Okazuje się bowiem, że według badań przeprowadzonych na Tianjin Medical University siłę uścisku dłoni może wzmagać kapsaicyna, czyli związek, który odpowiada za piekielny ogień wywoływany w ustach przez niektóre odmiany papryki.
Sprawdź też: Dodaje siły, podkręca metabolizm - kompendium wiedzy o kapsaicynie
Przebadano 3717 osób pod kątem tego, ile jedzą papryczek chili, a także zmierzono ich siłę na ściskaczu do dłoni. Testy wykazały, że mężczyźni jedzący 2-3 razy w tygodniu potrawy obfitujące w ten pikantny komponent byli statystycznie silniejsi od tych, którzy go unikali. Jaki stoi za tym mechanizm?
Uczeni wyjaśniają, że kapsaicyna redukuje stany zapalne, przyczyniając się w ten sposób do przyspieszenia procesu rozpadu i odtwarzania tkanki mięśniowej. Może także stymulować produkcję mitochondriów komórkowych, dzięki którym efektywniej wytwarzamy energię.
Sprawdź też: Dodaje siły, podkręca metabolizm - kompendium wiedzy o kapsaicynie
Skala Scoville'a określa ilość kapsaicyny i poziom ostrości papryki:
Słodka papryka | 0 |
Papryka Pimento | 100-500 |
papryka Jalapeño, przyprawa tabasco | 2500-8000 |
papryka Serrano | 10000-23000 |
papryka Cayenne | 30000-50000 |
papryka Habanero | 100000-350000 |
papryka Naga Jolokia | 855000–1075000 |
papryka Pepper X | 3180000 |
najsilniejsze gazy pieprzowe | 5000000–5300000 |
Czysta kapsaicyna | 1600000 |
Komentarze
~mol, 2020-07-23 13:27:11
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?