Bułka pełnoziarnista
Kardiolodzy do spółki z dietetykami twierdzą, że trzeba jeść 18 g błonnika dziennie, żeby zachować szczupłą sylwetkę i dobre zdrowie. Jedna taka bułka zapewni Ci połowę tego zapotrzebowania.
Młoda cebula
Młoda cebulka zawiera dużo witaminy C i B1, co sprzyja przemianie węglowodanów w energię. Cebula zawiera też dużo błonnika i wapnia.
Ser cheddar
Cheddar zawiera niewiele (jak na ser) tłuszczu. Ma go dwa razy mniej niż np. ementaler. Jednocześnie zawiera dużo wapnia, które wg „Journal of Nutrition” pomaga walczyć z nadwagą. Do tego dopiszmy sporą dawkę dobrej jakości białka i kultury równie dobrych bakterii probiotycznych. Trzy razy tak.
Kukurydza z puszki
Kukurydza zawiera mnóstwo błonnika, który reguluje trawienie. Jest też doskonałym źródłem wit. C. Wg „Journal of The American College of Nutrition” ludzie, którzy mają niedobór witaminy C, spalają podczas treningu 30% mniej tłuszczu.
Czerwona papryka
Badanie opublikowane w „Journal of the International Society of Sports Nutrition” wykazało, że obecność czerwonej papryki w diecie zwiększa ilość spalanych węglowodanów. I to nie tylko podczas treningu, ale też w czasie snu.
Tuńczyk z puszki
Tuńczyk ma mało tłuszczu, a dużo białka. Oprócz tego zawiera też spore ilości witamin B6 i B12. Te witaminy z kolei znane są z tego, że przyspieszają metabolizm. Zamiast robić zapasy za pasem, zamienisz jedzenie na energię.