- Kanapka z indykiem i bekonem
- Kanapka z indykiem i kiszoną kapustą
- Kanapka z indykiem i batatem
- Kanapka z indykiem i jalapeño
- Kanapka z indykiem i mozzarellą
- Kanapka z indykiem i kozim serem
- Kanapka z indykiem i mango
- Kanapka z indykiem i pieczarkami
- Kanapka z indykiem i żurawiną
Kanapka z indykiem – przygotuj bazę
Filet z indyka to świetny wybór: mało kalorii, dużo białka i moc minerałów. Pierś osusz, dopraw, jak lubisz (sugerujemy paprykę ostrą i słodką, czosnek, sól, pieprz, majeranek) i wstaw na 30 minut do lodówki. Włóż mięso do rękawa, dołóż 2 łyżki masła, zamknij, zrób w folii kilka dziurek i piecz w piekarniku 180 st. C 45-60 minut (policz godzinę na 1 kg). Zostaw do ostudzenia.
Kanapka z indykiem – wybierz pieczywo
Tu przyda się toster (lub patelnia albo piekarnik), bo nie ma to jak kanapka z podpieczonym pieczywem. Staraliśmy się do każdego wariantu używać innego, ale sam zdecyduj, co najbardziej Ci pasuje. Różne podkłady i przybrania i tak sprawią, że Twoja kanapka z indykiem będzie za każdym razem inaczej smakować. Ale zawsze świetnie i bez nudy.
Kanapka z indykiem – przygotowanie
Każdy z przepisów przewidziany jest na 2 podwójne kanapki. Posmaruj 2 kromki z wierzchu podkładem i 2 kromki od spodu, połóż na pierwszych kromkach plasterki indyka, dołóż przybranie, znowu indyk i przykryj je kolejnymi kromkami. Większe pajdy przekrój na połówki – będzie wygodniej pałaszować.
1. Kanapka z indykiem i bekonem

Pieczywo:
- 4 kromki chleba na zakwasie
Podkład:
- 4 łyżki hummusu
- 2 łyżki pesto z bazylii
- pierś z indyka
Przybranie:
- 4 paski podsmażonego bekonu
- 2 grube plasterki pomidora
- poszarpane liście sałaty
2. Kanapka z indykiem i kiszoną kapustą

Pieczywo:
- 4 kromki razowego chleba
Podkład:
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- pierś z indyka
Przybranie:
- plasterki kiszonego buraka
- kiszona kapusta
3. Kanapka z indykiem i batatem

Pieczywo:
- 4 kromki żytniego chleba
Podkład:
- 8 łyżek purée z batatów
- 1 łyżka posiekanej szałwii
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- szczypta cynamonu
- pierś z indyka
Przybranie:
- 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
- 1 jabłko
- jarmuż baby
4. Kanapka z indykiem i jalapeño

Pieczywo:
- 2 kajzerki przekrojone na pół
Podkład:
- 4 łyżki sosu BBQ
- pierś z indyka
Przybranie:
- poszarpane liście sałaty
- starty cheddar
- plasterki marynowanej papryki jalapeño
5. Kanapka z indykiem i mozzarellą

Pieczywo:
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba
Podkład:
- purée z 1 awokado
- 1 zmiażdzony ząbek czosnku
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka soku z cytryny
- pierś z indyka
Przybranie:
- mozzarella
- szpinak baby
6. Kanapka z indykiem i kozim serem

Pieczywo: 4 kromki chleba z ziarnami
Podkład:
- 3 łyżki konfitury z figi
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka szalotki
- 1 łyżeczka tymianku
- pierś z indyka
Przybranie:
- plasterki fenkułu
- kozi ser
- rukola