Kapusta: 3 przepisy na obiad pełen witamin

Zadajemy kłam powiedzeniu "kapusta głowa pusta". Główka kapusty to źródło witamin, błonnika, cennych mikroelementów i energii, które pozwolą Ci funkcjonować na najwyższych obrotach przez cały dzień. Oto nasze przepisy na bigos, gołąbki i kapuśniak.

gołąbki, kapusta 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Powiedzenie, że kalafior to kapusta z wyższym wykształceniem, jest dla kapusty krzywdzące. To ona jest mądrzejsza, bardziej przydatna w kuchni i po prostu zdrowsza. Uprawiana jest od 4000 lat, udomowiona od 2500, a kiszoną przywieźli do Europy Hunowie i Mongołowie. Istnieje zresztą ponad 400 odmian tego warzywa.

Można ją jeść na surowo, kisić, smażyć, dusić, gotować w wodzie, zapiekać, a dobroczynne skutki soku z kiszonej kapusty znane są chyba każdemu, kto choć raz w życiu miał kaca.

Do tego ma ogromne ilości witaminy C, zawiera związki antynowotworowe i odkażające, całe mnóstwo błonnika, kwasu foliowego, żelaza, potasu, a jej sok jest często zalecany przez lekarzy przy leczeniu chorób wrzodowych żołądka.

Mało? Poniżej znajdziesz jeszcze 3 proste przepisy na dania z kapusty.

Kulinarne patenty MH

Kapusta kiszona dokładana do hot dogów może zmniejszać szkodliwe działanie azotanów i azotynów, które są dodawane do parówek i kiełbasek. Doskonale też sprawdza się na kanapkach z wędliną i musztardą.

Kiszona kapusta mimo zalet zawiera jednak dużo sodu. By się go pozbyć, opłucz kapustę w zimnej wodzie.

Podczas gotowania kapusta (kalafior i brukselka także) uwalnia nieprzyjemny zapach. Wrzuć do garnka skórkę razowego chleba.

1. Gołąbki z sosem pomidorowym

Cena porcji: ok. 4,5 zł

Wartości odżywcze: energia 360 kcal, białko 23 g, tłuszcze 11 g (w tym nasycone 2 g), węglowodany 46 g

Składniki na 4 porcje:

• 2 szklanki ryżu

• 1 główka białej kapusty

• 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego

• 1 ząbek czosnku

• 1 posiekana cebula

• sól

• świeżo zmielony czarny pieprz

• kminek 20 ml oliwy extra vergine

• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

• 2 jajka

• 1/2 szklanki bulionu warzywnego

• 1 puszka krojonych pomidorów

Sposób przyrządzania:

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Usuń głąb z kapusty i zagotuj główkę w lekko osolonej wodzie, aż nieco zmięknie. Wyjmij i ostudź. Ryż ugotuj.

2. Zeszklij czosnek i cebulę. W misce wymieszaj ryż, mięso, kminek, pieprz, dolej trochę bulionu i dorzuć zeszklone warzywa. Wbij jajka i dobrze wymieszaj. Masę wykładaj na pojedyncze liście kapusty, zawijaj i układaj w brytfannie łączeniem do spodu. Wlej resztę bulionu i pomidory z puszki. Przykryj folią i piecz 50 min.

kapuśniak, zupa 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com

2. Kapuśniak z kiełbasą

Cena porcji: ok. 3 zł

Wartości odżywcze: energia 380 kcal, białko 24 g, tłuszcze 26 g (w tym nasycone 8 g), węglowodany 32 g

Składniki na 4 porcje:

• 1 pęto wędzonej kiełbasy

• 100 g wędzonego boczku

• 2 marchewki

• pietruszka

• 1/2 selera

• 3 litry bulionu warzywnego

• 4 ziemniaki

• 0,5 kg kiszonej kapusty

• ziele angielskie

• liść laurowy

• kminek

• majeranek

• świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

1. Do bulionu wrzuć kiełbasę i gotuj 30 minut. Wyjmij ją i odstaw. Obierz warzywa, pokrój w kostkę i dodaj do wrzącego bulionu razem z 4 ziarnami ziela, 3 liśćmi laurowymi, łyżeczką kminku i majeranku. Gotuj do miękkości, a potem wrzuć posiekaną kiszoną kapustę.

2. Pokrój w małą kostkę boczek i obsmaż go na patelni. Pod koniec dodaj drobno posiekaną cebulę i trochę ją zeszklij. Zawartość patelni przesyp do zupy. Kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć znowu do garnka. Dopraw pieprzem i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem.

bigos, kapusta 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com

3. Bigos klasyczny

Cena porcji: ok. 5,5 zł

Wartości odżywcze: energia 400 kcal, białko 30 g, tłuszcze 16 g (w tym nasycone 5 g), węglowodany 29 g

Składniki na 4 porcje:

• 2 kg białej kapusty

• 2 kg kiszonej

• 0,5 kg wieprzowiny

• 0,5 kg wołowiny

• 1 kg kiełbasy zwyczajnej

• 250 g wędzonego boczku

• kilka suszonych grzybów 

• wędzone śliwki

• 3 cebule

• liść laurowy

pieprz czarny w ziarnach

• ziele angielskie

• 1/2 butelki czerwonego wina

Sposób przyrządzania:

1. Drobno posiekane kapusty, świeżą i kiszoną, wrzuć do dużego garnka z grubym dnem i duś 2-3 godziny razem z częścią grzybów, pieprzem, zielem i liściem laurowym. Boczek pokrój w kostkę i obsmaż, dodaj posiekane cebule, smaż jeszcze chwilę i przesyp do garnka.

2. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojone w mniejsze kawałki mięsa i kiełbasę , obsmaż i przesyp do garnka wraz z tłuszczem z patelni. Dorzuć suszone śliwki i podlewaj w trakcie duszenia czerwonym winem. Bigos najlepiej smakuje, gdy dusi się z przerwami kilka dni.

MH 01/13

Zobacz również:
REKLAMA