Kiełbasa: jak wybrać najlepszą?

Kręcimy nosem w poszukiwaniu tej najpyszniejszej kiełbasy na grilla i nie tylko.

kiełbasy fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

3. Technika

Grillowana, smażona czy pieczona – to nieistotne. Liczy się dobrze "ugotowany" środek i delikatna skórka. Koniecznie bez śladu spalenizny. Taki wurst samym wyglądem komunikuje dwie rzeczy: maksimum smaku i minimum substancji rakotwórczych.

Sprawdź temperaturę kiełbasy termometrem do mięsa – celuj w ok. 71 °C. Po zdjęciu z ognia daj jej odpocząć przez minutę. W środku nadal będzie się gotować. Do krojenia użyj ostrego jak brzytwa noża – nie chcesz poszarpanych skrawków, ale ładne, okrągłe kawałeczki, prawda? Zuch chłopak, smacznego.

3. Wielkie "wow"

Byłoby wielką dziennikarską nierzetelnością, gdyby redaktor odpowiedzialny za ten tekst stwierdził, że nigdy w przeszłości nie zajadał się podwawelską z keczupem. Nie zmienia to jednak faktu, że przy odrobinie pomysłowości kiełbasa może stać się kluczowym źródłem białka w Twojej diecie. Oto 4 patenty na luksusową kiełbę.

1. Bratwurst dla mózgu

Składniki:

  • bratwurst, 2 duże
  • kiszona kapusta, 250 g
  • miękkie bułki
  • musztarda, dla smaku
  • to tyle, serio

Efekt tradycyjnego grillowania na drewnie odtworzysz zadowalająco na średnio nagrzanej patelni grillowej. Rozgrzej ją bez tłuszczu, a następnie umieść kiełbasy prostopadle do rowków. Przekrój bułkę, kapusta na spód, pyszny wurst na górę. Teraz musztarda. Gotowe

1 2 3
STRONA 2 z 3
Zobacz również:
REKLAMA