1. Rozrusznik umysłu
Zupa dyniowa z pomidorami i orzechami
Porcji 2
- dynia
- oliwa
- orzech laskowy, 2 garści
- czerwona cebula
- marchewka
- łodyga selera
- ząbek czosnku, zmiażdżony
- kurkuma, ½ łyżeczki
- bulion drobiowy, 500 ml
- pomidory, puszka
- sól i pieprz
Sposób
1. Usuń pestki z dyni, skrop ją oliwą i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 °C.
2. Podpraż orzechy przez kilka minut na suchej patelni. Zawiń je w ściereczkę i mocno pocieraj je o siebie – skórki powinny same odejść. Wysyp orzechy na deskę, przykryj folią i zmiażdż wałkiem kuchennym.
3. Podsmaż posiekaną cebulę w garnku z odrobiną soli. Dodaj pokrojoną marchewkę i seler. Po pięciu minutach dorzuć jeszcze zmiażdżony czosnek z kurkumą.
4. Wyjmij dynię z piekarnika i wydrąż miąższ do garnka. Wlej bulion drobiowy, pomidory i wymieszaj. Gdy warzywa zmiękną, wrzuć je do blendera i zmiksuj. Przypraw i posyp orzechami.
2. Ryba na myślenie
Słodki łosoś na żytnim chlebie
Porcji 4
- burak, 45 g
- jagody, garść
- cytryna, wyciśnięta i starta skórka
- sól, ½ łyżeczki
- cukier trzcinowy , ½ łyżeczki
- łosoś dziki
- chleb żytni, 8 kromek
- masło
Sposób
1. Wspaniały dla mózgu i szybki do zrobienia – pod warunkiem że część przygotujesz dzień wcześniej. Obierz buraki i zetrzyj do miski. Dodaj jagody, skórkę cytryny, sól i cukier trzcinowy (najlepiej Muscovado).
Całość wymieszaj i zmiksuj. Obtocz jedną stronę łososia w powstałej masie i zawiń w folię spożywczą, zostawiając w lodówce na noc.
2. Najgorsze za Tobą. Na następny dzień musisz dodać tylko kilka szczegółów. Zmyj marynatę z łososia i lekko podsusz – nie wsadzaj z powrotem do lodówki, bo najlepszy jest w temperaturze pokojowej.
3. Pokrój łososia na cienkie plastry i przypiecz chleb. Posmaruj kromkę masłem, połóż plaster łososia i polej wyciśniętym sokiem z cytryny. Dodatkową dawkę mądrości dostaniesz, posypując całość siemieniem lnianym – solidna dawka kwasów omega potęguje pracę mózgu