Jogurt grecki jako sos
1. Suszone pomidory
Zrób blenderem purée z 6 dużych suszonych pomidorów. Dodaj 1 ząbek czosnku i ćwiartkę zgrillowanej cebuli. Do tego łyżeczka octu winnego i oliwy. Dodaj posiekaną pietruszkę, miętę, sól i pieprz.
W parze z: pełnoziarnistym chlebem lub pieczoną pitą.
2. Prażony czosnek
W małej misce wymieszaj pół opakowania jogurtu greckiego z sokiem z połowy limonki oraz odrobiną octu winnego. Podpraż na patelni czosnek pokrojony w cienkie plasterki i dodaj do sosu razem z garścią posiekanego szczypiorku. Gdyby nadal było mało pikantne, dodaj do smaku pieprzu.
W parze z: frytkami z marchewki, skrzydełkami kurczaka lub chlebkiem pita.
3. Tzatziki
1 ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do niego świeży sok wyciśnięty z połowy limonki. W tym wypadku dopraw również odrobiną białego octu winnego. Przelej do małej miski i dodaj pół opakowania (ok. 150 ml) jogurtu greckiego i łyżeczkę oliwy z oliwek. Dobrze wymieszaj i dodaj posiekaną zieloną pietruszką oraz świeżą miętę. Do smaku sól i pieprz.
W parze z: zielonym ogórkiem, pokrojonym w cienkie plastry.
Jogurt grecki jako marynata
1. Marokańska
1 kubek greckiego jogurtu wlej do miski. Dodaj do niego sok z limonki i łyżeczkę białego octu winnego. Dopraw łyżeczką suszonych przypraw: kminku, kurkumy, kolendry i czerwonej papryki. Dorzuć gałązkę zielonego koperku i zmiksuj.
Próbuj z: jagnięciną, wołowiną, kurczakiem.
2. Cytrynowo - czosnkowa
Najpierw do jogurtu dodajesz sok ze świeżej limonki, a potem łyżeczkę octu winnego. Później wyciskasz 1 ząbek czosnku, doprawiasz łyżeczką zmielonego, zielonego pieprzu, nasionami kopru włoskiego i kolendry.
Próbuj z: jagnięciną, rybą lub wieprzowiną.