Karmelizowany ananas z limonkowym jogurtem i popcornem
2 porcje:
- ananas, 2 krążki
- cukier, 1 łyżka
- czarna czekolada, pół tabliczki
- popcorn, garść
- limonka, 1 szt.
- jogurt naturalny, mały kubek
Sposób
A. Wsyp cukier na suchą teflonową patelnię i podgrzewaj, aż zbrązowieje. Wrzuć teraz 2 plasterki ananasa z puszki i zezłoć je z obu stron. Wlej trochę zalewy z puszki i doprowadź do wrzenia, by powstał syrop. Zdejmij z ognia i odstaw (niech lekko przestygnie). Połam czekoladę na kawałki i wrzuć je do szklanej lub metalowej miski (zostaw jedną kostkę na boku).
B. Miskę z czekoladą postaw na garnku z lekko gotującą się wodą i zaczekaj, aż czekolada się rozpuści. Wrzuć popcorn i obtocz go w roztopionej czekoladzie.
Przełóż go na papier do pieczenia lub śniadaniowy i wstaw do lodówki, by czekolada zastygła. Zetrzyj skórkę z limonki do jogurtu i wyciśnij do niego sok. Ta mieszanka dostarczy Ci całodzienną dawkę witaminy C.
C. Połóż krążek ananasa na schłodzonym talerzu, polej syropem z patelni, witaminowym jogurtem i posyp popcornem. Możesz zetrzeć nad talerzami pozostałą kostkę czekolady.
MH 12/2015
Komentarze