Kiełbasa: jak wybrać najlepszą?

Kręcimy nosem w poszukiwaniu tej najpyszniejszej kiełbasy na grilla i nie tylko.

kiełbasy fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

2. Potreningowe chorizo

Składniki:

  • mielona wieprzowina, 400 g
  • ząbek czosnku, 2 posiekane
  • wędzona papryka, 2 łyżeczki
  • suszone płatki chili, szczypta
  • suszone oregano, szczypta
  • suszony tymianek, szczypta
  • prosciutto, 6 plasterków
  • purée ziemniaczane

Wymieszaj w misce mięso z czosnkiem, papryką, płatkami chili, oregano i tymiankiem. Dopraw. Ulep 6 równych kiełbasek, zawiń je w folię i zostaw na noc w lodówce. Przed gotowaniem zawiń każdą kiełbasę w plaster prosciutto i piecz 25 minut w 180 °C. Serwuj z dwiema dużymi łyżkami purée.

3. Dziczyzna na masę

Składniki:

  • kiełbasa z dziczyzny, 400 g
  • czerwona cebula, pokrojona
  • ząbek czosnku, pokrojony
  • pieczarki, 150 g
  • czerwone wino, 200 ml
  • bulion, 200 ml
  • galaretka porzeczkowa, 1 łyżka
  • musztarda angielska, 1 łyżeczka
  • mąka kukurydziana, 1 łyżeczka
  • jarmuż, 2 duże garści

Podsmaż kiełbasy na oliwie z oliwek w głębokiej patelni. Dorzuć cebulę, czosnek i pieczarki. Mieszaj przez 5-10 minut, a następnie polej wina (na patelnię), dodaj bulion, musztardę i galaretkę. Przypraw, przykryj i zostaw na ogniu na 15 minut. Na ostatnie 2 minuty dodaj jarmuż.

4. Makaron mocy nduja

Składniki:

  • makaron casarecce, 400 g
  • czosnek, dobrze posiekany
  • siekane pomidory w sosie własnym, 400 g
  • kiełbasa nduja, 2 czubate łyżki
  • mała cebula, posiekana
  • masło, mała kulka
  • sok z cytryny, jeden „wycisk”
  • pietruszka, kilka liści, podarte
  • oliwki włoskie, garść

Podsmażaj czosnek na średnim ogniu z odrobiną oleju, aż będzie złocisty. Dodaj kiełbasy. Zmniejsz temperaturę i daj składnikom kilka minut, aby dobrze się połączyły. Pora na oliwki i pomidory. Gotuj 8-10 minut. Ugotowany w międzyczasie makaron dorzuć do sosu. Zwieńcz całość pietruszką i oliwą z oliwek.

Kąpiel przed smażeniem

O kuchenne rady poprosiliśmy szefa kuchni, który twierdzi, że robi najlepszą kiełbasę w okolicy. Sprawdziliśmy gościa – jest nieźle.

Źródło supersmaku

Najpierw gotuj kiełbasę przez 30 minut. To gwarancja braku surowizny w środku. Nie będzie też walki ze zwęgloną skórką oraz przesuszenia na wiór. Same plusy.

Pozdrowienia z patelni

Odsącz to mięsne cudo i wysusz przed wrzuceniem na patelnię. Na niej powinien się już grzać olej z orzeszków ziemnych. Wrzuć kiełbasę na średni ogień.

Smażenie jak marzenie

Szybkie 3 albo 4 minuty powinny wystarczyć, aby skórka kiełbasy zbrązowiała. Nie dłużej – szkoda Twojego zdrowia na tłuszcze nasycone.

1 2 3
STRONA 3 z 3
Zobacz również:
REKLAMA