1. Pierś kaczki
Ile? 100 g pieczonej i pokrojonej w plastry piersi kaczki (możesz zastąpić ją mięsem indyka).
Dlaczego? Średniej wielkości pierś kaczki to 30 g białka, które będzie bardzo potrzebne Twoim mięśniom do regeneracji po intensywnym treningu. Większość tłuszczu znajduje się tuż pod skórą, więc usuń ją przed przyrządzeniem mięsa.
ZOBACZ TEŻ: Przepis na kaczkę w pomarańczach
2. Kiełki lucerny
Ile? 10 g (możesz zastąpić je kukurydzą).
Dlaczego? Bogate w białko, minerały i witaminy obniżają poziom cholesterolu i wspomagają trawienie białek. Są również świetnym źródłem magnezu, który wspomaga produkcję energii i reprodukcję chrząstek w Twoich obciążonych podczas ćwiczeń stawach.
3. Kolendra
Ile? 10 g.
Dlaczego? Działa jak odtrutka dla organizmu, wspomagając trawienie i działając przeciwzapalnie. Idealna, by przeciwdziałać ulatniającemu działaniu ćwiczeń. Jest też bogata w witaminę K, która zdaniem badaczy z University of California wzmacnia naczynia włosowate w mięśniach, dzięki czemu skuteczniej wykorzystują one składniki odżywcze. 10 g kolendry to około 30 mg witaminy K.
4. Czerwona i biała kapusta
Ile? 160 g, posiekanej.
Dlaczego? Obie są bogate w witaminę C, zawierają glutaminę – aminokwas, który działa przeciwzapalnie i wspomaga przyrost mięśni. Podawaj ją na surowo – wysoka temperatura niszczy glutaminę.
5. Marchew
Ile? 80 g, posiekanej.
Dlaczego? Bogata w karotenoidy i witaminę A – związki odmładzające organizm, stymulujące powstawanie nowych komórek. Karotenoidy łagodzą również stany zapalne po ćwiczeniach.
6. Ziarna sezamu i nasiona konopi
Ile? Po łyżce.
Dlaczego? Ziarna sezamu to bogactwo magnezu i miedzi – ważnych przy produkcji energii i do regeneracji mięśni. Nasiona konopi dostarczą Ci wszystkich ważnych aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Są też świetnym źródłem białek i błonnika, które błyskawicznie zmieniają się w energię. Praż je na patelni.