1 godzina
Wystarczy na tyle wystawić pieczarki na słońce, aby zwiększyć w nich zawartość witaminy D. Po co nam ona? Bo to prawdziwy eliksir życia – podnosi odporność, chroni przed rakiem, wzmacnia serce. 80% Polaków ma niedobór witaminy D.
Owoce w ciemnych kolorach
Im intensywniejsza barwa owocu, tym lepiej dla zdrowia. Taki kolor oznacza, że owoc zawiera więcej antyoksydantów, które zabezpieczają go przed słońcem. A nas zabezpieczą przed atakiem bakterii oraz nowotworami.
Dobre bakterie
Jedz produkty zawierające bakterie kwasu mlekowego, czyli jogurty, kefiry, zsiadłe mleko, kiszoną kapustę i ogórki. To po to, aby wzmocnić florę bakteryjną w jelicie grubym, która odpowiada za szybką reakcję na procesy zapalne.
8 różyczek brokuła
Tyle powinieneś zjadać tygodniowo, aby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę antyoksydantów, dzięki którym Twój system odpornościowy będzie działał sprawnie.
300
Jak obliczyli naukowcy z University of Pennsylvania, tyle pozytywnych reakcji metabolicznych następuje w organizmie, gdy codziennie zjadasz dwie łyżki stołowe bogatych w cynk pestek dyni.