[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
  • Men's Health

  • Dieta

  • Kanapka z pieczoną wołowiną i coleslawem. Idealny posiłek do pracy

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
3.7

Kanapka z pieczoną wołowiną i coleslawem. Idealny posiłek do pracy

Chcesz gryza? Tego pytania na pewno nie zadasz, bo dla tych kanapek człowiek byłby skłonny zabijać, a nie dzielić się z innymi. Witajcie w kanapkowym Eldorado, samoluby!

kanapka Shutterstock.com
Można najogólniej powiedzieć, że jesteśmy nacją kanapkolubną. 79% z nas zaczyna z nimi dzień i prawie tyle samo z nimi kończy (zwłaszcza w dni robocze, bo już w weekendy mamy ciut więcej fantazji). Do tego należy jeszcze dodać tych, którzy wpakują sobie – lub im wpakują – do teczek, aktówek czy plecaków kanapki, by pochłonąć je na drugie śniadanie lub lunch w szkole albo w pracy. A pokaż no, kotku, co masz w środku? No oczywiście, wędlinka lub żółty ser albo – w porywie smakowego szaleństwa – i to, i to. Podwiędły listek sałaty czy plasterek ogórka czasem się napatoczy, ale, zgódźmy się, sporadycznie.

(Sprawdź: Przepis na potężną bułę z jajkiem, prosciutto i pieczoną papryką.)

Tak to wygląda, drodzy Panowie. I wtedy pojawiamy się my z MH, cali na biało, i mówimy: "Dość!". Rozpoczynamy nową epokę kanapkową, która zawstydzi zwykłych zjadaczy chleba z nadzieniem; epokę, w której kanapka osiąga swój poziom mistrzowski i staje się kompletnym, samodzielnym daniem. Jasne, że nie proponujemy ich na śniadanie, gdzie liczy się każda minuta snu więcej, ale już kolacja – czemu nie? A taka we dwoje wstrząśnie posadami waszego związku i zamknie na zawsze smętny rozdział wędlinki i żółtego sera. Gwarantujemy. A teraz, królu deski i noża, do roboty!

Czego potrzebujesz?

  • 150 g pieczonej wołowiny
  • garść sałatki
  • 1 bułka z sezamem
  • 2 łyżeczki sosu czosnkowego

Do sałatki

  • 100 ml octu z cydru
  • 50 g cukru pudru
  • 20 g soli
  • łyżeczka ziaren kolendry, uprażonych
  • 2 marchewki, pokrojone w słupki
  • ½ główki białej kapusty, posiekanej
  • ½ główki czerwonej kapusty, posiekanej 
  • 1 zielone chili, pokrojone w plasterki (bez lub z pestkami – jak lubisz)
  1. Do pieczenia wybierz rostbef lub antrykot – włókna po upieczeniu łatwo się rozdzielą. Natrzyj mięso mieszanką zrobioną z soli, chili, kuminu, cynamonu, imbiru, czarnego pieprzu i mielonej kolendry (mniej więcej po łyżeczce), po czym wstaw do lodówki na całą noc.
  2. Wstaw mięso do brytfanny, wlej 1 litr wody, przykryj folią i piecz przez 3-4 godziny w piekarniku 160 °C. W misce wymieszaj ocet, sól i cukier puder ze 100 ml wody i wrzuć do niej poszatkowaną kapustę, ziarna kolendry, plasterki chili i marchewki. Wymieszaj i odstaw na godzinę, mieszając od czasu do czasu. Odsącz na sicie.
  3. Przekrój bułkę na pół i lekko podpiecz. Wysmaruj ją sosem czosnkowym (zrób go sam z jogurtu, czosnku, cytryny i soli), dodaj poszarpane widelcem upieczone mięso i garść sałatki.

(Zobacz też: Kanapka Reuben, czyli cudo z pastrami w roli głównej.)

REKLAMA

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij