieodzowne dla dobrego widzenia. Są to karotenoidy, których nasz organizm nie produkuje samodzielnie, ale dostarczane wraz z dietą, utrzymują w formie plamkę żółtą w oczach.

Kiszona kapusta przeciwko starzeniu się

Witamina C jest naturalnym antyoksydantem, który bierze udział w syntezie czerwonych krwinek oraz stymuluje wydzielanie hormonów kory nadnerczy – kiszona kapusta jest tej witaminy prawdziwą kopalnią. Ponadto wzmacnia układ immunologiczny, zwiększa wchłanianie żelaza z pożywienia, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia. Witamina C jest dobra dla nas nie tylko od wewnątrz, bo razem z zawartą w kiszonej kapuście siarką poprawia stan skóry, opóźnia procesy starzenia, ułatwia syntezę kolagenu i świetnie wpływa na wygląd naszych włosów i paznokci. No i szkorbut ci nie grozi. I te wszystkie skarby w zwykłej kiszonej kapuście, magia!

Czy kiszona kapusta może szkodzić?

Kiszona kapusta zawiera dużo sodu (przelanie jej na sicie zimną, bieżącą wodą znacznie zmniejszy jego ilość, ale też niestety trochę smak) i biedacy z nadciśnieniem tętniczym, z chorobami układu naczyniowo-sercowego czy nerek nie powinni się nią nadmiernie zajadać. Podobnie rzecz się ma z wrażliwym układem pokarmowym – kiszona kapusta może podrażniać śluzówkę żołądka, więc nieumiarkowanie będzie skutkować zgagą, pieczeniem i wzdęciami.

ZOBACZ TEŻ: Gotujący facet - tych błędów nie popełniaj

Jak kisić kapustę w słoikach?

Jeżeli nie masz pomysłu, by żyć z kiszenia kapusty i sprzedawania jej sąsiadom, odpuść sobie beczkę i postaw na słoiki. To bardziej praktyczne, tym bardziej, że kapusta kiszona w beczce wymaga chłodnej piwniczki z temperaturą od 5°C do maksymalnie 15°C. Zacznijmy więc od półlitrowych słoików – są łatwe do przechowywania i bardzo poręczne w porcjowaniu.

  1. Zakupy
    Potrzebujesz 1 główki białej kapusty ok. 2,5 kg, 40 g soli kamiennej, 5 słoików 0,5 l i ewentualne dodatki, jeżeli lubisz (patrz pkt.5).

  2. Krok 1
    Usuń zewnętrzne liście kapusty i dokładnie ją umyj w bieżącej wodzie. Przekrój ją na ćwiartki i z każdej wytnij kawałek głąba (po tych manewrach zostanie ci 2 kg kapusty i o to chodziło). Poszatkuj ją ostrym nożem (lub szatkownicą) na cienkie paski – im cieńsze, tym więcej soku puszczą. Wsyp kapustę do miski, dodaj sól kamienną i dobrze wymieszaj. Jeżeli zdecydujesz się na dodatki (patrz pkt. 5), to teraz jest ten czas, by je dorzucić.

  3. Krok 2
    Drewnianą łyżką z kulką na końcu ugniataj kapustę z solą (możesz to robić rękoma) przez kilka minut i odstaw na pół godziny. Powtarzaj czynność kilkukrotnie z 30 minutowymi odstępami, aż kapusta zacznie puszczać sok.

  4. Krok 3
    Przygotuj 5 słoików o pojemności 500 ml. Muszą być bezwzględnie czyste - najlepiej sparzone wrzątkiem lub wygotowane razem z nakrętkami. Zacznij przekładać łyżką kapustę z miski do słoików, uważając, by każdą porcję kapusty mocno docisnąć w słoiku, tak by nie zostawała wolna przestrzeń. W ten sposób odetniesz dostęp tlenu i ułatwisz rozwój bakterii fermentacji mlekowej. Każdy słoik wypełnij w ten sposób do 80% jego pojemności, ponieważ kapusta zwiększy swoją objętość podczas fermentacji. Najważniejsze jest, by cała kapusta była przykryta sokiem – gdyby ci go zabrakło, bo kapusta nie była zbyt „puszczalska”, uzupełnij roztworem wody z solą (1 łyżeczka soli kamiennej na 1 szkl. wody). Teraz zakręć słoiki, ale niezbyt mocno – nie mogą być szczelnie zamknięte, bo gazy fermentacyjne muszą się jakoś wydobywać na zewnątrz.

  5. Krok 4
    Ustaw przygotowane słoiki w ciemniejszym miejscu – najlepiej na papierowym ręczniku lub szmatce, gdyby fermentacja była burzliwa – i obserwuj. Przez pierwsze trzy dni będzie raczej spokój, jednak po tym czasie zacznie się wydzielać dwutlenek węgla.  Im cieplej w pomieszczeniu, tym mocniejszy i szybszy  będzie proces kiszenia. Jeżeli więc po 2-3 dniach zakrętki w słoikach mocno się wybrzuszą, odkręć je i odgazuj słoiki. Po tym zabiegu ponownie dociśnij kapustę wyparzoną łyżką, by sok pokrył całą kapustę. Teraz zakręć – ale już trochę mocniej.

  6. Krok 5
    Kiszenie kapusty w słoikach może zająć od 7-14 dni w zależności od temperatury otoczenia. Najlepiej po tygodniu kiszenia odkręć jeden słoik i sprawdź, czy kapusta jest ukiszona tak, jak lubisz. Jeżeli nie, daj jej jeszcze kilka dni. Kiedy kiszona kapusta spełni twoje oczekiwania smakowe, przenieś wszystkie słoiki do lodówki. Gotowe. Sam zobaczysz, że było warto, bo twoja kiszona kapusta będzie dużo lepsza, niż wszystkie inne kiszone kapusty tego świata kupowane w foliowych torebkach lub kubełkach.

    ZOBACZ TEŻ: A może zakisić ogórki? Mamy świetny przepis. A dokładniej - mają nasze koleżanki z Women's Health. Ale sprawdzaliśmy i są super.

Jak długo można przechowywać kiszoną kapustę?

W temperaturze 5-10°C bakterie fermentacyjne przestają pracować i cały proces się zatrzymuje. W lodówce można je spokojnie trzymać do trzech miesięcy (jeżeli spasteryzujesz słoiki, to nie musisz ich chować do lodówki i wytrzymają nawet dłużej, ale pasteryzacja wytłucze część witamin i wszystkie probiotyki, więc odradzamy). Natomiast po otwarciu słoika z kiszoną kapustą powinieneś ją zjeść w ciągu tygodnia – z tym chyba nie będzie problemu, nie?

Jakie dodatki do kiszenia kapusty?

Najczęstszym dodatkiem do kiszonej kapusty jest kilka startych marchewek i faktycznie bardzo pasują (musisz proporcjonalnie zwiększyć ilość soli, pamiętając, że proporcje na 1 kg kapusty do kiszenia to 20 g soli kamiennej). Wariant z plasterkami jabłka przy kiszeniu też jest wart uwagi, podobnie jak przyprawy: przede wszystkim kminek, ale też ziele angielskie, liść laurowy czy gorczyca. Gdybyś chciał eksperymentować, to do użytych tutaj 2 kg kapusty dodaj (do wyboru) 2 łyżeczki kminku lub 2 łyżeczki ziaren gorczycy.

REKLAMA