REKLAMA

Kapsaicyna a trening - czy ostre jedzenie pomaga w sporcie?

Substancja odpowiedzialna za ostry smak papryczek chili potrafi dać popalić układowi krwionośnemu. W tym dobrym sensie, tzn. zagonić go do pracy.

kapsaicyna, trening shutterstock.com

Dziś wieczorem dla swojego dobra zamów najostrzejszego kebaba. Wprawdzie jutro rano możesz mieć uzasadnione podejrzenia, że ta porada była sadystycznym prankiem, ale wcale tak nie jest. Jak bowiem wynika z badań włoskich uczonych, opublikowanych w „Journal of the American College of Cardiology”, ludzie, którzy jedzą ostro przyprawione papryczkami chili dania częściej niż cztery razy w tygodniu, są aż o 40% mniej narażeni na zgon z powodu zawału serca niż ci z delikatniejszymi podniebieniami.

ZOBACZ: 9 popularnych papryczek chili

Co więcej, po analizie okazało się, że rodzaj diety nie ma tu znaczenia. Zmniejszone ryzyko zauważono i u tych, którzy starali się stosować zdrową dietę śródziemnomorską, jak i u tych, którzy niespecjalnie stosowali się do jej zasad. Liczyło się tylko to, czy jedli ostro czy nie. Inne badania, opublikowane w „British Medical Journal”, wykazały, że zwiększenie konsumpcji chili zmniejsza ogólne ryzyko przedwczesnej śmierci aż o 23%.

Jest jednak jedno ale. Z tego samego badania wynika, że chili wprawdzie chroni przed różnymi chorobami, w tym nawet nowotworami, z tym że – niestety – spożycie alkoholu niweczy ochronne wysiłki papryczek. Skoro już się nie napiłeś, to następnego dnia łatwiej Ci będzie rano wstać na siłkę, a według badań uczonych z University of São Paulo kapsaicyna z chili pomaga zrobić parę powtórzeń więcej. Najwyraźniej szczęście sprzyja zuchwałym.

PRZECZYTAJ: 5 przepisów na obiad z papryczką chili

Jak kapsaicyna wpływa na Twój organizm?

Kapsaicyna ma korzystny wpływ nie tylko na serce. Zobacz, co jeszcze potrafi naprawić.

Nos

Ostry sos potrafi odblokować zapchane zatoki. Uczeni z University of Cincinnati ustalili, że spraye do nosa z kapsaicyną najskuteczniej radziły sobie z zapaleniem zatok.

Brzuch

Kilka papryczek do lunchu może powstrzymać ochotę na słodką bułkę po południu. Wg badaczy z Purdue University kapsaicyna zmniejsza łaknienie słodkiego i słonego.

Wątroba

Regularne jedzenie papryczek przyspiesza regenerację wątroby i może spowolnić proces jej włóknienia (według European Association for the Study of the Liver).

Jelita

Rak też nie przepada za ostrymi przyprawami. Uczeni z University of California odkryli, że kapsaicyna aktywuje receptory komórek jelit, spowalniając rozwój nowotworów.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA