Kaczka w pomarańczach

Krótko i w temacie: kaczka w pomarańczach to rewelacja! Po pierwsze rozwiąże na zawsze problem, co podać na obiad kiedy wpadną teściowie; po drugie przepis jest łatwy. Po prostu bierzesz kaczkę i robisz ją w pomarańczach.

Kaczka w pomoarańćzach Shutterstock.com
Najsłynniejszą kaczkę na świecie podają w Paryżu w restauracji „La Tour d’Argent” z przepięknym widokiem na Sekwanę i katedrę Notre-Dame. Wprawdzie nie w pomarańczach, ale pisząc o kaczce nie można nie wspomnieć o tym lokalu, bo to kulinarna kwintesencja Francji (sama piwnica z winami ma 1200 m2 i mieści 500 tysięcy butelek, a ceny pozbawiają niektórych przytomności przy rachunku). Od 1890 roku podaje się tam kaczki przygotowywane z całym rytuałem w głównej sali na oczach klientów, numeruje się je i skrupulatnie zapisuje nazwiska gości. I tak np. Teodor Roosevelt miał numer 33642, królowa Elżbieta 185387, Charlie Chaplin 253652, a piszący te słowa, wyszedł z certyfikatem nr. 1063559 (wyszedł po odzyskaniu przytomności, ale co, bycie światowcem wymaga poświęceń). Tyle wstępu – teraz zabieramy się za kaczkę w pomarańczach.

REKLAMA

Składniki (4 osoby):

  • 1 kaczka ok. 1,2 kg
  • 3 pomarańcze
  • 80 ml Grand-Marnier lub innego likieru pomarańczowego
  • 40 g cukru
  • 40 ml octu winnego
  • 1 kieliszek białego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 gałązka tymianku
  • 4 liście laurowe
  • 1 kostka bulionu cielęcego
  • Masło
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Sparz wrzątkiem 2 pomarańcze, pokrój je w cienkie plasterki i blanszuj w garnku z wrzącą wodą przez kilka minut. Odsącz, włóż do miski i marynuj je w Grand-Marnier, przygotowując resztę.
  2. Wyciśnij sok z pozostałej pomarańczy. Cukier i ocet dodaj do rondla, postaw na małym ogniu do karmelizacji bez mieszania. Powoli wlej sok pomarańczowy, gotuj przez 5 minut. Odstaw.
  3. Kaczkę dopraw solą i pieprzem i podsmaż w brytfanie z masłem, by równomiernie ją zrumienić z każdej strony. Wyjmij ptaka i wylej tłuszcz. Włóż kaczkę z powrotem do brytfanny, polej sosem pomarańczowym, bulionem cielęcym i białym winem. Gotuj przez kilka minut.
  4. Wrzuć do brytfanny tymianek, liście laurowe i nieobrane ząbki czosnku i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut, a pod koniec tego czasu dodaj Grand-Marnier i plastry pomarańczy. Piecz kolejne 30 minut, polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.
  5. Podawaj na dużym półmisku z plastrami pomarańczy, ząbkami czosnku i sosem z brytfanny (część sosu przelej do sosjerki i postaw na stole). Jeżeli chcesz zaserwować to danie z ziemniakami (a powinieneś chcieć, Mistrzu), umieść je wokół kaczki na 30 minut przed końcem pieczenia i regularnie je przewracaj, by wchłonęły sos.

SPRÓBUJ TEŻ:
1. Kaczka w stylu chińskim
2. Nie tylko kurczak - dania z drobiu
3. Z czym parować dania, m.in. kaczkę po burgundzku

 

Zobacz również:
Trochę podciągania, trochę  unoszenia kolan i sporo pracy mięśni korpusu, czyli przepis  na wyrzeźbienie brzucha  godnego dłuta Michała Anioła.  
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA