Nie wszyscy wiedzą, że kapsaicyna – związek chemiczny, który pali Cię w ustach – podnosi temperaturę ciała, spalając dodatkowe kalorie. Dobrze jest także wiedzieć , że papryczki chili zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze, a ta też jest poważnym wrogiem tłuszczu i nadwagi. Jeżeli dodasz do tego jeszcze kilkanaście zalet zdrowotnych, z których słynie kapsaicyna, to już wiesz, dlaczego musisz ją mieć w swojej kuchni.
Już 9 mg kapsaicyny dziennie przyspieszy Twój metabolizm i spalanie kalorii. Mniej więcej tyle samo spalisz, biegając codziennie ponad 1,5 km.
Podczas gdy sprzedaż na świecie takich podstawowych produktów, jak np. keczup, zmniejsza się z roku na rok, całe tuziny różnorodnych ostrych sosów (szacowana wartość rynku światowego to 1,12 mld $) znikają z półek sklepowych. Gdy udziałowcy ogłosili, że Huy Fong – producent najpopularniejszego na świecie sosu Sriracha – być może zamknie swoją fabrykę, poskutkowało to wybuchem „srirachokalipsy” w alejkach z przyprawami w amerykańskich i europejskich supermarketach. Bo kapsaicyna uzależnia od siebie, a świat po niej eksploduje nieznanymi doznaniami.
Skąd ten żar?
Większość ssaków ucieka od kaspaicyny jak od ognia. Jednak ludzie postanowili przyjrzeć jej się bliżej. Oto historia tej długiej znajomości.
1. Bardzo dawno
„Już tysiące lat temu prymitywne społeczeństwa, zwłaszcza te zamieszkujące ciepłe regiony naszej planety, zauważyły, że ostre przyprawy konserwują jedzenie i pozwalają przechowywać je dłużej” – mówi dr Paul Sherman, ekolog z Cornell University. I faktycznie – dodatek chili, pieprzu czy czosnku do potrawy zmniejsza ilość drobnoustrojów chorobotwórczych o 75 lub nawet więcej procent.
2. XIV-XV w.
Inkowie stosowali sproszkowane papryczki jako święty lek na wiele dolegliwości, między innymi ból głowy, ból zęba czy biegunkę. Niektórzy twardziele wcierali go sobie nawet w penisa, żeby zwiększyć swoją sprawność seksualną. Teoretycznie to mogło działać, bo kapsaicyna ma działanie znieczulające, a więc seks mógł trwać dłużej. Mamy tylko poważne wątpliwości, czy ich partnerkom o takie właśnie rozgrzanie do czerwoności chodziło. Lepiej nie próbuj tego w domu!
3. XVI w.
Krzysztof Kolumb odkrywa Amerykę i papryczki chili. Przywozi je do Europy, gdzie katoliccy mnisi zaczynają je hodować w przyklasztornych ogrodach Hiszpanii i Portugalii. Odkrywają właściwości chilli z entuzjazmem, bo stanowią one doskonały zamiennik czarnego pieprzu, który był wówczas tak cenny, że aż stanowił walutę wymienialną.
4. 1846 r.
Brytyjski chemik, J.C. Th resh, po raz pierwszy izoluje alkaloid odpowiedzialny za ostry smak papryczek i nadaje mu nazwę kapsaicyna.
5. 1912 r.
Wilbur Scoville opracowuje skalę ostrości.
6. 2016 r.
Jedna czwarta ludności świata je chili codziennie, a Chili Klaus, miłośnik i propagator ostrych papryczek, ma na Facebooku 218 000 polubień.