Karnawał w dobrym towarzystwie

Huczne karnawałowe bale w mieście na razie zawieszamy, ale karnawałowa domówka z przyjaciółmi - jak najbardziej! Dopraszamy do towarzystwa dwie gwiazdy food pairingu – kawior i wódkę – i z ich pomocą robimy niezapomniany bankiecik z górnej półki.

Karnawał w dobrym towarzystwie fot. shutterstock.com

W przypadku niektórych produktów food pairing przypomina czasem szukanie adopcyjnego rodzica, który otoczy opieką najsłabszego w rodzinie i doda mu mocy. Oto bowiem produkt smakujący po prostu nijako w towarzystwie trafnie dobranego towarzystwa np. wina zmienia się niczym brzydkie kaczątko w łabędzia. Ten rodzaj rodziny zastępczej nie dotyczy wódki i kawioru, które nie potrzebują żadnego wsparcia, smakując genialnie same w sobie, bez jakiejkolwiek pomocy. Mowa tu oczywiście o dobrej wódce i dobrym kawiorze, bo to istotne rozróżnienie. Food pairing w przypadku kawioru i wódki przypomina bardziej entente cordiale – pakt serdeczny o współpracy zawierany między mocarstwami, świadomymi swej potęgi i samowystarczalności. Zobaczcie nasz wybór i propozycje podawania tego wielkiego duetu.

Karnawał w dobrym towarzystwie

Nasz wybór – wódka

Decydujemy się na Beluga Noble Russian Vodka i to wcale nie tylko dlatego, że z kawiorem łączą ją rodzinne koligacje. Potrzebujemy alkoholu o harmonijnym, niedominującym smaku i łagodności przepływania przez gardło, ponieważ do kawioru podaje się ją czystą w kieliszkach. Beluga właśnie taka jest. Zbudowana na artezyjskiej wodzie z Syberii i dodatkowo filtrowana kwarcowym piaskiem i srebrem wyróżnia się swoją klarownością i brakiem chemicznego posmaku, który niestety mają niektóre wódki. Słód Belugi wytwarzany jest wyłącznie metodą naturalnej fermentacji, a niewielki dodatek w czasie produkcji owsa oraz miodu i trzykrotna destylacja skutkują alkoholem z naprawdę wysokiej półki. Fakt, że każda Butelka wódki Beluga jest zdobiona ręcznie wykonanym symbolem, to już wisienka na torcie, przyjemna dla oka.

Karnawał w dobrym towarzystwiefot. shutterstock.com

Nasz wybór – kawior

Odmian kawioru jest całe mnóstwo: czarny z ryb jesiotrowatych (bieługa, jesiotr zachodni, sterlet, siewruga), czerwony z ryb łososiowatych, złocisty z pstrągów i imitacje kawioru, czyli sztucznie barwiona ikra taszy. Najlepszy kawior znajdziesz oczywiście w specjalistycznych sklepach w sieci, raczej nie w supermarketach – jest np. świetny polski producent (nota bene, trzeci, największy na świecie) Antonius. Zdecyduj się na zakup czarnego kawioru, bo to właśnie on pasuje najbardziej do wódki – czerwony smakosze zalecają popijać lekkim, białym, wytrawnym winem lub takim musującym. Francuzi do czarnego kawioru wybierają szampana, ale, umówmy się, to Rosjanie jadają go od XII wieku i raczej wiedzą, co robią stawiając na białą wódkę. I tego się trzymajmy.

Kilka kawiorowych wskazówek

* Kawior jest bardzo wrażliwy na temperaturę i chłód przedłuża jego świeżość. Przechowuj go w lodówce, nigdy w zamrażalniku.

* Serwuj go w szklanej miseczce (kryształ nie jest wymagany, ale też szklanka po musztardzie nie jest dobrym rozwiązaniem) postawionej  na pokruszonym lodzie. To gwarancja świeżości smaku.

* Kawior nakładaj łyżeczką z masy perłowej lub szylkretu – to nie jest snobistyczna fanaberia. Unikaj metalowych łyżeczek (zwłaszcza srebrnych), bo wchodzą w reakcję chemiczną z kawiorem i nadają mu metalicznego posmaku.

* Na grzankach, tostach, blinach itp. kawior musi być nałożony, nie rozsmarowany. 90% przyjemności z kawioru, to rozgniatanie ziarenek językiem o podniebienie i wydobywanie smaku po ich pęknięciu.

Kilka kawiorowych przepisów

1. Jajka na twardo z kawiorem

Można oczywiście tę przekąskę zrobić najprościej: ugotować jajka na twardo, obrać, przekroić, połówki posmarować majonezem i posypać kawiorem, ale przepis niżej jest dużo lepszy. A roboty tylko ciut więcej.

Składniki:
12 jajek na twardo, obranych; ¼ szklanki majonezu; 2 łyżki musztardy Dijon; 4 łyżki świeżego koperku, drobno posiekanego (lub 1 łyżeczka suszonego); ½ łyżeczki soku z cytryny; szczypta soli; szczypta świeżo zmielonego pieprzu; czarny kawior

Sposób:

  1. Ugotowane i obrane jajka przekrój wzdłuż na pół. Usuń delikatnie żółtka i umieść w średniej misce; białka odstaw na bok.
  2. Zmiażdż żółtka widelcem i wymieszaj z majonezem, musztardą, koperkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  3. Używając łyżki nadziej połówki białka masą z żółtek i posyp każdą czarnym kawiorem. Podawaj natychmiast lub przechowaj kilka godzin w lodówce, aż zejdą się goście. Tu polecamy kieliszek wódki przed jedzeniem, bo pobudza apetyt i wyostrza smaki.

