[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.6

Kiełbasa i szynka - mordercy jelit?

Plasterek zagłady. Czy kiełbasa, pasztet i szynka mogą ci zrobić z jelit jesień średniowiecza?

mięso, kiełbasa, szynka fot. Shutterstock
Zarzuty

Szyneczka, kiełbaska, boczek – czerwone mięso, a już zwłaszcza to przetworzone, zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18%!

Uzasadnienie

Niedawno WHO ogłosiła, że przetworzone mięso, czyli głównie wędliny, należy do grupy substancji, których rakotwórcze działanie nie budzi już żadnych wątpliwości. Dodajmy, że do tej samej grupy, w której znajdują się azbest i papierosy.

Fakty

Skusiłbyś się na plasterek szynki azbestowej? Raczej nie. Ale nie musisz od razu wyrzucać wędlin do kosza. To, że wędliny zwiększają ryzyko niektórych nowotworów, nie oznacza wcale, że masz z nich rezygnować. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem wyliczyła, że codzienne zjadanie 50 g przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko raka jelita o 18%. Ryzyko.

Ale ryzyko można minimalizować. Po pierwsze – jedz więcej warzyw zawierających błonnik, bo w ten sposób chronisz swoje jelita. Po drugie – kupuj wędliny z jak najmniejszą ilością środków konserwujących – to również zmniejszy zagrożenie. Po trzecie wreszcie – i to jest prawdziwy sens komunikatu WHO – mając na uwadze to, że wędliny mogą Ci zaszkodzić, nie obżeraj się nimi bez umiaru, tylko staraj się kontrolować ilości.

Werdykt

Z danych Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że liczba zachorowań na raka jelita grubego wśród mężczyzn w Polsce od 30 lat stale rośnie, więc warto poszukać również innych źródeł białka i zmienić ten trend. 

Stopień zagrożenia: 5/10

MH 06/2016

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij