Pierś kacza z jarmużem, karczochami, cebulą i chrzanem
2 porcje:
- jarmuż, 4 garści
- kaczka, 2 piersi
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6 karczochów
- jogurt naturalny, 2 łyżki
- chrzan, 2 łyżki
Sposób
A. Zacznij od przygotowania miski z zimną wodą i lodem. Nie, nie do picia, chociaż kusi po firmowej Wigilii, prawda? Zagotuj jarmuż przez 2 minuty, odsącz i natychmiast zanurz go w misce z lodem – w ten sposób zachowasz witaminy i kolor.
Rozgrzej patelnię i usmaż piersi po trzy minuty z każdej strony. Przełóż ją do ciepłego piekarnika, by soki równomiernie się rozprowadziły (jeżeli zdejmiesz skórę przed smażeniem, zmniejszysz ilość tłuszczu w kaczce o 1/2, ale stracisz nieco smaku – coś za coś.)
B. Na tej samej patelni podsmaż przez chwilę posiekaną cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dorzuć karczochy i poszarpane liście jarmużu, wymieszaj wszystko ze sobą, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
C. Pora na prosty sos. W małej misce wymieszaj chrzan z jogurtem i dopraw czarnym pieprzem. Gotowe. Wyłóż warzywa na talerz, piersi wyjmij z piekarnika i pokrój na 5-6 kawałków. Ułóż je na warzywach i polej kremowym sosem chrzanowym.
Komentarze