1. Dobry wybór
Świeże składniki i dobre kompozycje przypraw to podstawy każdej kuchni, ale tej z Bliskiego i Dalekiego Wschodu szczególnie. Trudno znaleźć gdzie indziej przepisy równie aromatyczne i żaden kebab w budce o 3 nad ranem w piątek nawet się do nich nie zbliża. Sam wypróbuj.
Baranina
To najmniej dotknięte hodowlanymi antybiotykami mięso zawiera duże ilości kwasów omega-3. A te, według "American Journal of Clinical Nutrition", stymulują produkcję hormonu snu – melatoniny.
Kurczak
Świetne źródło chudego białka, ale też niacyny, która jest zbawieniem dla naszej wątroby, mózgu i układu nerwowego. Stymuluje także niektóre rejony mózgu odpowiedzialne za odczuwanie przyjemności.
To najmniej dotknięte hodowlanymi antybiotykami mięso zawiera duże ilości kwasów omega-3. A te, według "American Journal of Clinical Nutrition", stymulują produkcję hormonu snu – melatoniny.
Wcale nie muszą być gumowate – trzeba je obrabiać krótko albo bardzo długo. Bogate w jod, fluor i przede wszystkim selen, który pomaga zapobiegać i walczyć z rakiem prostaty.
Tofu
Jeżeli szukasz, nieszczęśniku, białka wolnego od mięsa, to oczywiście jest to dobry wybór – w 100 g dostaniesz go 11 g. Dostaniesz też bardzo dobre nienasycone tłuszcze, których w tofu jest aż 80%, i bardzo solidną porcję wapnia. I można zaszaleć z marynatami, bo tofu chłonie wszystko.
2. Grillowy narzędziownik
Wybór grilla, wiadomo, jest ważny, ale prawdziwa wojna toczy się o rozpałkę. Tu mamy do wyboru węgiel drzewny, brykiet lub po prostu drewno. To ostatnie daje wprawdzie aromat, ale trzeba odczekać ze 2-3 godziny, aż płomienie znikną i pojawi się żar. W dodatku dymi jak diabli.
Brykiet to sprasowane pod ciśnieniem różne palne substancje – trociny, miał, torf, słoma, węgiel drzewny i zazwyczaj jakieś lepiszcze. I choć daje równomierny ogień, to jednak też diabli wiedzą, co trafiło do jego środka.
MH stawia na węgiel drzewny: spala się niemal bez płomieni i ma trzy razy większą wydajność energetyczną niż drewno. I jest eko, bo emituje najmniejszą ilość zanieczyszczeń.
Komentarze