Najsłynniejszą kaczkę na świecie podają w Paryżu w restauracji „La Tour d’Argent” z przepięknym widokiem na Sekwanę i katedrę Notre-Dame. Wprawdzie nie w pomarańczach, ale pisząc o kaczce nie można nie wspomnieć o tym lokalu, bo to kulinarna kwintesencja Francji (sama piwnica z winami ma 1200 m2 i mieści 500 tysięcy butelek, a ceny pozbawiają niektórych przytomności przy rachunku). Od 1890 roku podaje się tam kaczki przygotowywane z całym rytuałem w głównej sali na oczach klientów, numeruje się je i skrupulatnie zapisuje nazwiska gości. I tak np. Teodor Roosevelt miał numer 33642, królowa Elżbieta 185387, Charlie Chaplin 253652, a piszący te słowa, wyszedł z certyfikatem nr. 1063559 (wyszedł po odzyskaniu przytomności, ale co, bycie światowcem wymaga poświęceń). Tyle wstępu – teraz zabieramy się za kaczkę w pomarańczach.
Składniki (4 osoby):
- 1 kaczka ok. 1,2 kg
- 3 pomarańcze
- 80 ml Grand-Marnier lub innego likieru pomarańczowego
- 40 g cukru
- 40 ml octu winnego
- 1 kieliszek białego wina
- 4 ząbki czosnku
- 1 gałązka tymianku
- 4 liście laurowe
- 1 kostka bulionu cielęcego
- Masło
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Sparz wrzątkiem 2 pomarańcze, pokrój je w cienkie plasterki i blanszuj w garnku z wrzącą wodą przez kilka minut. Odsącz, włóż do miski i marynuj je w Grand-Marnier, przygotowując resztę.
- Wyciśnij sok z pozostałej pomarańczy. Cukier i ocet dodaj do rondla, postaw na małym ogniu do karmelizacji bez mieszania. Powoli wlej sok pomarańczowy, gotuj przez 5 minut. Odstaw.
- Kaczkę dopraw solą i pieprzem i podsmaż w brytfanie z masłem, by równomiernie ją zrumienić z każdej strony. Wyjmij ptaka i wylej tłuszcz. Włóż kaczkę z powrotem do brytfanny, polej sosem pomarańczowym, bulionem cielęcym i białym winem. Gotuj przez kilka minut.
- Wrzuć do brytfanny tymianek, liście laurowe i nieobrane ząbki czosnku i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut, a pod koniec tego czasu dodaj Grand-Marnier i plastry pomarańczy. Piecz kolejne 30 minut, polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.
- Podawaj na dużym półmisku z plastrami pomarańczy, ząbkami czosnku i sosem z brytfanny (część sosu przelej do sosjerki i postaw na stole). Jeżeli chcesz zaserwować to danie z ziemniakami (a powinieneś chcieć, Mistrzu), umieść je wokół kaczki na 30 minut przed końcem pieczenia i regularnie je przewracaj, by wchłonęły sos.
SPRÓBUJ TEŻ:
1. Kaczka w stylu chińskim
2. Nie tylko kurczak - dania z drobiu
3. Z czym parować dania, m.in. kaczkę po burgundzku