Kanapka Zinger [Domowy przepis]

Każdy sposób na przytulenie dodatkowej porcji białka jest dobry, ale niektóre są lepsze niż inne. A przynajmniej smaczniejsze. 

Zinger, kanapki, przepisy Kanapka Zinger

Składniki (4 porcje):

  • 500 g ud kurczaka bez kości, pokrojonych na 8 kawałków
  • 250 ml maślanki
  • olej rzepakowy
  • 200 g mąki
  • szczypta czosnku i cebuli w proszku, sól i płatki chili
  • 200 ml mleka
  • 4 bułki brioszki
  • 1 łyżka miodu, musztardy i majonezu
  • liście sałaty, krążki czerwonej cebuli, plasterki pomidora

Sposób:

1. Zacznij od patentu, który  pozwoli Ci zachować jędrność  i wilgotność mięsa podczas smażenia. Osuszone ręcznikiem mięso wrzuć do miski i zalej maślanką. Wstaw miskę do lodówki na 4 godziny. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej szklankę oleju.

REKLAMA

2. Obtocz każdy kawałek mięsa  w mące i następnie w przyprawach. Teraz zanurz je  w misce z mlekiem i z powrotem obtocz w mące. Włóż ostrożnie mięso do mocno rozgrzanego oleju i smaż  6 minut. Wyjmij łyżką cedzakową  i połóż na papierowym ręczniku.

3. Podpiecz bułki w piekarniku,  przekrój je i wysmaruj mieszanką miodu, musztardy i majonezu. Włóż liście sałaty, po  2 kawałki kurczaka, plasterek pomidora, krążek cebuli  i zamknij. Do tego coś, czego w KFC nie dostaniesz  – szklanka jakiegoś lekkiego piwa  – i gotowe.

Zobacz również:
Buty piłkarskie powinny być jak sędzia meczu: im mniej się o nich myśli w trakcie gry, tym lepiej. Przedstawiamy trzy popularne modele "korków", które sprawdziliśmy osobiście. 
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA