REKLAMA

Jedzenie na odporność: najlepsze produkty [TOP10]

Tylko amatorzy szpikują się lekami, by podnieść odporność. Zawodowcy robią to inaczej. Zobacz jak.

ananas fot. Shutterstock
fot. Shutterstock
1. Linia obrony

Pierś kacza z jarmużem, karczochami, cebulą i chrzanem 

2 porcje:

  • jarmuż, 4 garści
  • kaczka, 2 piersi
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 karczochów
  • jogurt naturalny, 2 łyżki
  • chrzan, 2 łyżki 

Sposób

A. Zacznij od przygotowania miski z zimną wodą i lodem. Nie, nie do picia, chociaż kusi po firmowej Wigilii, prawda? Zagotuj jarmuż przez 2 minuty, odsącz i natychmiast zanurz go w misce z lodem – w ten sposób zachowasz witaminy i kolor.

Rozgrzej patelnię i usmaż piersi po trzy minuty z każdej strony. Przełóż ją do ciepłego piekarnika, by soki równomiernie się rozprowadziły (jeżeli zdejmiesz skórę przed smażeniem, zmniejszysz ilość tłuszczu w kaczce o 1/2, ale stracisz nieco smaku – coś za coś.)

B. Na tej samej patelni podsmaż przez chwilę posiekaną cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dorzuć karczochy i poszarpane liście jarmużu, wymieszaj wszystko ze sobą, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

C. Pora na prosty sos. W małej misce wymieszaj chrzan z jogurtem i dopraw czarnym pieprzem. Gotowe. Wyłóż warzywa na talerz, piersi wyjmij z piekarnika i pokrój na 5-6 kawałków. Ułóż je na warzywach i polej kremowym sosem chrzanowym. 

REKLAMA

1 2 3
STRONA 2 z 3

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA