[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

REKLAMA

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Kawa i herbata - używki czy napoje funkcjonalne?

Kawa i herbata były do niedawna określane mianem używek. W ostatnim czasie ich walory prozdrowotne zostały jednak docenione...

zielona herbata fot. Shutterstock
Używki – produkty bez wartości odżywczych lub zawierające składniki odżywcze w ilościach niemających znaczenia dla odżywiania organizmu, które jednak są spożywane ze względu na swoje oddziaływanie fizjologiczne lub cechy organoleptyczne.

Żywność funkcjonalna – produkty zawierające substancje bioaktywne wykazujące korzystny efekt fizjologiczny na człowieka, będące środkami spożywczymi ogólnego użycia, w konwencjonalnej postaci, których korzystne działanie zostało potwierdzone naukowo.

Zarówno kawa jak i herbata czarna i zielona są przyjmowane ze względu na działanie orzeźwiające, ale także ze względu na walory sensoryczne: aromat i smak. Efekt pobudzający zawdzięczają zawartości kofeiny. Czasami też kofeinę, substancję z grupy alkaloidów purynowych, w zależności od pochodzenia nazywa się teiną (herbata), mateiną (yerba mate) lub guaraniną (guarana). Działanie herbaty i yerby są rozciągnięte w czasie, ze względu na współobecność związków garbikowych, podczas gdy działanie kawy, guarany i zarodków kola jest szybkie, intensywne i krótkie.

Kofeina poprzez hamowanie fosfodiesterazy i łączenie się z receptorami adenozynowymi wykazuje działanie psychostymulujące, pobudza krążenie i pogłębia oddech. Zwiększa poziom wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, co warto wykorzystać przed planowanym treningiem. Po pierwsze organizm jest ożywiony, a po drugie wykorzysta kwasy tłuszczowe uwolnione do krwi jako źródło energii do ćwiczeń, dając efekt spalania zbędnych kilogramów.

Katalog oświadczeń zdrowotnych przypisywanych kofeinie obejmuje: zwiększenie wytrzymałości organizmu podczas wysiłku, zmniejszenie stopnia odczuwania wysiłku, zwiększenie czujności (skrócenie czasu reakcji) i poprawa koncentracji.

Zielona herbata i zawarte w niej związki katechinowe (garbniki) mogą się poszczycić licznymi oświadczeniami zdrowotnymi takimi jak: działanie antyoksydacyjne chroniące organy wewnętrzne i skórę, wsparcie odporności organizmu, działanie energetyzujące na sferę fizyczną i psychiczną,  poprawa koncentracji, zdolności uczenia się i pamięci, utrzymanie w zdrowiu układu krążenia tj. serca i naczyń krwionośnych, wpływ na prawidłowy poziom lipidów i cukru we krwi, kontrola masy ciała, zapewnienie właściwego działania układu moczowego, zdrowie oczu, prawidłowa funkcja żołądka i jelit poprzez wpływ na trawienie i prawidłową florę jelitową, utrzymanie prawidłowego stanu kości, zmniejszenie produkcji kwasu w osadzie nazębnym.   

Kofeina łagodnie uzależnia psychicznie, co nie jest jednak niebezpieczne. Kawosze którzy zdecydują się na nagłe przerwanie stosowania kawy mogą odczuć objawy odstawienia: ból głowy, zmęczenie i senność. Objawy te zwykle ustępują w ciągu doby. Aby uniknąć efektu odstawienia należy stopniowo zmniejszać dawki. Pomimo dowiedzionego wpływu na funkcje psychiczne i potencjał uzależniający, kofeina jest prawnie dopuszczona bez ograniczeń ilościowych.

Przedpołudniowa kawa jest nieocenionym źródłem energii. Nadmiar kofeiny może być jednak uciążliwy, ponieważ zamiast oczekiwanego skupienia i koncentracji może wywołać lęk, nerwowość, "gonitwę myśli", bóle głowy, bezsenność, częstomocz prowadzący do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej, a także dolegliwości  żołądkowe. Objawy te określa się czasem jako syndrom kofeinowy. Należy także pamiętać, że osoby ze schorzeniami układu krążenia powinny przyjmować kawę z umiarem gdyż powoduje ona przyspieszoną akcję serca, zwiększone ciśnienie krwi.

Przyjmuje się, że maksymalna dobowa dawka kofeiny, dostarczanej z wszystkich źródeł, nie powinna przekraczać 300-400 mg dziennie.  Przy kalkulacji sumarycznej dawki kofeiny bierzmy pod uwagę nie tylko kawę i herbatę, ale także kakao, czekoladę, napoje typu cola i napoje energetyzujące. Kofeinę zawierają również niektóre leki i suplementy diety. Kawa rozpuszczalna zawiera 40-120 mg kofeiny, kawa parzona 80-130 mg, kawa espresso 100 mg, czekolada mleczna 20-30 mg/tabliczkę, czekolada gorzka 60-70 mg/tabliczkę, herbata 30-100 mg/torebkę, cola 10 mg/100 ml, napój energetyczny zazwyczaj około 80 mg/250 ml.

W ostatnim czasie zmieniło się zatem podejście do postrzegania kawy i herbaty. Nie są to już zwykłe używki ale wartościowa żywność funkcjonalna. Działania wywierane przez surowce kofeinowe określane są nie tylko jako korzystny efekt fizjologiczny, ale wręcz leczniczy. Zielona herbata, guarana, yerba mate i zarodki kola posiadają swoje monografie opracowane przez Europejską Agencję Leków oraz przez Farmakopeę Europejską.

REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij