Kaczka w stylu chińskim - orientalny budulec mięśni [przepis]

Chcesz posiąść siłę wojownika? Postaw na kaczkę w stylu chińskim. Jej egzotyczny zapach postawi Cię na nogi, a w jej mięsie znajdziesz potężną porcję białka dla swoich mięśni.

| Data aktualizacji: 2020-06-25
kaczka fot. Shutterstock
Shutterstock.com

1. Pierś kaczki 

Ile? 100 g pieczonej i pokrojonej w plastry piersi kaczki (możesz zastąpić ją mięsem indyka).

Dlaczego? Średniej wielkości pierś kaczki to 30 g białka, które będzie bardzo potrzebne Twoim mięśniom do regeneracji po intensywnym treningu. Większość tłuszczu znajduje się tuż pod skórą, więc usuń ją przed przyrządzeniem mięsa.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na kaczkę w pomarańczach

2. Kiełki lucerny

Ile? 10 g (możesz zastąpić je kukurydzą).

Dlaczego? Bogate w białko, minerały i witaminy obniżają poziom cholesterolu i wspomagają trawienie białek. Są również świetnym źródłem magnezu, który wspomaga produkcję energii i reprodukcję chrząstek w Twoich obciążonych podczas ćwiczeń stawach.

3. Kolendra

Ile? 10 g.

Dlaczego? Działa jak odtrutka dla organizmu, wspomagając trawienie i działając przeciwzapalnie. Idealna, by przeciwdziałać ulatniającemu działaniu ćwiczeń. Jest też bogata w witaminę K, która zdaniem badaczy z University of California wzmacnia naczynia włosowate w mięśniach, dzięki czemu skuteczniej wykorzystują one składniki odżywcze. 10 g kolendry to około 30 mg witaminy K.

4. Czerwona i biała kapusta

Ile? 160 g, posiekanej.

Dlaczego? Obie są bogate w witaminę C, zawierają glutaminę – aminokwas, który działa przeciwzapalnie i wspomaga przyrost mięśni. Podawaj ją na surowo – wysoka temperatura niszczy glutaminę.

5. Marchew

Ile? 80 g, posiekanej.

Dlaczego? Bogata w karotenoidy i witaminę A – związki odmładzające organizm, stymulujące powstawanie nowych komórek. Karotenoidy łagodzą również stany zapalne po ćwiczeniach.

6. Ziarna sezamu i nasiona konopi

Ile? Po łyżce.

Dlaczego? Ziarna sezamu to bogactwo magnezu i miedzi – ważnych przy produkcji energii i do regeneracji mięśni. Nasiona konopi dostarczą Ci wszystkich ważnych aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Są też świetnym źródłem białek i błonnika, które błyskawicznie zmieniają się w energię. Praż je na patelni.

Zobacz również:
REKLAMA