- Przepis na warzywa w tempurze
- Przepis na makrelę w stylu Nobu
- Przepis na wołowinę tataki
- Przepis na wegańskie sukiyaki
1. Japońska kuchnia – przepis na warzywa w tempurze

Makro (1 porcja): 573 kcal, 2 g białko, 8 g węgle, 70 g tłuszcze
Składniki na 2 porcje:
- ½ główki brokuła
- ½ główki kalafiora
- 1 cukinia
- 1 l oleju rzepakowego
- 450 g mąki ryżowej, przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 600 ml wody, lodowatej
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 limonka
- 2 łyżki tamari
- 3 łyżki octu ryżowego
Przygotowanie:
- Rozdziel brokuła i kalafior na różyczki i przekrój je na pół. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół i potnij w słupki.
- W garnku rozgrzej mocno olej na średnim ogniu.
- W misce wymieszaj przesianą mąkę z solą i proszkem do pieczenia. Zacznij wyrabiać ciasto, wlewając stopniowo bardzo zimną wodę. Tempura ma mieć konsystencję rzadkiego ciasta naleśnikowego, a grudkami się nie przejmuj.
- Warzywa zanurzaj w cieście, pozwól im ociec i wkładaj do rozgrzanego oleju. Wyjmuj, gdy się zezłocą, i kładź na papierowy ręcznik. Łyżką cedzakową wyjmuj kawałeczki ciasta, które zostały w garnku.
- W misce wymieszaj tamari, ocet ryżowy, sok z limonki i drobno posiekane papryczki (sam zdecyduj o pestkach). Podawaj obok warzyw do maczania.
2. Japońska kuchnia – przepis na makrelę w stylu Nobu

Makro (1 porcja): 245 kcal, 18 g białko, 8 g węgle, 14 g tłuszcze
Składniki na 2 porcje:
- 150 g świeżej makreli, filet
- 1 ząbek czosnku
- 1 cytryna
- 2 łyżki tamari
- 1 jalapeño
- 4 łodygi kolendry
Przygotowanie:
- Włóż rybę do zamrażarki na 15 minut. Wyjmij i pokrój ją ostrym nożem w plasterki 3 mm.
- Zmiażdż czosnek i wysmaruj nim wszystkie plastry z obu stron.
- Wymieszaj w miseczce sok z jednej cytryny i 2 łyżkami tamari.
- Wyłóż plastry ryby na półmisku i polej je przygotowanym sosem. Pokrój jalapeño w cienkie krążki i rozsyp je równomiernie na rybie. Następnie udekoruj ją listkami kolendry i minimalistyczna przystawka gotowa.
Nobu to legendarna światowa sieć restauracji ze współczesną kuchnią japońską i, jak zgodnie twierdzą krytycy, z magicznym szefem Noboyuki „Nobo” Matsuhisą, który stoi za wszystkimi przepisami. Ciekawostką do podkreślenia wężykiem jest fakt, że jednym z trzech założycieli tej sieci restauracji i hoteli jest niejaki Robert de Niro. Tak, ten.
3. Japońska kuchnia – przepis na wołowinę tataki

Makro (1 porcja): 457 kcal, 28 g białko, 41 g węgle, 14 g tłuszcze
Składniki na 2 porcje:
- 150 g polędwicy wołowej
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, trochę soli
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 dymka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tamari
- 1 łyżka mirin
- 1½ łyżki sake
Sos ponzu
- 1 cytryna
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek mirin
- 1 łyżka tamari
Przygotowanie:
- Osuszone papierowym ręcznikiem mięso natrzyj pieprzem i solą. Rozgrzej bardzo mocno patelnię z olejem i krótko obsmaż mięso z każdej strony, tak by środek pozostał surowy.
- Przełóż mięso na deskę, odstaw na 5 minut i pokrój na plasterki 3-5 mm.
- Na patelnię wrzuć posiekaną dymkę, zmiażdżony czosnek, wlej mirin, tamari, sake i gotuj na średnim ogniu kilka minut, mieszając.
- Ułóż plastry misa na półmisku, polej je zawartością patelni i wstaw do lodówki na 15 minut. Wymieszaj składniki sosu ponzu.
- Wyjmij mięso z lodówki i podawaj z miseczką ponzu do maczania.
4. Japońska kuchnia – przepis na wegańskie sukiyaki

Makro (1 porcja): 561 kcal, 7 g białko, 75 g węgle, 3 g tłuszcze
Składniki na 2 porcje:
- 120 ml mirin
- 120 ml sake
- 1 łyżka brązowego cukru
- 120 ml tamari
- 2 dymki
- 10 g grzybów shimeji
- 50 g pak choi
- 50 g kapusty pekińskiej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 125 g makaronu celofanowego
- 4 łodygi kolendry
- ½ limonki
Przygotowanie:
- Mirin, sake, cukier i tamari wymieszaj w małej misce. Odstaw.
- Rozgrzej olej na patelni/woku i wrzuć posiekane dymki. Smaż minutę, wlewając łyżkę zalewy.
- Dodaj grzyby, liście pak choi i posiekaną kapustę pekińską. Namocz makaron (czasem nazywa się go też szklanym lub sojowym) przez 5 minut, odsącz i dodaj na patelnię. Wymieszaj.
- Wlej resztę zalewy na patelnię i gotuj jeszcze 5 minut.
- Wmieszaj posiekaną kolendrę i skrop całość sokiem z limonki.