Powiedzenie, że kalafior to kapusta z wyższym wykształceniem, jest dla kapusty krzywdzące. To ona jest mądrzejsza, bardziej przydatna w kuchni i po prostu zdrowsza. Uprawiana jest od 4000 lat, udomowiona od 2500, a kiszoną przywieźli do Europy Hunowie i Mongołowie. Istnieje zresztą ponad 400 odmian tego warzywa.
Można ją jeść na surowo, kisić, smażyć, dusić, gotować w wodzie, zapiekać, a dobroczynne skutki soku z kiszonej kapusty znane są chyba każdemu, kto choć raz w życiu miał kaca.
Do tego ma ogromne ilości witaminy C, zawiera związki antynowotworowe i odkażające, całe mnóstwo błonnika, kwasu foliowego, żelaza, potasu, a jej sok jest często zalecany przez lekarzy przy leczeniu chorób wrzodowych żołądka.
Mało? Poniżej znajdziesz jeszcze 3 proste przepisy na dania z kapusty.
Kulinarne patenty MH
• Kapusta kiszona dokładana do hot dogów może zmniejszać szkodliwe działanie azotanów i azotynów, które są dodawane do parówek i kiełbasek. Doskonale też sprawdza się na kanapkach z wędliną i musztardą.
• Kiszona kapusta mimo zalet zawiera jednak dużo sodu. By się go pozbyć, opłucz kapustę w zimnej wodzie.
• Podczas gotowania kapusta (kalafior i brukselka także) uwalnia nieprzyjemny zapach. Wrzuć do garnka skórkę razowego chleba.
1. Gołąbki z sosem pomidorowym
Cena porcji: ok. 4,5 zł
Wartości odżywcze: energia 360 kcal, białko 23 g, tłuszcze 11 g (w tym nasycone 2 g), węglowodany 46 g
Składniki na 4 porcje:
• 2 szklanki ryżu
• 1 główka białej kapusty
• 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
• 1 ząbek czosnku
• 1 posiekana cebula
• sól
• świeżo zmielony czarny pieprz
• kminek 20 ml oliwy extra vergine
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 2 jajka
• 1/2 szklanki bulionu warzywnego
• 1 puszka krojonych pomidorów
Sposób przyrządzania:
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Usuń głąb z kapusty i zagotuj główkę w lekko osolonej wodzie, aż nieco zmięknie. Wyjmij i ostudź. Ryż ugotuj.
2. Zeszklij czosnek i cebulę. W misce wymieszaj ryż, mięso, kminek, pieprz, dolej trochę bulionu i dorzuć zeszklone warzywa. Wbij jajka i dobrze wymieszaj. Masę wykładaj na pojedyncze liście kapusty, zawijaj i układaj w brytfannie łączeniem do spodu. Wlej resztę bulionu i pomidory z puszki. Przykryj folią i piecz 50 min.