Jedz na zdrowie: jogurt grecki

Wymień w większości dań kwaśną śmietanę lub zwykły jogurt, właśnie na jogurt grecki. Używając go do sałatek zamiast majonezu, zaoszczędzisz kalorii; jeśli dodasz np. do purée (zamiast śmietany), zyskasz proteiny. Jest zdrowszy od zwykłych jogurtów, bo ma od nich mniej cukru.

jogurt grecki 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Jogurt grecki jako sos

1. Suszone pomidory

Zrób blenderem purée z 6 dużych suszonych pomidorów. Dodaj 1 ząbek czosnku i ćwiartkę zgrillowanej cebuli. Do tego łyżeczka octu winnego i oliwy. Dodaj posiekaną pietruszkę, miętę, sól i pieprz.

W parze z: pełnoziarnistym chlebem lub pieczoną pitą.

2. Prażony czosnek

W małej misce wymieszaj pół opakowania jogurtu greckiego z sokiem z połowy limonki oraz odrobiną octu winnego. Podpraż na patelni czosnek pokrojony w cienkie plasterki i dodaj do sosu razem z garścią posiekanego szczypiorku. Gdyby nadal było mało pikantne, dodaj do smaku pieprzu.

W parze z: frytkami z marchewki, skrzydełkami kurczaka lub chlebkiem pita.

3. Tzatziki

1 ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do niego świeży sok wyciśnięty z połowy limonki. W tym wypadku dopraw również odrobiną białego octu winnego. Przelej do małej miski i dodaj pół opakowania (ok. 150 ml) jogurtu greckiego i łyżeczkę oliwy z oliwek. Dobrze wymieszaj i dodaj posiekaną zieloną pietruszką oraz świeżą miętę. Do smaku sól i pieprz.

W parze z: zielonym ogórkiem, pokrojonym w cienkie plastry.

Jogurt grecki jako marynata

1. Marokańska

1 kubek greckiego jogurtu wlej do miski. Dodaj do niego sok z limonki i łyżeczkę białego octu winnego. Dopraw łyżeczką suszonych przypraw: kminku, kurkumy, kolendry i czerwonej papryki. Dorzuć gałązkę zielonego koperku i zmiksuj.

Próbuj z: jagnięciną, wołowiną, kurczakiem.

2. Cytrynowo - czosnkowa

Najpierw do jogurtu dodajesz sok ze świeżej limonki, a potem łyżeczkę octu winnego. Później wyciskasz 1 ząbek czosnku, doprawiasz łyżeczką zmielonego, zielonego pieprzu, nasionami kopru włoskiego i kolendry.

Próbuj z: jagnięciną, rybą lub wieprzowiną.

jogurty fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

3. Curry i mięta

Wymieszaj jogurt grecki z sokiem z limonki i łyżeczką octu winnego. Dopraw 2 łyżkami stołowymi curry i 2 szczyptami posiekanej, świeżej mięty. Dodaj do smaku sól i pieprz.

Próbuj z: mięsem jagnięcym, drobiowym lub wołowym.

Jogurt grecki jako farsz

1. Miód i migdały

W misce wymieszaj 1 dużą łyżkę greckiego jogurtu z 1 łyżką miodu. Dodaj 6 podprażonych wcześniej migdałów. Potłucz je na mniejsze kawałki, dodaj do reszty. Dopraw solą i pieprzem.

Użyj do: pieczonych, słodkich ziemniaków albo płatków owsianych

2. Wędzone chili

Przygotuj purée z połowy opakowania jogurtu wymieszanego ze szczyptą papryczki chili. Dodaj wędzoną, suszoną paprykę (znajdziesz w Kuchniach Świata), garść posiekanej kolendry, sól i pieprz.

Użyj do: grillowanych krewetek.

3. Ostre jalapeno

W małej misce wymieszaj łyżkę jogurtu z sokiem z limonki i octu winnego. Dodaj szczyptę mielonej papryczki jalapeno. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Użyj do: zupy gazpacho lub na ciepło z chili con carne. 

Wiesz już, jak z jogurtu greckiego stworzyć pyszny i pożywny sos lub smakowita marynatę. Teraz czas wejść na wyższy poziom kulinarnej sztuki, a przy okazji nagrodzić się za przykładną postawę w kuchni. Oto przepis na wieprzowinę na ostro, która idealnie nadaje się na wspólne oglądanie Ligi Mistrzów z kumplami.

MH 12/12

Zobacz również:
REKLAMA