Karnawał w dobrym towarzystwiefot. shutterstock.com

2. Bliny z kawiorem i śmietaną

To dwór carski je przejął od ruskich chłopów i uszlachetnił, a nie odwrotnie, że spadły z pańskiego stołu i trafiły pod strzechy. Zrozumiesz decyzję carów jak spróbujesz.

Składniki:
250 g mąki gryczanej; 100 g mąki pszennej; 25 g drożdży; 2 szklanki ciepłego mleka, 50 ml roztopionego masła; 1 żółtko; 1 łyżeczka cukru; 1 łyżeczka soli; kwaśna śmietana; czarny kawior

Sposób:

  1. Rozmieszaj drożdże i 3 łyżki mąki pszennej w 1/4 szklanki ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Teraz połącz resztę mąki pszennej, mąkę gryczaną, cukier, sól, żółtko, resztę mleka oraz masło i wyrób gładkie ciasto. Dodaj wyrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw, by ciasto wyrosło.
  3. Smaż bliny na bardzo małej ilości gorącego oleju na złoty kolor z obu stron. Na każdym blinie przed podaniem chlapnij kleks śmietany i udekoruj kawiorem. Podawaj od razu.

Karnawał w dobrym towarzystwiefot. shutterstock.com

3. Penne z wódką i kawiorem

Włosi, słynący z dobrej kuchni, też odkryli smakową potęgę duetu wódka – kawior i połączyli go ze swoim narodowym skarbem – makaronem. To danie nazywa się tam „Penne con Vodka e Caviale”, ale przygotowuje się je również z makaronem spaghetti lub linguettine. Zrób z takim, jaki masz w szafce, bo goście i tak będą płakać.

Składniki:
100 ml wódki Beluga; 1 łyżka masła, 2 łyżki czarnego kawioru, 2 łyżki śmietany 30%; szczypta soli; szczypta pieprzu; 250 g makaronu penne (gdybyś zwiększał ilość makaronu, zwiększ odpowiednio proporcje innych składników z wyłączeniem wódki).

Sposób:

  1. Ugotuj makaron al dente w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W tym czasie roztop na patelni łyżkę masła na średnim ogniu, dodaj śmietanę i mieszaj, żeby się połączyły. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  3. Wlej 100 ml wódki Beluga, doprowadź do wrzenia cały czas mieszając i zmniejsz ogień. Sos powinien gęstnieć.
  4. Dobrze odcedź na sicie makaron, wlewając kilka łyżek wody z gotowania na patelnię z sosem. Przełóż makaron na patelnię i wymieszaj, żeby obtoczyć go całego w sosie
  5. Makaron z sosem przełóż do dużej miski i dodaj 2 łyżki kawioru. Wymieszaj, krótko i delikatnie, żeby ziarenka nie popękały. Podawaj gorące natychmiast.

4. Faszerowane ziemniaki po moskiewsku

Gdyby nasz wieszcz, Juliusz Słowacki, miał okazję je jeść słynna fraza z wiersza „Testament mój” mogłaby tak wyglądać: „Aż was, zjadacze ziemniaków – w anioły przerobi”. Jednak chyba nie jadł, bo stanęło na chlebie. Po tym najprostszym daniu poznasz geniusz kawioru.

Składniki:
4 duże ziemniaki, umyte, w łupinach; 50 g kwaśnej śmietany; szczypta soli; szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu; 20 g czarnego kawioru plus trochę do przybrania (zwiększając ilość ziemniaków, zwiększ ilość pozostałych składników).

Sposób:

  1. Umyte i nieobrane ziemniaki ugotuj, pilnując, by nie były zbyt miękkie i się nie rozpadły. Odcedź je i odstaw na chwilę, by nieco ostygły.
  2. Przekrój je wzdłuż na pół i delikatnie, by nie uszkodzić skórki, wyjmij miąższ łyżeczką i przełóż do miski. Widelcem zrób purée.
  3. Wmieszaj śmietanę do ziemniaków, dopraw solą i pieprzem i dodaj kawior. Delikatnie wymieszaj i łyżeczką nafaszeruj masą łupiny ziemniaków. Posyp jeszcze z wierzchu kawiorem i podawaj.

Karnawał w dobrym towarzystwiefot. shutterstock.com

5. Tosty z kawiorem

Prawdziwi władcy już tak mają,że nie potrzebują dodatkowej oprawy i splendoru, żeby ich majestat był powalający. James Bond w Dr. No jadł tosty z kawiorem posmarowane jedynie masłem, ale tu wersja odrobinę bogatsza. Oto król kawior w otoczeniu wiernych poddanych.

Składniki:

4 kromki chleba tostowego; 4 plastry łososie wędzonego; 1 limonka; 100 g jogurtu greckiego; ¼ pęczka drobno posiekanego koperku; 1 ząbek czosnku; szczypta soli; szczypta świeżo zmielonego pieprzu; 4-5 łyżek czarnego kawioru

Sposób:

  1. Chleb opiecz w tosterze na złoto. Obetnij z każdej kromki skórki,a później pokrój kromki na 4 kwadraty- w ten sposób masz 16 małych grzanek do podawania.
  2. Jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem- dopraw solą i pieprzem.
  3. Każdą grzankę wysmaruj dipem jogurtowym i połóż na niej kawałek łososia. Skrop go sokiem z limonki i przejdź do grande finale – na każdej grzance wyłóż trochę czarnego kawioru i podawaj na dużym talerzu.
Zobacz również:
Suplementacja azotanami zawartymi na przykład w soku z buraka ma już uznaną renomę, jako sposób na poprawę wydolności. Nowe badanie pozwala do zalet czerwonego nektaru dodać kolejną korzyść: zwiększenie siły mięśni. I to całkiem konkretne.  
ZOBACZ WIĘCEJ